Hjemmelaget sweet chilisaus

sweet chilisasus

“Chili is one of the great peasant foods. It is one of the few contributions America has made to world cuisine. Eaten with corn bread, sweet onion, sour cream, it contains all five of the elements deemed essential by the sages of the Orient: sweet, sour, salty, pungent, and bitter.”
― Rex Stout

Jeg har nå en hel haug oppskrifter jeg har lyst til å dele med dere, og begynner med denne, som jeg nå er blitt ganske så hektet på! For en stund tilbake bestemte jeg at jeg ville forsøke å lage hjemmelaget sweet chili-saus. Erfaringen er at det er både lett, enkelt og mye bedre og friskere på smak enn ferdigkjøpt saus. Det tar faktisk bare tjue minutter å lage sweet chilisausen (pluss nedkjøling), og hvis du bruker et rent glass holder den seg nesten uendelig (mye sukker og eddik gir god konservering). Ta gjerne vare på flasken etter du har brukt opp en sweet chilisaus fra butikken, de er praktiske å bruke også til din hjemmelagde saus.

Jeg har nå laget sweet chili-saus to ganger; en gang med brunt sukker og en gang med hvitt sukker. Den gangen jeg lagde sausen med brunt sukker ble sausen noe mer karamellisert på smaken, og brunere i fargen. Bildet øverst er fra versjonen med hvitt sukker. Hvis du har sukker stående som har blitt hardt som en klump, er forøvrig sweet chilisaus (eller en sukkerlake) et fint bruksområde. Det er viktig å bruke friske ingredienser til retten, jeg har valgt å bruke rød chili og ingefær. Mulig du kan bruke grønn chili i steden for rød, men det har jeg ikke forsøkt ennå. Riseddik finner du i de aller fleste vanlige butikker, enten sammen med andre eddiker, eller organisert sammen med andre sushi-ingredienser. Du finner selvsagt også riseddik i de fleste innvandrerbutikker.

Sweet chilisaus er svært anvendelig, og kan brukes på hamburger, til laks, kylling, svin, oksekjøtt, wok, you name it. Som regel passer den best med andre asiatiske smaker, som koriander, lime, avokado, mango m.m., men du kan også blande sweet chilisaus med rømme og på 1-2-3 få en fin, kald dip som kan brukes til alt fra chips til fisk eller kjøtt. Du kan også bruke sweet chlisausen som dip alene, for eksempel til dumplings, slik jeg gjorde forrige uke, se bilde.

IMG_3181

Sweet chilisaus er også godt som dip til vårruller, fiskekaker, kyllingklubber. Jeg kan anbefale flere retter der sweet chilisaus er sentral – hva med laks med chilidip, asiatisk laks i saladbrødtaco, wok med hjemmelaget peanøttsaus, fajitas med kylling og asiatiske smaker? Eller hva med tallerkenstekt laks med sweet chili- og chutney-dip? Mye å bruke sausen til, med andre ord.

Oppskriften jeg her har brukt er fra boken Thaimani, skrevet av Terje Ommundsen, en bauta innen thailandsk mat. Retten tar som sagt cirka 20 minutter å lage, pluss litt tid til nedkjøling.

Dette trenger du:

 • 2 dl vann
 • 2 dl hvit riseddik (7 %)
 • 1 ss salt
 • 3 dl hvitt sukker (brunt går også)
 • 5 små til medium chili (jeg brukte røde chili)
 • 50 g ingefær

1) Kok opp vann, riseddik, salt og sukker.

2) Finhakk chili (inkluder frøene), og skrell og finhakk ingefæren. Tilsett chili og ingefær i vann- og eddikblandingen.

3) La det koke i 10-15 minutter.

4) Avkjøl og hell over i et helt rent glass, flaske eller krukke. Oppbevar i kjøleskapet.

2 kommentarer Legg til din

 1. Johanne sier:

  Denne smakte godt og fikk en god konsistens

  1. matosofi sier:

   Så bra! Kjekt å høre det funket, er overraskende enkelt og godt det her 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s