Hjemmelaget urtesalt – her med ramsløk

bilde 3

Urtesalt kan du lage hjemme selv, og ramsløk er bare en av mange smaksvariasjoner man kan gi seg i kast med. Men etter undertegnedes første tur på Ramsløk-selvplukk, har det vært Ramsløkprosjekter som har vært saken på kjøkkenet. Ramsløk, populært kalt «vikingenes hvitløk» smaker som en blanding mellom hvitløk og gressløk/persille, og er både smaksrikt og svært anvendelig.

Slik ser ramsløk ut, minner om liljekonvall (som ikke kan spises), så vær sikker på at du vet hva du plukker.

bilde

Du får kjøpt ramsløkpure på Bondens Marked og i enkelte butikker på små glass. Jeg bruker den ofte i stedet for hvitløk i kalde dipper, eller som smakstilsetter til laks. Ramsløk er ypperlig blandet med smør (ramsløksmør), legg gjerne en tynn skive ramsløksmør over en nystekt biff.

Etter ramsløkplukkingen her om dagen valgte jeg å lage ramsløkpuré og ramsløksalt. Begge deler er både anvendelige produkter og de holder seg svært lenge. Hvis du passer på at bladene ikke har vann på seg før du kjører dem med olje, vil ramsløkpuré kunne holde seg i ett år, og ramsløksalt vil kunne holde seg i flere år, selv om smaken jo vil bli litt mindre aromatisk med tiden.

Jeg har lest en del på nettet om urtesalt. Flere har gått til innkjøp av «tørkemaskin», men det fungerer også ypperlig å sette ovnen på laveste temperatur for samme effekt. Når det gjelder miksingen, kan du sikkert bruke stavmikser eller blender dersom du ikke har kjøkkenmaskin.

Dette trenger du til ramsløksaltet og slik går du frem:

  • ca 20 blader ramsløk
  • 1 – 1,5 dl Maldonsalt

1) Vask ramsløkbladene godt og tørk dem, for eksempel ved å legge dem utover et bakepapir på en benk, ev å tørke dem med kjøkkenpapir hvis du har litt dårligere tid

2) Kjør ramsløkbladene i en mixmaster til de blir til en «grøt», spre deretter dette utover et bakepapir på en stekeplate. Sett Stekeplaten i ovnen på cirka 40 grader Celcius. La det stå i ovnen i minst 3-4 timer. Ramsløken skal nå være knusktørr. Jeg valgte også å la det stå natten over i kald ovn, men det er nok ikke nødvendig, kjenn på ramsløken, den skal ikke lenger være fuktig.

3) Legg den tørre ramsløkmassen og Maldonsaltet i en miksmaster.

bilde 1

4) Kjør til det har blitt en god blanding (se bildet under). Du kan ta i mer salt enn jeg har gjort hvis du vil ha mindre dominant ramsløksmak av urtesaltet.

bilde 2

5) Plasser i en lufttett beholder. Holder seg i lange, lange tider.

Tips til variasjoner:

Dette er første gang jeg har laget urtesalt, men ifølge bloggen Moseplassen kan man lage urtesalt med en rekke ulike smaker, følgende nevnes:

  • Omtrent alt av urter, inkludert: Rosmarin, timian, oregano, salvie, persille, gressløk, sitrontimian, løpstikke, koriander, osv.
  • Paprika, chili, løk (både rød, gul og hvitløk)
  • Selleri (både rot, stilk og blad)
  • Pepperrot, sitronskall, ruccola

Ellers kan man jo se etter inspirasjon til smakssammensetninger hos Oliviers sine urtekrydder: http://www.oliviers-co.no/alle-produkter/urter-salt/salt-urter.html

Det er mange andre muligheter for urtesalt, se for eksempel her: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/apr/14/nigel-slaters-herb-salt-recipes

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s