Seks tips til restemåltid etter julematen

bilde1

Jula er en høytid som for mange også handler om å spise mye god mat sammen. Noen ting, som fenalår og røkelaks, er ekstra vanlige i juletiden. Men hva gjør du med restene når jula er over? Jeg har samlet noen tips til hvordan du kan lage restemiddager på røkelaks, fenalår og flere andre julete smaker.

1. Hva med litt julewraps?

Rester fra ribben eller pinnekjøttmiddagen? Varm opp tortillalefser og fyll dem med for eksempel rester av ribbe (i små biter) og rødkål. Eller hva med å fylle dem med potetsalat eller eggerørerester sammen med fenalår eller røkelaks? Fordelen med å lage restemat basert på wraps, er at du kan kombinere ulike middagsrester i samme restemiddag.

2. Røkelaks i risotto? Tilsett gjerne champagne for ekstra god smak.

Røkelaks pleier som regel å serveres med eggerøre, en klassisk smakskombinasjon til jul og høytider. Men røkelaks passer også supergodt i risotto, en annerledes vri, der du også kan bruke opp eventuelle rester av vin og champagne fra jula (både champagne, hvitvin og rosévin kan brukes i denne oppskriften, men ikke rødvin). Se oppskrift her.

3. Røkelaks på pizza?

Kanskje du også har litt eggerøre igjen. En utradisjonell vri kan være røkelaks på pizza: Lag en tynn pizzabunn (4 dl mel, 1,5 dl vann, 0,5 pk gjær, 1 ts salt), smør på et relativt tynt lag med creme fraiche. Stek pizzaen ferdig, og legg på rester av eggerøre krydret med pepper og topp med røkelaks og gjerne litt frisk gressløk om du har.

4. Fenalår med italienske smaker

Fenalår passer godt sammen med litt italienske smaker.

Prøv for eksempel biter av fenalår i en italiensk salat med tomater, masse fersk basilikum, fersk mozarellaost, litt agurk, finhakket sjalottløk/rødløk. Avslutt salaten med en dressing på én del balsamicoeddik og én del god olivenolje, og litt kvernet pepper. Denne salaten er supergod servert med brød, focaccia eller rundstykker til.

Hvis du vil ha en varm rett, og ikke en salat, kan du tilsette biter av fenalår i denne oppskriften.

5. Quesadilla med rester av okserull eller spekeskinke

Rester etter store julefrokoster? Her kan du bruke rester av okserull, fenalår eller spekeskinke som en moderne, norsk variant av quesadilla. Fungerer fint som et mellom-måltid eller som snacks.

 • tortillalefser
 • skiver av okserull, fenalår, spekeskinke, morrpølse
 • litt ruccolasalat
 • skiver med ost (helst ridderost, men også andre kraftige oster kan fungere bra)

Slik gjør du:

1) På en tortillalefse legger du først osteskiver, så noen skiver med kjøtt og litt ruccolasalat og til slutt et nytt lag med osteskiver. Legg en ny tortillalefse på toppen.

2) Stek tortillalefsene på begge sider i en tørr stekepanne på medium temperatur til osten har smeltet. Del med pizzarulle og server med en gang.

6. Kokte poteter får nytt liv med gnocchi

Hva med å lage potetpasta (gnocchi) som tilbehør til din neste middagsrett? I gnocchi kan du bruke rester av kokte poteter, med et spennende, nytt resultat. En steg-for-steg oppskrift på klassiske gnocchi finner du her. Hvis du vil lage dem ekstra gode kan du gjøre Gordon Ramsey-trikset. Han lager gnocchi, koker dem iht oppskrift, og avslutter med å brune gnocchiene i smør i en varm stekepanne. Slik får de lett karamellisert smak og litt mer konsistens.

2 kommentarer Legg til din

 1. Her var det mye gode tips for rest håndtering. Takk for det.
  Har et tips tilbake:
  Rester etter pinnekjøttmiddag (ren-pillet kjøtt) har jeg kjørt i food prosessor og blandet inn i pølsefarse som «grøpp»- selv om kjøttet allerede er varmebehandlet.
  Dette gav en herlig svak smak av røkt/saltet pinnekjøtt og jeg døpte de røkte kjøttpølsene til «pinnekjøtt-pølser». Veldig fornøyd med resultatet. Er fersking når det gjelder pølseproduksjon på kjøkkenet men det kommer seg 🙂

  1. matosofi sier:

   Hei igjen, og tusen takk for tips! Har aldri tenkt på muligheten til å lage pinnekjøtt-pølser. Det høres veldig godt ut. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s