Gjesteblogger Sara: Rød curry med spinat og ris

den

Vegetarmiddag

Det finnes mye gode fiske- og vegetarmiddager der ute, og det er jo alltid kjekt med litt inspirasjon og tips, eller hva? Sara, som er ukas gjesteblogger, lager stadig kreative vegetarmiddager. Hun deler her en oppskrift på en spennende, asiatisk vegetarmiddag. Enjoy!

Denne oppskriften er en slags indisk vri på nepali tradisjonskost, «dal bat». Dal bat består vanligvis av ris, en tynn linsesuppe og «zak», en slags spinat-lignende grønnsak. Måltidet spiser de fleste nepaliere minst to ganger om dagen, siden det kort fortalt består av de aller billigste ingrediensene. Samtidig er det mange rikere nepaliere som jevnlig «må ha» dal bat, fordi de fleste kjenner seg vel med den litt enkle smaken. Siden nepali-versjonen av måltidet ofte blir litt skralt, har jeg laget en litt kraftigere, smakende og mer mettende curry – selvfølgelig med linser. Røde linser er de enkleste å bruke, siden de ikke må legges i bløt dagen før. De skal koke ca. 15 min, og bør vaskes nøye først.

Curryen er ikke spesielt sterk, og krydderiene finnes på velassorterte dagligvarebutikker i tillegg til de aller fleste innvandrerbutikker. Hvis man ønsker en rask og enkel løsning, er det veldig greit å kjøpe en garam masala-blanding, som gir en god rød curry uten at man trenger å kjøpe 100 forskjellige kryddere. Garam masala består av svart pepper, koriander spisskummen, kardemomme-frø, nellik og kanel. I tillegg liker jeg å tilsette litt vanlig curry-pulver, fordi det ganske enkelt gjør seg.

Totalt vil man klare å lage måltidet på en halv time, som er en fullverdig erstatter for en vanlig kjøttmiddag. Spinat inneholder veldig mye jern og sink; søtpotet inneholder overraskende mye proteiner, i tillegg til C-vitaminer og fiber. Linsene har både karbohydrater og mye protein, samt en del jern.

Ingredienser curry:

 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 3 cm fersk ingefær eller 1 tsk pulver
 • 1 mini-chili (3 cm) eller 1 tsk pulver
 • 1 stor søtpotet ca. 250-300 g
 • 2 tomater
 • 2 gulrøtter
 • 1 boks kokosmelk 400 ml (+ 2 bokser vann)
 • 150 g røde linser

Fremgangsmåte:

1) Kutt opp chili, ingefær, hvitløk og løk. Stek forsiktig i en gryte. Bruk en nøytral olje, f.eks. rapsolje eller solsikkeolje (aldri olivenolje i curry). Tilsett salt, pepper og krydderet. La steke i et par minutter. Så tilsetter du kokosmelken, og vann. La det koke i et par minutter. Hakk deretter opp gulrot, tomat og søtpotet i ganske små biter; tilsett suppen. La koke i fem minutter. Deretter tilsetter du linsene. La suppen koke i rundt 15 min på middels varme; den skal ikke fosskoke.

2) Avslutt med å blende suppen i en miksmaster eller med en stavmikser. Om man vil gjøre dette kan man selvsagt bestemme selv, men jeg elsker tjukk og jevn curry.

3) Når du har tilsatt grønnsakene, koker du opp 2 ganger så mye vann som ris. Jeg brukte 200 g hvit ris, tilsatt litt salt og med altså dobbelt så mye vann. Risen skal kokes med lokk, på svak varme, etter at vannet kokes opp. Hvis risen begynner å svis tilsetter du bare litt mer vann og rører rundt. Vanligvis tar ris rundt 15-20 min å koke, selvsagt avhengig av type. NB: det er veldig viktig å vaske risen først. Høres kanskje innlysende ut, men det er dumt å glemme.

Ingredienser zak:

 • 250 g fersk spinat (viktig å vaske nøye)
 • 2 sps smør eller olje
 • Et par fingerklyper salt

4) Stek spinaten på svak varme, helst med lokk på, slik at den egentlig dampes. Tips: man skal ikke bruke altfor sterk varme på spinat, og man skal heller ikke varme den opp igjen.

Måltidet serveres med litt soyasaus på risen (om man ønsker), og litt rømme på suppen.

Tips: Dere kjenner kanskje til prinsippet «kjøttfrie mandager», som til og med Forsvaret har hengt seg på? Sara legger jevnlig ut oppskrifter til kjøttfrie mandager, både fiskeretter og vegetar, for interesserte anbefaler jeg å ta en titt her 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s