India Pale Ale-brød

den

ipabrod

“Because beer is food: in cooking, at the table, and by the glass …” — Lucy Saunders (ølkokk, se hennes nettside http://www.beercook.com/)

I helgen bestemte jeg meg for å lage brød med en kraftig smak av India Pale Ale (IPA). Vi hadde nemlig tre deciliter med India Pale Ale i kjøleskapet, og selv om kullsyren hadde forsvunnet er det mye gode smaker som ikke bør gå til spille. Øllebrød har jeg laget før, men da med 20 % øl og 80 % vann, denne gangen testet jeg ut omvendt, og var veldig spent på resultatet.

Jeg tok utgangspunkt i en klassisk eltefrie brød-oppskrift, stekt i en jerngryte med lokket på for å få en «stenovns»-effekt. Husk å sette deigen dagen før du skal lage brødet, eventuelt på morgenen samme dag. Les mer om eltefrie brød-teknikken her. Jeg valgte å bytte ut 20 % av hvetemelet med havremel, for å få det litt sunnere og saftigere. Du kan gjerne bruke bare hvetemel også. Uansett viktig at du ikke tar for mye havremel i et slikt brød, fordi det er viktig å få nok gluten i brødet til å lage gode glutennettverk og få et luftig og godt brød.

Det ferdige IPA-brødet har en kraftig kornsmak, og brødet har en ettersmak med hint av IPA. Det var spesielt godt med smør, blåmuggost og eventuelt litt god honning. Det var også godt med vanlig ost og paprika. Personlig foretrakk jeg blåmuggosten, ettersom brødet hadde en ekstra kraftig smak.

ipa med pålegg

Dette trenger du:

  • 4 dl øl/vann – jeg brukte 3 dl Hans India Pale Ale øl og 1 dl kaldt vann
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 400 g hvetemel
  • 100 g havremel (eller vanlig hvetemel)

Slik gjør du:

1) Bland alle ingrediensene i en stor bakebolle. Husk at vannet og ølet skal være kaldt, ikke temperert. Du trenger ikke elte deigen, bare bland deigen godt sammen, det tar maks et halvt minutt. Bruk slikkepott/tresleiv, eventuelt bare hendene. Deigen er litt klissete og våtere enn vanlig brøddeig.

NNB Første gangs hvile

2)Dekk bollen godt til. Jeg bruker plastfolie som jeg trekker godt over bakebollen og fester på sidene rundt slik at ikke luft slipper til, deretter dekker jeg bollen med et koppehåndkle. La deigen hvile på kjøkkenbenken/ i romtemperatur i 12-20 timer.

IMG_5527

3) Når deigen har hvilt i mellom 8 og 16 timer vil den se slik ut, den har hevet seg og det er mange små bobler i deigen.

4) Bruk en slikkepott (ev hendene) til å «brette» deigen, dvs. ta tak i en av sidene av deigen, strekker deigen ut og bretter den over til motsatt side av deigen. Vri bakebollen 90 grader og gjør det samme på nytt. Gjenta dette slik at du totalt bretter fire-fem ganger. (Teknikken er en variant av teknikken «stretch and fold», se eventuelt mer om det her. Målet er at brøddeigen skal bli mer kompakt og «høyere» enn det var før brettingen.)

5) Etter du har brettet den skal deigen ha en ganske rund form. Det er nå klart for heving for andre gang (jeg lot den heve i litt over 1 time, men den kan godt heve i opp til 2,5 timer).

6) Etter ca 1 time med heving finner du frem en gryte med lokk (som tåler ovn, ca 4,5 liter, aller helst jerngryte eller leirgryte), eventuelt en ildfast form med lokk eller form med lokk. Smør jernpannen med et tynt lag med olje som tåler høy varme. Sett gryten inn i den kalde ovnen på en stekeplate plassert langt nede i ovnen og skru ovnen på 250 grader. (Målet er å varme opp gryta slik at denne i praksis fungerer som en ovn som gir litt stenovnseffekt). Når ovnen er varm tar du gryten ut av ovnen. Gryten er nå glovarm. Nå skal deigen oppi gryta. Bruk slikkepotten til å velte deigen over i gryten, og sett på lokket igjen.

8) Sett gryten inn i ovnen MED lokk på en stekeplate midt i ovnen. La brødet steke i 30 minutter på 250 grader Celcius. Deretter tar du av lokket, skrur ned varmen til 220 grader Celcius og steker videre i 15-30 minutter (kommer an på ovnen, den skal få en fin brun skorpe).

9) Ta brødet ut av ovnen og legg over på en rist slik at det kjøles ned og bunnen beholder sin crispy konsistens.

10) For at brødet skal holde seg godt, anbefaler jeg å pakke det inn i et håndkle (så holder skorpen seg mer crispy).

bilde 1

Server alene, med smør, og IPA-brødet kan gjerne serveres med blåmuggost (eller annet pålegg). Enjoy! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s