Hjemmelaget pizza på 20 minutter – er det mulig?

“God ordered the world and all things in it, and I ordered a pizza and all things on it.”
― Jarod KintzAt even one penny, this book would be overpriced. In fact, free is too expensive, because you’d still waste time by reading it.

Her om dagen så jeg et videoklipp der kokkene i Flying Culinary Circus påsto at det gikk raskere å lage hjemmelaget pizza enn å steke en grandiosa. Vanligvis når man steker pizza går det med mye tid på å vente på at pizzadeigen hever og at tomatsausen koker. Men i denne oppskriften er det ikke gjær i pizzadeigen og tomatsausen koker ikke. De påsto også å ha funnet en metode for å få pizzaen kjappere stekt, nemlig ved å bruke stekepanne kombinert med komfyr. Dette gjorde meg nysgjerrig – var det mulig å få en god hjemmelaget pizza med disse snarveiene? Oppskriften måtte testes ut, med stoppeklokke.

Prosessen

Jeg bestemte meg for å ta tiden fra ovnen ble skrudd på og jeg begynte å lage pizzaen og stoppet klokken når pizzaen var klar til oppskjæring. Flying Culinary Circus er superproffe kokker, så å lage pizzaen på 10-15 minutter virket litt urealistisk. Målet ble derfor å lage pizzaen på under 20 minutter.

Jeg valgte å lage en chorizo-pizza. Det meste av ingrediensene ble hentet frem før jeg begynte å lage pizzaen, men noe ble hentet frem også underveis. Kan hende jeg hadde spart et minutt eller to på å ha alt klart før start. Tomatsausen gikk greit og kjapt. Pizzadeigen gikk OK å blande, men var vanskelig å kjevle ut. Det gikk likevel til slutt og pizzabunnen fikk et noe rustikt resultat. Ovnen min er litt treg, så jeg lot pizzaen derfor stå i 4,5 minutter i ovnen, og ikke i 3-4 minutter slik det foreslås i oppskriften. Den blåste seg litt opp under steking, men falt kledelig sammen igjen så snart pizzaen ble tatt ut. Denne pizzabunnen skal ikke heve, og inneholder heller ikke gjær, men siden den kjevles så tynn, går det helt fint.

Resultat og konklusjon

Jeg endte opp med å bruke 18 minutter og 5 sekunder, og slik sett oppfyller pizzaen målet om å være kjapp. I tillegg ble pizzaen veldig god: tomatsausen hadde god smak og bunnen ble tynn og crispy uten å bli «kjeksete». Dette var virkelig en oppskrift jeg skal prøve igjen, med en annen topping neste gang. Hvis jeg skal ha noe å utsette på oppskriften, så må det være at mengden pizzadeig holder til en enkelt pizza, men mengden pizzasaus holder til fire slike pizzaer. Pizzasausen er imidlertid egentlig bare en vanlig tomatsaus, og kan brukes senere til pasta, lasagne eller lignende. Neste gang tror jeg også jeg skal prioritere et minutt ekstra på å kna pizzadeigen, noe som kan gjøre den mer elastisk og enklere å kjevle ut. Vil du prøve å lage pizzaen du også? Oppskriften (slik jeg lagde pizzaen, fremgår under).

Dette trenger du til en porsjonspizza (tomatsausen holder til 3-4 pizzaer):

 • 80-100 gram (eller en håndfull) revet ost (gjerne blanding mellom ulike typer)
 • ønsket topping – jeg valgte skiver med chorizo. Annen topping vil kunne være pølser, skinke, paprika, løk og oliven

Saus

 • 1 boks hakkede tomater
 • 1 ts sukker
 • 1 bit chili, veldig grovt hakket (jeg valgte grønn chili, men rød chili går også. Du kan sikkert også erstatte chilien med noen dråper tabasco-saus)
 • 2 fedd hvitløk, skrelt og veldig grovt hakket
 • 0,5 ts salt
 • 2 ss olivenolje
 • eventuelt friske urter som timian, oregano, basilikum eller persille

Bunn

 • 100 g hvetemel
 • 50 g vann (jeg tilsatte litt ekstra)
 • 1 ts olivenolje
 • 0,5 ts sukker
 • 1 knivsodd salt

Slik går du frem:

 1. Sett ovnen på 225 grader og på grillelementet (eventuelt grillelement kombinert med varmluft)
 2. Kjør alle sausingrediensene med stavmikser eller i en hurtigmikser til de er godt blandet, det tar kanskje 10-15 sekunder.
 3. Bland sammen ingrediensene til deigen og kna litt. Kjevle deigen ut til en tynn pizzabunn. Deigen kan være litt vanskelig og er ikke særlig elastisk, men du kan hjelpe til ved å bruke håndflatene til å dra pizzabunnen større.
 4. Sett tørr stekepanne på komfyren på full guffe. Det skal ryke av stekepannen (mens du venter på at den skal bli varm gjør du steg 5).
 5. På pizzabunnen legger du tomatsaus, ost og chorizo-pølsen (eller annet garnityr du skulle ønske)
 6. Legg pizzaen oppi stekepannen og sett stekepannen inn i ovnen.
 7. Stek i 3-5 minutter. Server med en gang.

Se her for videoen av hvordan Flying Culinary Circus lagde pizzaen – i konkurranse med en grandiosa.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s