Sennepssaus med tre ingredienser – her til kylling og quinoa

den

sennepssaus

Sennep er en klassisk smak sammen med kylling. Denne sennepssausen har jeg laget flere ganger i uken i det siste, og det er på tide å dele oppskriften. Sausen er enkel, ettersom den er rask og bare består bare av tre ingredienser. Jeg har tilsatt ekstra salt og pepper i sausen noen ganger, men det er faktisk ikke nødvendig. Hvis du bruker en sterk sennep, vil den allerede ha en del smak i seg. Jeg har valgt å bruke en blanding mellom Dijon-sennep og grov, søt sennep. Og du kan selvsagt også tilsette urter til slutt, slik som hakket fersk timian eller rosmarin.

Sausen blir til ved at fløte varmes opp til kokepunktet (men uten at fløten koker) deretter tilsettes eggeplommer, du visper godt og sausen tykner. Det som skjer er at proteinene i eggeplommene koagulerer, og det er dette som tykner sausen. Men pass på at ikke fløten koker, og ta helst gryten vekk fra platen når du rører inn eggeplommen (og til slutt sennepen). Årsaken til dette er at hvis fløten er for varm vil eggeplommene tykne litt «for mye» og du kan ende opp med eggerøre, og det er strengt tatt ikke meningen. Jeg pleier å følge med på fløten, og når overflaten beveger seg og det ryker veldig, tar jeg den vekk. Sausen pleier å tykne innen et minutt, hvis den ikke gjør det, tar jeg gryten forsiktig tilbake på varmen og rører litt der. Det skjedde en gang at sausen begynte såvidt å koke, men det gikk fint å tykne den likevel. Så hvis den begynner å koke, ville jeg tatt den av varmen, ventet et halvt minutt og deretter fortsatt som i oppskriften.

I denn eoppskriften har jeg valgt å surre kyllingfilet i bacon (du kan også bruke spekeskinke), og jeg tilsatte fersk persille og finhakket soltørket tomat mellom baconet og kyllingen. Du kan selvsagt bare steke kyllingen vanlig om du vil det, men jeg liker kontrasten mellom den litt røkte smaken av bacon sammen med kyllingfileten. Soltørket tomat og persille er der for å gi ekstra smak og aroma. Jeg har her også valgt å bruke rød quinoa. Du kan bytte ut quinoa med ris, pasta, bulgur eller couscous. Det du har liggende. Anbefaler noe friskt til, slik som en salat. Jeg har her valgt å ovnsbake noen cherrytomater.

Dette trenger du til to personer:

  • 2 kyllingfileter
  • 2 skiver bacon
  • 1 ss finhakket soltørket tomat (kan sløyfes)
  • 2 ss finhakket persille (kan sløyfes)
  • 6 cherrytomater
  • 1 dl fløte
  • 2 eggeplommer
  • 1-2 ts sennep (gjerne en blanding mellom grov sennep og Dijonsennep)
  • eventuelt salt og pepper
  • quinoa (kan byttes ut med ris,pasta, bulgur eller couscous)

1) Sett ovnen på 150 grader Celcius.

2) Finhakk soltørket tomat og persille. Bland sammen og legg oppå de to baconskivene. Surr kyllingfiletene med bacon. Ta eventuelt cocktailsticks gjennom, slik at baconet holder seg fast.

3) Brun de baconsurrede kyllingfiletene i en stekepanne på alle sider. Legg over i en ildfast form, legg i en ildfast form, legg noen cherrytomater rundt kyllingfiletene og sett inn i ovnen i cirka 20 minutter, eller til kyllingfiletene er gjennomstekte.

4) Lag til quinoa/ris/pasta e.l. etter instruksjonene på pakken, ta ev litt kyllingbuljong i vannet for ekstra smak.

5) Skill eggeplommene og eggehvitene. Varm opp fløten i en liten gryte til fløten nesten når kokepunktet. Trekk gryten av varmen, tilsett to eggeplommer og visp til blandingen tykner. Hvis den ikke tykner tar du den tilbake på varmen mens du fortsetter å røre. Men pass på at det ikke blir til eggerøre. Tilsett sennep og smak eventuelt til med salt og pepper.

Håper det smaker! Prøv gjerne sennepssausen til oksekjøtt, hvit fisk eller svinekoteletter også. Funker bra. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s