Kjøttboller med favabønner og sitron

den

wp-1490987788283.jpg

If I must choose between healthy and tasty, I go for the second: having only one life to waste, it might as well be a pleasurable one. Yotam Ottolenghi

Disse kjøttbollene inneholder ganske mange ingredienser, både krydder og urter, og gir også et tilsvarende aromatisk resultat. Jeg har aldri før smakt kjøttboller med så mye smak og spennende smaksbilde, men siden dette er Ottolenghi sin oppskrift er jeg strengt tatt ikke overrasket. Han er virkelig en mester på smaker. Ottolenghis bok «Jerusalem» sies å ha gjort like mye i USA for populariteten til Midtøstensmaker som Julia Childs «Mastering the art of french cooking» har gjort for fransk matlaging i samme land.

Vurdering

Denne retten er litt prosjekt å lage, men var virkelig verdt det. Kjøttbollene var aromatiske og  bedre enn noen kjøttboller jeg har smakt av denne typen (i hvert fall av de jeg har laget). Vi lagde stor porsjon, og fant ut at smaken var like god når retten ble varmet opp neste dag. Vi valgte da å steke risen i olje/smør i en stekepanne sammen med løk, hvitløk og litt ekstra friske urter. Kjøttbollene ble bare varmet opp i egen saus, men tilsatt litt ekstra vann og med lokk på. Også her tilsatte jeg ekstra hakkede urter og smakte til med litt salt og pepper.

Endringer fra originaloppskriften

Jeg har gjort noen endringer i oppskriften – jeg byttet ut lammekjøttdeig med karbonadedeig og kuttet derfor ut dill siden jeg antok den var ment mest for å møte smaken fra lam (lam+dill er jo klassisk kombinasjon).

Bahārāt er kanskje den mest spesielle ingrediensen i oppskriften. Baharat er det arabiske ordet for «krydder», og blandingen brukes ifølge Wikipedia for å smakstilsette lam, fisk, kylling, biff, supper m.m. Du kan lage den selv eller kjøpe ferdig.

Jeg hadde heldigvis alle hele krydrene i hylla hjemme, men jeg tipper du kan bytte ut noen av disse med de malte variantene av samme krydder uten at det er noen krise for endelig resultat. Innvandrerforretninger pleier å ha disse krydrene i helt «format» og de holder seg lenge på hylla i ettertid.

Favabønner er også lettere å få tak i på innvandrerbutikker enn i vanlige butikker, etter det jeg forstår.

Jeg fant frosne favabønner som var ferdig skrelt – det sparte både mye arbeid og resultatet ble bra. Vet ikke om det gir ekstra god smak om du skreller de selv, men Ottolenghi advarte i oppskriften om at det kunne bli en tidkrevende del av måltidet.

Dette trenger du (4 personer, 20 kjøttboller)

 • 4,5 ss olivenolje
 • 350-400 g favabønner (broad beans), ferske eller frosne
 • 4 hele timianstilker
 • 6 hvitløksfedd, i skiver
 • 5-8 vårløk (kommer an på størrelsen), kuttet på skrått i 2 cm biter
 • 2,5 ss sitronjuice
 • 5 dl kyllingkraft (eller vann med 1 buljongterning)
 • salt og pepper

Kjøttbollene:

 • 300 g karbonadedeig eller kjøttdeig
 • 150 g lammekjøttdeig (kan erstattes med karbonadedeig/kjøttdeig)
 • 1 middels stor løk, finhakket
 • 120 g brødsmuler
 • 2 ss hakket persille, mynte, dill (kan sløyfes) og koriander, pluss 1/2 ss ekstra av hver til slutt
 • 2 store hvitløksfedd, knust
 • 1 ss baharat kryddermiks (ferdigkjøpt eller følg oppskriften nederst)
 • 1 ss malt spisskummin
 • 2 ts kapers, hakket
 • 1 egg, blandet

Slik gjør du:

 1. Plasser alle ingrediensene til kjøttbollene i en stor bakebolle. Tilsett 3/4 ts salt og godt med svart pepper. Bland godt med hendene dine. Form til kuler i bordtennisballstørrelse.
 2. Varm opp 1 ss olivenolje i en stekepanne, ha et lokk liggende klart. Brun halvparten av kjøttbollene på medium varme, pass på så de blir brunet hele veien rundt, tar cirka 5 minutter.
 3. Ta kjøttbollene over i en skål eller liknende, tilsett 1/2 ss olivenolje i stekepannen og stek resten av kjøttbollene til de er brunet på alle kanter. Ta ut kjøttbollene og tørk stekepannen ren med en bit kjøkkenhåndkle.
 4. Når kjøttbollene stekes – ha favabønnene i en stor gryte med kokende saltet vann og blansjer i to minutter. Sil og kjøl ned med kaldt vann. Fjern skallet fra halvparten av favabønnene (dersom du ikke har kjøpt favabønner uten skall). Kast skallene.
 5. Varm opp den resterende oljen i samme gryten som du stekte kjøttbollene. Tilsett timian, hvitløk og vårløk og stek dette over medium varme i tre minutter. Tilsett den halvparten av favabønnene som ikke har skall, 1,5 ss sitronjuice, 80 ml kraft, 1/4 ts salt og masse sort pepper. Bønnene skal nesten dekkes med vann. Dekk til gryten og kok over lav varme i 10 minutter.
 6. Kok ris etter beskrivelse på pakningen, men tilsett allspice (eller en grønnsaksbuljongterning) i stedet for salt.
 7. Ta kjøttbollene tilbake til gryten med favabønnene. Tilsett kraften som er igjen, dekk til gryten og kok forsiktig i 25 minutter.
 8. Smak på sausen og juster krydringen om nødvendig. Hvis kraften er veldig tynn kan du fjerne lokket og la sausen redusere ned litt, men pass på at du har en del saus igjen, siden kjøttbollene trekker til seg sausen når de står og hviler.
 9. Rett før servering – tilsett resten av favabønnene, urtene, en spiseskje sitronsaft og rør forsiktig. Server med en gang – med ris.

 

Baharat – hjemmelaget krydder

 • 1 ts sorte pepperkorn
 • 1 ts korianderfrø
 • 1 liten kanelstang, grovhakket
 • 1/2 ts hel nellik
 • 1/2 ts malt allspice (kan kanskje erstattes med salt eller litt smuldret grønnsaksbuljong?)
 • 2 ts spisskumminfrø
 • 1 ts kardemommefrø eller malt kardemomme (dersom du bruker morter bør malt kardemomme brukes)
 • 1/2 muskatnøtt, revet

Slik gjør du:

 1. Legg alle krydderne i en krydderkvern eller i en morter og mal til de blir en finkornet pulver. Husk å grovhakke kanelen før du har den i kvern/morter. Noen bruker også kaffekvern for å kverne krydderne sine.
 2. Oppbevar i lufttett beholder, de beholder sin aroma i 8 uker.

Kilder:  

 • Yotam Ottolenghi – Jerusalem
 • Wikipedia – Baharat

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s