Laks med agurksalat og Sandefjordsmør

laks med sandefjordsmør

“If you’re afraid of butter, use cream.”
― Julia Child

Dagens middag ble til ved at jeg hadde lodderogn igjen etter jeg lagde hjemmelaget sildepålegg for noen dager siden. I går var jeg på matlagingskurs og fikk i samme slengen tips av en kokk om hvordan jeg kunne bruke lodderogn. Han viste til at det var supert både i smørsauser, og et annet tips var å servere lodderogn oppå rømme/creme fraiche på en «blini» (som er en minipannekake). Opprinnelig hadde jeg tenkt å lage laks med Beurre blanc, men siden jeg ikke hadde vin gikk jeg for Sandefjordsmør som bare trenger fløte og smør.

Hva er Sandefjordsmør?

Historisk sett er Sandefjordsmør nettopp en forenkling av Beurre Blanc. Sandefjorsmør kommer ifølge denne artikkelen opprinnelig fra tidligere hotelldirektør på Park hotell Otto Fredrik Borchgrevink som hadde studert i Frankrike og fått et nært forhold til den klassiske beurre blanc, men valgte å forenkle denne ved å kutte ut sjalottløk og hvitvin. Igjen sto fløte, smør, sitron og bladpersille.

I dag tok jeg utgangspunkt i oppskriften til Charles Tjessem i boken «God mat på en tirsdag», men byttet ut persille med gressløk og tilsatte lodderogn i sausen. Jeg tilsatte ikke sitron, men det kan du godt gjøre dersom du ønsker den enda syrligere, jeg synes agurkene var såpass syrlige at det ikke var nødvendig.

Dette trenger du (til 2 personer, cirka 30 minutter):

 • 400-500 g laksefileter (eller annen rød fisk)
 • 1 dl kremfløte (eller matfløte)
 • 100 g kaldt smør
 • litt salt
 • nykvernet pepper
 • 2 ss hakket gressløk (kan erstattes med persille)
 • 1 ts lodderogn (kan sløyfes)
 • 1/3 agurk
 • 3 ss hvitvinseddik (kan erstattes med annen hvit eddik)
 • 1 dl vann
 • 2 ss sukker
 • 0,5 ts maldonsalt (ev 0,25 ts vanlig salt)
 • 4 poteter

Slik går du frem:

 1. Vask eller skrell potetene og legg dem i vann til koking. De skal koke i cirka 20-30 minutter og er ferdige når du kan stikke en vanlig kniv gjennom og kniven «slipper» poteten.
 2. Salte og pepre fiskefiletene. Stek laksen i smør i en stekepanne over høy varme. Når den er ferdig stekt på den ene siden, snur du filetene og skrur ned varmen på platen til lav varme slik at varmen får fordele seg i filetene. Legg eventuelt på lokk i denne prosessen.
 3. Sett fløte til koking i en liten kjele over medium varme, kok til den er halvparten av opprinnelig mengde. Bland i kaldt smør (gjerne litt om gangen) og rør godt til det løser seg opp. Sausen må ikke koke, da skiller den seg. Smak til med pepper, salt og gressløk. Tilsett eventuelt 1 ts lodderogn rett før servering.
 4. Vask agurkene og skjær dem i tynne skiver, gjerne med ostehøvel. Bland eddik, sukker, vann og salt i en liten skål. Ha agurken nedi.
 5. Server!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s