Pannacotta med stikkelsbærsaus

Panna cotta can always be the right dessert — whether you’re throwing a fancy party or a small one, have lots of time or no time, are gluten-free, dairy-free, allergy-prone, vegan, or simply craving a delicious and creamy sweet. It’s perfect.

-Faith Durand, i artikkelen «Why Panna Cotta Is the Perfect Dessert»

Pannacotta er opprinnelig italiensk, og er blitt en av verdens mest populære desserter. Men visste du at den også er utrolig enkel å lage? Den er også praktisk dersom du venter gjester, ettersom den kan lages dagen i forveien og stå klar i kjøleskapet til den skal serveres. Så slipper du å stresse med å lage desserten mens du har besøk.

Pannacotta betyr egentlig kokt fløte, og basisen i retten er egentlig det – kokt fløte, tilsatt gelatinplater og kjølt ned slik at den får gelekonsistens. Resten av ingrediensene er i hovedsak for smakens skyld.

Pannacotta-oppskriften under følger i hovedsak Gordon Ramseys metode, om enn noe justert (han brukte for eksempel ikke brunost). Vår dessertfavoritt har lenge vært pannacotta, se her for oppskriften på pannacotta med rom, opprinnelig fra Gordon Ramsey-show.

I dag lagde vi derimot en mild, klassisk pannacotta, og toppet den med litt stikkelsbærsaus. Du kan kutte ut brunosten, men den gir en god, søtlig dybde i pannacottaen, så jeg anbefaler å teste det ut.

Jeg vil ikke på noen måte anbefale å erstatte vaniljestang med vaniljesukker i denne desserten (vaniljestang gir mye bedre smak og aroma), men hvis du ikke får tak i vaniljestang, kan du til nøds erstatte én vaniljestang med cirka én teskje vaniljesukker. Men vaniljestang fungerer best, særlig i en rett med så få og milde ingredienser som denne.

Dette trenger du (4 personer):

  • 2,5 dl fløte
  • 0,5 dl melk
  • 50 g sukker
  • 1/2 vaniljestang, frøene
  • 3 skiver brunost (kan sløyfes)
  • 2 plater gelatin (eventuelt 2 (strøkne) teskjeer med gelatinpulver)
  • ev. bær eller saus til topping (se oppskrift på stikkelsbærsaus under)

Slik gjør du (tar 15 min + avkjøling kjøleskap):

1) Legg gelatinplatene i kaldt vann i fem til ti minutter. Hvis du bruker gelatinpulver ta pulveret og 4 ss kaldt vann i en skål, rør godt rundt til det blander seg.

2) Mens gelatinen mykner tar du sukker, melk, fløte i en sausepanne. Del en vaniljestang i to på langs og tilsett frøene. La koke i 30 sekunder, og trekk pannen av varmen.

3) Smuldre brunosten oppi fløteblandingen og rør til den er oppløst.

4) Tilsett gelatinplaten eller gelatinpulveret i den varme blandingen og rør rundt til gelatinen er løst opp.

5) Hell pannacottamassen over i et litermål og fordel deretter i fire glass eller skåler. Sett i kjøleskap i minst to timer eller til pannacottaen har stivnet.

6) Pannacottaene kan serveres som den er, eller med bær eller en søt-syrlig saus, for eksempel stikkelsbærsaus (se oppskrift her).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s