Grunnoppskrift og 5 tips til hjemmelaget potetmos

IMG_3499

«If you´re afraid of butter, use cream» – Julia Child

Potetmos er et av mine favoritt-tilbehør. Jeg tyr ofte til det når jeg har poteter liggende. eller jeg skal lage noe enkelt. Middagen på bildet over er stekte kjøttpølser fra Bønes og potetmos tilsatt ramsløkpuré (derav grønnfargen). Potetmos er også supert tilbehør til fylte svinekoteletter, fisk, og gryteretter.

Potetmos er også en hendig plan B dersom du skulle ha kokt potetene for mye. Overkokte poteter kan «reddes» når de brukes i en potetmos.

Potetmos kan smakstilsettes på en rekke ulike måter. Hellstrøm tilsetter gjerne litt revet pepperrot. Vil du ha en fransk touch er dijonsennep supert. Revet parmesan er også godt, og hvorfor ikke kjøre på med hakkede friske urter? Poteter er som et blankt lerret – bare fantasien som setter grenser her.

5 tips til potetmoslagingen

 1. Du kan dele potetene i to for at potetmosen skal bli raskere ferdig, men anbefaler ikke å dele i mindre biter. Poteten trekker til seg mer vann jo mindre bitene er, og du risikerer å få en vannete potetmos
 2. IKKE bruk stavmikser, blender eller lignende for å mose potetmosen. En vanlig stamper, til nøds en gaffel er mye bedre. Utfordringen med å bruke stavmikser er at du risikerer en «limete» potetmos.
 3. Det gjør ikke noe om potetene er kokt litt for lenge, men er de kokt for lite kan de være vanskelige å stampe
 4. Hvis du bruker fløte i stedenfor melk i potetmosen blir den mer fløyelsmyk. Men melk er jo sunnere.
 5. Du kan koke potetene både med og uten skall. Det blir sunnere om du skreller potetene for skall etter de er kokt, men det er fort gjort å brenne seg. Om det er nypoteter som ser fine ut kan du la skallet være på.

Under har jeg skrevet inn en grunnoppskrift på potetmos. Man har ganske godt slingringsmonn når det gjelder mengde ingredienser i potetmos, så her er det kun angitt cirka-mengder, og det er bare å prøve seg frem. Jeg lager det nesten alltid på slump, og konsistensen blir litt annerledes fra gang til gang, og blir alltid bra. 🙂

Dette trenger du til en standard potetmos (2 pers):

 • 4-6 store poteter
 • Cirka 50 g smør
 • Litt fløte eller melk (jeg pleier å tilsette noen spiseskjeer)
 • Salt, pepper
 • Ekstra smak – for eksempel revet parmesan, dijonsennep (eller annen sennep), hakkede friske urter (bladpersille, timian, ramsløk, rosmarin, gressløk e.l.)

Slik gjør du:

 1. Varmebehandle potetene. Det er to måter å gjøre dette på.
  1. Enkel metode: Skrell og kok poteter i usaltet vann i 20 minutter.
  2. Metode som gir ekstra god smak: La potetene trekke (varmebehandles på rett under kokepunktet) i usaltet vann i cirka en time.
 2. Lag potetmosen: Hell av vannet, tilsett smør og fløte og mos for hånd med stampe eller gaffel (IKKE bruk stavmikser eller annen elektronikk, da får du en «limete» potetmos).
 3. Smak til. Begynn med å smake til med salt og pepper. Tilsett deretter for eksempel sennep (helst Dijonsennep) og/eller hakkede friske urter.
 4. Server som tilbehør til kjøtt eller fisk.

2 kommentarer Legg til din

 1. Er tilhenger av hjemmelaget mat. Denne oppskriften gikk i kokeboken 🙂

  1. matosofi sier:

   Enig, hjemmelaget er så bra! Jeg tror flere hadde laget hjemmelaget potetmos om de hadde prøvd og sett hvor enkelt og anvendelig det er! Mange muligheter for kreativitet. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s