Søtpotetbrownie – en positiv overraskelse

den

IMG_20160208_225704_resized

“Anything is good if it’s made of chocolate.”
― Jo Brand

Jeg har i lang tid hatt lyst til å prøve en søtpotetbrownie-oppskrift, søtpotetbrownie er visstnok veldig populært i USA for tiden, i en rekke ulike varianter. Jeg valgte en oppskrift fra den kjente bakeren Dan Lepard, som skriver i matseksjonen til The Guardian. I hans oppskrift er søtpotet den eneste nye ingrediensen sammenlignet med klassiske brownies, og han er også grundig i sin forklaring på hvorfor og hvordan man bruker søtpotet som erstatning.

Hvorfor søtpotet?

Når søtpotet bakes i ovnen over lang tid får den en dyp, søt smak, og konsistensen gjør den ypperlig som (delvis) erstatning for fett og sukker i dessert. For den som ønsker det. Det kan være krevende å finne gode erstatninger for fett og sukker i en brownie – den kompakte, saftige, klissete konsistensen til brownies kommer i stor grad takket være ingrediensene som inngår. Det er også viktig å ha riktig forhold mellom de ulike ingrediensene. For mye mel gjør brownien for «kakete», for lite egg gjør at brownien blir smuldrete, for mye sukker og brownien blir for klissete, for mye smør eller sjokolade kan føre til at brownien blir litt for oljete.

Så hva gjør du da når du skal redusere fett og sukker, samtidig som brownien beholder konsistens? Dan Lepart forklarer at hemmeligheten er å tilsette en ingrediens med varmebehandlet stivelse, slik som bakt søtpotet (eller gresskar?). Denne ingredienser vil binde sammen blandingen samtidig som det tilfører fuktighet og gjør at at sukker og olje fortsatt er godt blandet.

Tilpasninger og testing av originaloppskriften

Jeg laget en dobbel porsjon av oppskriften av den enkle grunn at søtpoteten veide 450 gram. Jeg har nå laget disse browniesene to ganger. Mitt første testpanel (dvs. de som tilfeldigvis var til stede) gjenkjente ikke søtpotetsmaken, og enkelte nekter fremdeles å gå med på at det har vært søtpotet i brownien. Jeg tar det som et tegn på at søtpoteten har spilt sin rolle på en god måte – som erstatter og fremmer av konsistens, men ikke som egen smakskomponent.

En positiv overraskelse var også at browniesen holdt seg saftig i over tre dager (oppbevart i kjøleskap), og tapte seg minimalt på smak på denne tiden.

Første gang jeg laget oppskriften fant jeg ikke usaltet smør i butikken, så brukte vanlig, normalt smør som er tilsatt litt salt, det gitt greit (men anbefaler ikke å bruke Kvitseidsmør/ Rørossmør e.l., ettersom de er ekstra saltet og dermed kan gjøre browniene litt for salte igjen).

Andre gangen jeg lagde oppskriften hadde jeg ikke nok brunt sukker, så erstattet litt av det med hvitt sukker, det gjør smaken litt mindre karamellisert, men fortsatt god. Jeg hadde også alt for lite mørk sjokolade, men brukte litt mørk bake-sjokoladepulver i første fase (sammen med smeltet smør), og som hakket sjokolade til slutt brukte jeg non-stop.

Opprinnelig oppskrift skal ha pekannøtter. Det fant jeg ikke på butikken noen av gangene, og brukte en blanding av academianøtter og paranøtter. Andre gangen hadde jeg også litt cashewnøtter og peanøtter i. Pass på at nøttene ikke har for mye salt i seg, brownien er best når den er velbalansert på smak, originaloppskriften har ikke salt i seg, litt salt fra smør eller nøtter er ingen krise, men ikke tilsett for mye.

Dan Lepard brukte vaniljeekstrakt i sine brownies, jeg brukte i stedet vaniljesukker (første gangen vanlig butikk-kjøpt vaniljesukker, andre gangen en mildere, hjemmelaget variant, og økte da mengden noe).

Originaloppskriften sier ikke noe om hvordan søtpoteten skal bakes, jeg valgte å pakke en hel søtpotet (med skall) i aluminiumsfolie og legge den i ovnen på 200 grader i 2 timer. Søtpoteten var stor (over 400 gram), hvis du har en søtpotet av mindre størrelse blir den nok ferdig på en time. Du kan sjekke når den er ferdig ved å skjære en liten åpning i søtpotetskallet med en smørkniv. Søtpoteten skal være myk og nesten kremete, i motsetning til når den er rå, da er den umulig å skjære gjennom. Har du ikke alumuniumsfolie kan du bake søtpoteten uten å pakke den inn, jeg valgte aluminiumsfolie for å være så sikker som mulig på at den bevarer fuktigheten.

Under er oppskrift på enkel porsjon, jeg har laget dobbel porsjon begge gangene.

Dette trenger du (enkel porsjon):

 • 100 g usaltet smør
 • 200 g mørk sjokolade, grovhakket
 • 200 g bakt søtpotet, det myke inni
 • 125 g brunt sukker (alle typer fungerer)
 • 2 egg
 • 2 ts vaniljesukker (ta litt ekstra i hvis du bruker hjemmelaget vaniljesukker)
 • 100 g hvetemel
 • ¼ ts bakepulver
 • 100 g hakkede pekannøtter (eller acadamia, paranøtter, cashewnøtter, peanøtter)

Slik går du frem (tar ca 40 min + 1-2 timers baking av søtpotet):

 1. Sett ovnen på 200 grader over/undervarme, pakk søtpoteten inn i aluminiumsfolie og legg den innpakkede søtpoteten på et stekebrett i ovnen. La den varmebehandles der i 1-2 timer (420 gram tok 2 timer). Søtpoteten er ferdig når innmaten er myk, saftig og kan lett tas ut med teskje. Når den er ferdig varmebehanldet skrur du ovnen ned til 180 grader (over- og undervarme). Legg søtpotetpakken på en tallerken (uten å pakke den opp), så den får hvile og blir litt kjøligere.
 2. Gjør klar en 18 cm ildfast form (for enkel porsjon) eller en langpanne (for dobbel porsjon). Kle ønsket form med bakepapir.
 3. Grovhakk sjokoladen og nøttene, de skal fortsatt ha litt størrelse for tyggemotstand.
 4. Smelt smøret i en liten gryte over medium varme. Tilsett cirka 125 g av sjokoladen og rør til sjokoladen har smeltet.
 5. Med en skje tar du den myke innmaten til søtpoteten oppi en bakebolle, tilsetter brunt sukker og blander godt. Pga varmen fra søtpoteten vil sukkeret smelte. Det er vanlig med noen små klumper, men du kan gjerne bruke stavmikser om du vil ha en helt jevn blanding.
 6. Tilsett nå smør- og sjokoladeblandingen og bland godt. Tilsett egg og vaniljesukker, rør til blandingen er tykk, og rør inn bakepulver og hvetemel i små porsjoner til du får en jevn blanding.
 7. Til slutt tilsetter du nøtter og de siste sjokoladebitene og passer på at de er cirka jevnt fordelt.
 8. Hell røren over i den klargjorte formen. Bruk en skje eller slikkepott til å sikre en jevn overflate og tykkelse. Min brownie var cirka 2 cm tykk og fylte ikke hele langpannen selv om det var dobbel porsjon.
 9. Bak brownien midt i ovnen i 20-25 minutter til den er såvidt stekt, men fortsatt litt myk under skorpen.
 10. La brownien kjøle seg helt ned i formen før du skjærer den opp.
 11. Server gjerne med melisdryss over (som på bildet), og som tilbehør er det supert med for eksempel pisket krem, iskrem, vaniljesaus, friske bær – eller bare en kopp kaffe?
 12. Holder seg i mange dager i kjøleskapet og i måneder i fryseren.

Håper det smaker!

 

 

 

Én kommentar Legg til din

 1. ser kjempe godt ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s