Arme riddere – som frokost, lunsj eller dessert?

“Ask not what you can do for your country. Ask what’s for lunch.”
― Orson Welles

«Arme riddere» er en klassisk rett som serveres i en rekke ulike land. Retten heter «Pain Perdu» på fransk, på engelsk «French Toast». På tysk er det «Arme Ritter» og svensk «Fattiga riddare». Jeg har ofte lurt på hvorfor retten heter Arme riddere, og fant faktisk svaret i dag etter en liten runde research.

Det viser seg at det i gamle kokebøker blir oppgitt oppskrifter både på «Arme riddere» og «Rike riddere». «Rike riddere» er en mer eksklusiv variant, der brødskivene vanligvis er vendt i mandelstykker og servert med eplemos. «Arme riddere» er altså en billigvariant av «Rike riddere».

Fikk du lyst til å se nærmere på «Rike riddere»? En oppskrift på «Rike riddere» finnes for eksempel i Henriette Schönbergs kokebok fra 1945, og er gjengitt her. Se også oppskrift helt nederst i dette blogginnlegget.

De klassiske Arme ridderne lages ved å dynke skiver eller tørr/»tung» kake/rugbrød i blanding av egg, melk, sukker og kanel. Deretter stekes skivene i smør i panne, og de blir slik varme, karamellisert på utsiden og myke inni.

Du kan selvsagt  eksperimentere med andre smakstilsetninger i eggeblandingen enn det som er oppgitt i den klassiske oppskriften under.

I boken «Restekjærlighet» foreslås det at du kan ta litt (en teskje eller to) med konjakk eller rom i eggeblandingen. Dette kan for eksempel fungere i en dessertvariant av Arme riddere, jeg ser for meg at dette vil fungere best hvis kaken du bruker ikke har mange ulike smaker fra før. Vi brukte fruktkake, og da valgte vi å bruke en vanlig eggeblandingsvariant som ikke var «oppspritet».

julekake

Du kan servere dem på mange ulike måter. Vi prøvde dem som dessert først (valgte da å bruke julekake og servere med en god vaniljeiskrem). Dagen etter ble restene av samme røre brukt til å lage frokost, men da var det todagers brødskiver som ble gitt nytt liv (se bilder øverst). Jeg har også samlet en rekke serveringsforslag etter oppskriften.

Dette trenger du:

 • Skiver av brød eller «tung» julekake eller fruktkake
 • 2 dl melk
 • 2 egg
 • Litt kanel (jeg tilsatte 1/4 ts kanel)
 • 2 ss sukker

Slik går du frem:

1) Pisk lett sammen melk, egg, kanel og sukker i en lav skål.

2) Skjær brød eller kake i 1-2 cm tykke skiver

3) Legg skivene i eggeblandingen slik at de trekker til seg blandingen, legg skivene over på en annen tallerken etter hvert som de er klare.

4) Stek på medium varm stekepanne i godt smør. Serveres med en gang.

Serveringsforslag til frokost:

 • Vaniljeyoghurt med friske bær og honning
 • Eplemost
 • Syltetøy
 • Smør og sukker/ honning
 • Nøttepålegg eller sjokoladepålegg.
 • Mandelsmør (se bilde under). Mandelsmør har jeg fått tilsendt som julegave fra bloggeren Kitchnqueen, og oppskriften hennes på mandelsmør finner du her.

bilde 2

Serveringsforslag til dessert:
 • Vaniljeiskrem
 • Vaniljesaus eller vaniljekrem
 • Friske bær og honning
 • Pisket krem (pisket kremfløte eller creme fraiche med noen spiseskjeer sukker, eventuelt tilsatt ekstra smak)
 • Eplemost

Arme riddere i eksklusiv drakt?

I mursteinsboken Matleksikon (fra Kjell Innli) blir det presentert en eksklusiv utgave av Arme riddere, kan det ha vært dette de eldre kokebøkene kaller for Rike riddere? Denne varianten av oppskriften er mer komplisert og er nok en luksusvariant, men virker farlig god. Oppskriften skriver at du trenger loffskiver, 50 g mandler, 2 dl eplemos, 3 dl kremfløte, 2 dl knust sukkerkavring og 100 g smør. For å lage de arme ridderne skjærer du to dagers loff i tynne skiver, skålder mandlene og maler dem før de støtes i morter med melis og litt vann til en fin deig. Mandelmassen smøres på en skive og eplemost på en annen skive før de legges sammen. Skivene dyppes i kremfløte før de vendes i den knuste siktede kavringen og stekes pent gyllenbrune i smør i stekepanne. Serveres varme med sukker, syltetøy eller vaniljesaus.

Uansett hvilken variant du skulle velge: Bon appétit!

Én kommentar Legg til din

 1. Davern sier:

  Hallo matosofie
  Greit at de heter rike riddere! Men du fant ikke ut hvor riddere kom ifra! De e irrelevant om dei e fattige eller rike! Trenger mer forskning her! Jeg ble ikke tilfreds hvertifall sånn du ble

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s