Banankake med rips

Rips og andre bær brukes i denne kaken for å balansere banansmaken, som er ganske søt og rund. Ofte brukes sjokolade i banankaker, men jeg synes bær fungerer bedre, for syrlighet. Jeg brukte rips og solbær, men også andre bær kan brukes, du kan ta det du har. Du kan droppe frostingen, men da er det ekstra viktig med noe syrlig eller friskt til. Jeg gjør det gjerne enkelt og serverer med iskrem.

Hvis du plukker selv – husk å rense bærene godt før du bruker dem i kaken, inkludert fjerne alle små stilker. Det tar tid, men er verdt innsatsen.

Hvis du ikke har rips og solbær kan du godt prøve med andre bær og ellers følge samme fremgangsmåte. Du kan også erstatte bær med hakket mørk sjokolade eller daim, for en søtere kake. Men min anbefaling er å bruke bær og heller ha sjokolade som topping ved siden av.

Dette trenger du:

• 3 godt modne bananer

• 135 g sukker

• 3 egg

• 60 g smeltet smør

• 1 ts vaniljesukker

• 1 ts bakepulver og 1 ts natron

• 0.5 dl kefir

• 150 g hvetemel

• 3 dl friske bær (jeg brukte 2 dl rips og 1 dl solbær).

• Evt blanding av litt brunt sukker og kanel som strøs over kaken før den stekes.

Glasur (omtrentelige mengder)

– 125 g kremost (snøfrisk)
– noen ss kulturmelk/kefir (gjerne med bærsmak)
– 1 dl creme fraiche
– 1 ts vaniljesukker
– Ca 30 g smør
– Ca 3 ss sukker (brunt eller vanlig)
– Ca 1 ss sitron

Topping – friske rips og solbær (kan erstattes med andre bær)

Slik går du frem:

1) Sett ovnen på 175 °C over- og undervarme. Kle en kake/springform (bunn og sider) med bakepapir slik at ikke kaken setter seg fast.

2) Smelt smøret og la det avkjøle seg litt.

3) Skrell bananene og fjern mørkebrune flekker. Mos bananene og bland godt med smøret.

4) Sikt sammen mel, bakepulver, natron og vaniljesukker i en separat bolle.

5) Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett forsiktig blandingen av mel, bakepulver, natron og vaniljesukker i eggedosisen. Vend det tørre forsiktig inn med en slikkepott slik at det blander seg godt, men fremdeles er luftig.

6) Hell blandingen av smør og banan i røren og vend forsiktig inn med slikkepott, så du beholder luftigheten. Avslutt med kefir og bland forsiktig til en jevn røre. Tilsett bær helt til slutt, og bland dette forsiktig inn.

7) Hell røren i springformen, topp gjerne med en blanding av brunt sukker og kanel, og stek kaken midt i ovnen i ca 45 minutter, følg med, men ikke åpne ovnsdør for mye (da kan kaken synke litt sammen). Kaken er ferdig når du kan ta inn en spisepinne eller smørkniv e.l. uten at den konmer tilbake med kakedeig på seg. La kaken avkjøle seg på en kakerist når ferdig.



8) Mens kaken kjøler seg ned – lag glassur. Kjør først kremost og smør med mikser, tilsett deretter de andre ingrediensene og bland godt. Smak til. Den skal ha fin balanse mellom søt og syrlig, gjerne litt i syrlig retning for å balansere sødmen i bananene. Om den er for søt tilsetter du mer sitron, om den er for syrlig tilsetter du mer sukker eller noe annet søtt.

9) Smør kremost på toppen av kaken, evt også langs kantene. Topp med masse friske bær.

10) Servér gjerne med vaniljeis, gjerne også med hakket daim eller mørk sjokolade. Oppbevares i kjøleskap om du får rester.

Legg igjen en kommentar