Bruschetta med tomat og ansjos

den

IMG_20160522_162645_resized

“I need bruschetta (that’s «broo-SKET-uh,» not «brushetter») a slender piece of ciabatta toasted and brushed with garlic and oil and covered in fresh tomato and basil– the chunks inevitably fall off the bread and the olive oil runs over your lips and down your chin. The whole thing is delicious, deeply physical and delightfully undignified» ― Nick Harkaway

Bruschetta er en av de mest populære italienske forrettene eller smårettene utenfor italia. Bruschetta, som uttales «brusketta», er opprinnelig betegnelsen for en grillet skive med olivenolje og en smaksrik topping, gjerne sesongens ferske tomater. Bruschetta spises rykende varm og fersk, selvsagt. Ifølge Larousse Gastronomique ble bruschetta til i forbindelse med at italienere hvert år ønsket å sjekke kvaliteten på sesongens ferske olivenolje.

Oppskriften jeg deler i dag er en variant av den klassiske bruschetta-oppskriften. Under har jeg samlet litt tips til mulige variasjoner for brødskiven og toppingen. Du kan også hoppe rett til selve oppskriften.

Brødskiver – eller baguette?

Larousse Gastronomique mener bruschetta blir best når du bruker brød basert på våte deiger, slik som ciabatta eller lyse brød med «store hull» (slik som surdeigsbrød). Jeg har forsøkt med ulike typer brød (som regel eltefrie brød eller surdeigsbrød), men alle typer lyse brød kan i prinsippet fungere.

Du kan også bruke halvstekte baguetter – stek dem da nesten ferdig, deretter deler du dem i to og steker dem på varmluft, slik det fremgår av steg 1 i oppskriften. Bruschetta kan grilles i ovn eller på en grill, eller den kan ovnsstekes i varmluft eller over- og undervarme. Hvis den grilles får du en mer crispy overflate enn når den kun ovnsstekes.

Topping – fra olivenolje til store mengder topping

Klassisk bruschetta toppes gjerne med hvitløk, tomat og god olivenolje. Italienerne liker å holde matrettene enkle, men med god kvalitet og smak på ingrediensene som brukes. Mange italienere handler fortsatt grønnsaker på markedet i stedet for på supermarked, og er nøye på å sikre seg god kvalitet. Bildet under viser tomater solgt på markedet på en piazza midt i Roma.

Tomater og ukjent frukt

Varianten jeg presenterer i dag er med ansjos, som er ganske salt og fungerer som en fin kontrast til den syrlige og friske tomatblandingen. Ansjosen kan byttes ut med fersk basilikum, eller droppes helt. Du kan også kutte ut tomatblandingen og heller legge på litt olivenpuré/tapenade, løkpuré, mozarellaskiver e.l.

Dette trenger du:

 • 4 skiver brød eller baguetter delt i to på langs
 • 3 smaksrike tomater, grovhakkede eller revet
 • 1 hvitløksfedd
 • 3 ss god extra virgin olivenolje + eventuelt litt olje til stekingen
 • 1/2 boks ansjoser, i olje
 • ev. noen dråper balsamicoeddik

Slik går du frem (tar 15 minutter):

 1. Ta litt olivenolje på skivene (kan sløyfes), stek deretter skives på 200 grader varmluft (eventuelt med grillfunksjon på) til de er lysebrune (cirka fem minutter, men følg nøye med, særlig om grillfunksjonen er aktivert). Har du ikke varmluftfunksjon kan du bruke over- og undervarme.
 2. Hakk tomatene og/eller riv dem på et grovt rivjern. Hvis det blir mye væske, kan du sile tomatblandingen noe. Del et hvitløksfedd i to, og rør feddene inn i blandingen (feddene skal fjernes senere). Smak til med litt olivenolje, salt, pepper og eventuelt også noen dråper balsamicoeddik.
 3. Når skivene er ferdig ristet i ovnen fordeler du tomatblandingen over og topper med noen ansjoser.
 4. Server straks som forrett, mellomrett eller kveldssnacks. Enjoy!

Kilder:

 • Larousse Gastronomique, kokeboken Sølvskjeen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s