Eltefrie rundstykker – enkelt og godt

Eltefrie rundstykker

Min nye eltefrie favoritt er eltefrie rundstykker, blant annet fordi de er gode og enkle, og det er tiden som gjør den viktigste jobben, ikke jeg. Dette er spesielt kjekt i helgene – jeg kan slenge sammen deigen på kvelden, og så ha rundstykker til frokost uten at det blir for mye stress. (For personer som er nye til eltefrie brød – jeg har tidligere skrevet steg-for-steg om hvordan man lager eltefrie brød, samt en artikkel om hva som er spesielt med eltefrie deiger.) Hemmeligheten bak eltefri bakst er en høy prosentdel vann i deigen, lite gjær og lang hevetid. Brød tar et par timer før det er ferdig, mens rundstykker kan være klare på en halvtime, så det er derfor jeg tenker det er perfekt til en helgefrokost. Ingen behov for etterheving, bare stek i ovnen og servér. Brødet får nok en enda bedre struktur på krummen enn rundstykkene, men den krever mer arbeid, så det kommer an på hvor mye tid du har.

Slik gjør du, dette trenger du (se også tips nederst i innlegget):

  • 500 g mel (gjerne en blanding av hvetemel og litt grovere mel)
  • 4 dl kaldt vann
  • 1,5 ts salt
  • 1/4 ts tørrgjær
  • (ev tilsett tørkede krydder, solsikkefrø e.l.)

1) Bland ingrediensene raskt i en bakebolle. Dekk til bollen og la stå i 8-16 timer.

2) Sett på komfyren på over-/undervarme 225 grader, bruk to spiseskjeer og legg klatter av deig på et bakepapir, eller i muffinsformer (som er smurte eller non-stick)

3) Hvis du vil ha tykkere og mer crunchy skorpe: ta to isbiter i en liten creme brule-form/kopp med og sett inn i ovnen på brettet. Da får du vanndamp den første stunden rundstykkene baker, og det gir en bedre skorpedannelse.

3) Stek rundstykkene midt i ovnen i cirka 20 minutter, steketid varierer fra ovn til ovn, sjekk underveis om de har hevet seg og fått god brungyllen farge.

4) Servér! Gjerne med litt smør og gulost.

IMG_6591

Tips1: Hvis du har tid/lyst kan du «brette» deigen etter den har stått en halv time. Da tar du tar i den ene siden av deigen og bretter den over til den andre siden, snu litt på bollen og gjenta 7-8 ganger. Dette er ikke nødvendig, men kan gi en bedre tekstur på krummen/innsiden av brødet.

Tips2: Lag en stor porsjon og frys ned! Så er det bare å slenge inn i komfyren når du får besøk. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s