Våkne opp til lukten av nystekte rundstykker

Eltefrie rundstykker

“All sorrows are less with bread. ” ― Miguel de Cervantes Saavedra

Jeg leste for noen år siden i et magasin om noen som stilte inn ovnen slik at de kunne våkne til nystekte rundstykker til frokost. Hemmeligheten? Eltefri deig. Hvordan? Still inn ovnen på utsatt oppstart. Resultatet? Nydelig lukt av nystekte rundstykker på morgenen.

Nå har jeg endelig fått testet det ut, og er superfornøyd! Nystekte rundstykker til en hverdagsfrokost. Ikke verst, bare det…

Det du trenger er (ikke sponset, men anbefalt):

 1. En ovn av nyere dato med funksjonen forsinket oppstart (vi har en AEG-ovn, men mange andre merker tilbyr det samme). Funksjonen står godt gjemt i bruksanvisningen, så jeg anbefaler å lese nøye.
 2. 10-20 nonstick-muffinsformer, jeg er fornøyd med disse.

Konseptet er altså dette – rør sammen deigen, hell i muffinsformene, still inn ovnen og neste dag våkner du til nystekte rundstykker.

Høres det utrolig ut?

Hemmeligheten bak det gode resultatet er som i all eltefri bakst – TID. Deigen får god tid på seg, og når den er tilstrekkelig våt elter den seg selv. I dette tilfellet betyr det, med litt hjelp av teknologi, at 10 minutter på kvelden fører til nystekte rundstykker til morgenen.

Jeg har nå forsøkt dette mange ganger, det har fungert hver gang og jeg har gjort noen justeringer underveis. Jeg lager en svært våt deig (oppimot 5 dl vann), og har i litt mer gjær enn i standarden på eltefrie rundstykker. Jeg stiller ovnen på 205 grader i 35 minutter, men vurderer å øke temperaturen og redusere steketiden.

Tips: Kan være greit å teste dette ut en ettermiddag dersom du er usikker på hvordan resultatet blir og om ovnen skrur seg på som planlagt.

Dette trenger du:

 • 10-15 muffinsformer som er non-stick
 • en ovn der du kan forhåndsinnstille program og start/slutt-tidspunkt
 • 500 g hvetemel
 • ca 5 dl vann
 • 1,5 ts salt
 • 1-2 ts tørrgjær

Slik går du frem (10 minutter kveld + lager seg over natten):

 1. Bland det tørre, ta oppi det våte og rør rundt til det er jevn røre
 2. Hell røren opp i muffinsformene til de er halvfulle. Sett muffinsformene på et brett midt i stekeovnen.
 3. Still inn ovnen slik at du angir når den skal være ferdig (for eksempel kl 07:00), samt programmet 205 grader under/overvarme i 35 minutter (sjekk bruksanvisning for hvordan dette gjøres for din ovn)
 4. La det stå i ovnen til neste dag. På morgenen tar du rundstykkene ut av muffinsformene og over på rist så de får hvilt seg i fem minutter, deretter er de klare.
 5. God frokost!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s