«Mug cake» – sjokoladekake på 5 minutter

Jeg har gledet meg lenge til å teste ut «mug cake», som har tatt USA og verden med storm. Noen kaller den “the most dangerous cake in the world.” Hvorfor? Det er en sjokoladekake som tar 5 minutter å lage, inkludert steketid.

Teorien er: Du blander alle ingredienser i en kopp, og deretter stekes kaken i 1 minutt i mikrobølgeovn. Deretter har du ferdig sjokoladekake. Hvis du vil ha litt konsistensforskjell og nye smaker drysser du over salte nøtter, non-stop og tilsetter kanskje en kule med is og karamellsaus? Nytes best med en kopp kaffe.

Noen går så langt at de spiser mug cake til frokost.

Det finnes mange ulike oppskrifter på «mugcakes», og det har vært mange sterke meninger om konsistensen er god nok og om de er litt for mektige, i litt for stor porsjon…

Jeg har brukt bakepulver, ikke egg som hevemiddel, ettersom egg gir en litt «svampete» konsistens, og bakepulver skal gjøre den saftigere. Oppskriften jeg har brukt er uten egg, og er en tilpasset versjon fra det anerkjente matmagasinet Epicurius, som har forsket litt på hvordan «mug cake» kan bli så god som mulig. Her er den: http://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-make-mug-cake-even-better-article

Kaken i oppskriften trenger plass tilsvarende 3 dl, siden den hever seg litt under steking. Vi fordelte i to kopper (a 1,5 dl) i stedet for én stor kopp. Noen mener at 3 dl sjokoladekake kan bli i overkant mektig, men det er jo smak og behag.

Resultatet?

Overraskende greit hvis du tar hensyn til at dette er en kake laget på fem minutter.

Første forsøk var uten karamellsauskjernen, og med nonstop på toppen. Jeg hadde heller ikke usøtet kakaopulver og kompenserte med å ta litt maldonsalt på toppen av kaken til slutt. Slik ble det:

img_20161016_160428_1477834419496

Forsøk nr 2 var nærmere originaloppskriften, med karamellsauskjerne og saltede, grovhakkede nøtter på toppen + litt ekstra karamellsaus. Karamellsausen gjorde kaken ekstra god, med flytende kjerne. Nøttene og peanøttene oppå gjorde at det ble litt snickers-feeling. Slik ble den:

img_20161023_002235_1477834418468-1

Tredje forsøk var ganske likt nr 2, men da tilsatte vi også vaniljeiskrem på toppen, det var etter min mening en spennende temperaturkontrast, og det ble litt mer dessert.

NB! Ikke bli fristet til å tilsette peanøtter eller andre crunchy ting i kaken før du steker den. Dette fordi mikrobølgeovner i motsetning til vanlige ovner ikke klarer å beholde det crunchy i nøttene. Nøtter/non-stop og annet bør derfor tilsettes på toppen, etterpå.

Dette trenger du:

 • 4 ss mel
 • 3 ss sukker
 • 2 ss kakaopulver (helst usøtet)
 • 1/4 ts bakepulver
 • 1/8 ts salt
 • 2 ss fløte (kan byttes med 2 ss sæterrømme/creme fraiche og 1 ss vann)
 • 2 ss olje med nøytral smak
 • 3 ss vann
 • flytende karamellsaus
 • eksempler på topping: grovhakket eller hele non-stop/nøtter, litt maldonsalt, vaniljeis, karamellsaus osv.

Slik gjør du:

 1. Finn frem alle ingrediensene pluss enten en 3 dl kopp eller to kopper a 1,5 dl.
 2. Bland røren enten rett i den store koppen eller først i en liten bolle og deretter fordelt i to kopper. Bland alt det tørre, tilsett alt det våte og bland godt med en skje til konsistensen er jevn.
 3. Hvis du vil ha karamellkjerne – lag en grop med en skje i midten og tilsett karamellsausen, legg litt sjokoladekakedeig oppå.
 4. Sett koppen inn i mikrobølgeovnen på full guffe 1200 W i 60 sekunder, en om gangen om du fordeler i to.
 5. Server straks toppet med hakket nonstop, litt maldonsalt, hakket peanøtter, flytende karamellsaus og/eller vaniljeiskrem. Og en kopp kaffe. Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s