Vinaigrette/ klassisk fransk dressing til salater

Salat

«It takes four men to dress a salad: a wise man for the salt, a madman for the pepper, a miser for the vinegar, and a spendthrift for the oil.» – ukjent

En god fransk dressing/vinaigrette kan virkelig heve smakene i en salats enkeltelementer. En vinaigrette kan for eksempel redusere bitterheten i salatbladene og hjelpe til med å få en fin balanse mellom det salte, syrlige, bitre og søte. Hvis du bare tilsetter olje kan du risikere at salaten blir litt kjedelig på smak, men det er bare å tilsette litt syre, så fremheves friskheten i salaten på en særegen måte. En klassisk fransk vinaigrette består i sin reneste form av olje og syre i et 3-1 forhold, et mengdeforhold som det bred enighet om. Det vil si at hvis man tar 1 ss syre (eks. eddik, lime), trenger man 3 ss olje, se bilde for eksempel der det er målt opp 2 ss balsamicoeddik og 6 ss olivenolje:

vinaigrette

Hvis du bruker lime eller sitron i stedet for eddik kan du øke syremengden noe. Olje og syre vil alltid skille seg, med mindre man tilsetter en ingrediens som binder disse sammen. Sennep er en slik ingrediens, som i tillegg til å sette god smak, bidrar til at oljen og de vannholdige ingrediensene i vinaigretten holder seg sammen. Det er vanligst å bruke Dijonsennep, som er litt sterk, men du trenger bare en liten teskje. For best resultat blander du sennepen og syren først og blander deretter inn oljen litt etter litt mens du rører kraftig med en gaffel. Du kan med fordel tilsette ekstra smak til vinaigretten, slik som friske urter, sjalottløk, hvitløk, salt og sukker. I det følgende kommer en standard oppskrift på vinaigrette:

Dette trenger du:

  • 3 deler olje (gjerne extra virgin olje)
  • 1 del syre (hvitvinseddik, balsamicoeddik, lime, sitron, ferskpresset appelsinsaft)
  • litt salt og sukker (ca 0,25-0,5 ts salt og 0,25-0,5 ts sukker hvis det er 6 ss olje og 2 ss syre)
  • ev. litt sennep (helst dijonsennep, ca 1 ts hvis det er 6 ss olje og 2 ss syre)
  • ev. sjalottløk og hvitløk, finhakket
  • ev. friske urter, grovhakket

1) Finn frem en liten skål eller et glass. Hell oppi syren og bland eventuelt inn litt sennep. Tilsett oljen. Hvis du har sennep i vinaigretten tilsetter du oljen sakte under omrøring, så vil du få en sammenhengende vinaigrette. Hvis ikke vil den skille seg, men det er helt ok.

2) Tilsett eventuelt ekstra smak, som salt, sukker, løk, hvitløk, urter.

3) Vent med å tilsette vinaigretten til ti minutter før salaten skal serveres.

Håper det smaker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s