Fusilli med bakt blomkål, parmesan og kapers

img_0309

The pro-cauliflower campaign has been going on long enough for everyone who’s ever going to be convinced to be, well, convinced: cauliflower is not a dowdy, dreary, bland charity case. My part in proceedings started way back in 2007, when I was still pretty new to this game. “If you’ve always thought cauliflower can’t be exciting,” I wrote in this magazine of a salad that paired florets with sweet sultanas and sharp olives, “here’s a dish that might make you want to reconsider.” – Yotam Ottolenghi, the Guardian

Blomkål er på sesong i Norge  (mellom juli og oktober) og smaker helt nydelig når den blir ovnsbakt og alle smakene kommer til sin rett. Jeg er enig med Yotam Ottolenghi – blomkål er en skjult perle og fortjener en plass i rampelyset igjen.

Blomkålen – en skjult perle

Ottolenghi er ikke-vegetarianeren som har skrevet noen av verdens beste vegetarbøker (Plenty, Plenty More). Han mener blomkål fortjener å være stjernen i en matrett, ikke spille en birolle. For å få det til utvikler han kreative retter der smak er i fokus. Han fikk meg til å gjenoppdage blomkål gjennom denne blomkålkaken som virkelig er en «out-of-the-box» rett og av mine nye favoritter.

Men denne gangen er det ikke Ottolenghi sine oppskrifter jeg lar meg inspirere av. I min jakt etter nye måter å tilberede blomkål på kom jeg over denne hverdagsmiddagen med blomkål og pasta, som har en vannvittig kraft over seg i smaken. Det er Melissa Clark som har utviklet den, en New York Times matjournalist, som er genierklært og som nylig har gitt ut en bok med kreative middagsretter – «Dinner – Changing the game».

Hun er også svært glad i blomkål. Særlig bakt blomkål.

“Ever since I discovered the golden-edged, caramelized joys of roasted cauliflower, I’ve hardly prepared it any other way. Roasting condenses its juices, browns the crevices, and renders the whole thing sweet and irresistible.» – Melissa Clark

Boken hennes har 200 middagsoppskrifter, mange svært kreative, så det er mange retter som bare venter på å vise seg frem, få sin tid i rampelyset. En av dem var pasta og blomkål, som ble stor suksess og herved deles også med dere. Enjoy!

Dette trenger du (til 2 personer):

 • 0,5-1 blomkålhode, delt i små buketter (fjern blader og stilk)
 • 3 ss kapers
 • 0,5 dl  + 1 ss extra virgin olivenolje
 • 0,25-0,5 ts maldonsalt
 • nykvernet pepper etter smak
 • 1-2 hvitløksfedd, finrevet eller knust til en paste
 • Finrevet skall av 1 sitron (bare det gule)
 • 1 ss usaltet smør
 • 3-5 ss revet Parmesan (se etter sertifisering Parmiggiano Reggiano)
 • ca 2,5 dl helkorns fusilli pasta
 • ca 0,5 dl pinjekjerner, ristet
 • frisk sitronsaft, etter smak
 • Ev. litt frisk timian til pynt og servering (kan sløyfes)

Slik gjør du (tar 45 minutter):

 1. Sett ovnen på 220 grader over/undervarme
 2. Bland blomkål, 2 ss kapers og 0,5 dl olivenolje, salt og pepper i en bolle. Fordel blandingen i ett lag utover en stor, flat ildfast form eller bakepapir på en stekeplate. Sett inn i ovnen og bak, rør litt innimellom, til blomkål er gyldenbrun, tar 25-30 minutter
 3. Mens du venter på blomkål, finhakk 1 ss kapers. Skrap kapers og finrevet/knust hvitløk over i en stor bolle og tilsett revet sitronskall, smør, 1 ss olivenolje og revet parmesan.
 4. Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne (stek  på middels høy varme til pinjekjernene får en litt nøtteaktig lukt og smak og er gyldne)
 5. Kok opp en stor gryte med vann, godt saltet. Kok pastaen til den er al dente, med litt tyggemotstand og hell av vannet. Bland pasta, blomkål sammen med pinjekjerner og kapers- og parmesanblandingen. Smak til med frisk sitronsaft, salt, pepper, bland godt og server.

Variasjoner og tips

Jeg har gjort noen mindre justeringer i mengde og fremgangsmåte, men i hovedsak følger dette Melissa Clarks ideer og oppskrift. Hun skriver at parmesan kan sløyfes i denne oppskriften, men jeg har valgt å sette den som obligatorisk, siden den er så god på smak. Kapers gir veldig spennende smaksbilde her, men hvis noen ønsker å bytte ut kapers kan det for eksempel gå an å tilsette steke noen baconbiter eller stekt spekeskinke. Jeg anbefaler imidlertid kapers. Hvis du kjøper inn kapers og lurer på hva annet du kan bruke det til, anbefaler jeg:

Timian var ikke i ordinær oppskrift, og jeg synes egentlig den var overflødig, siden retten hadde så mye smak i seg selv. Men har du liggende ferske urter, som gressløk eller persille kan de godt tilsettes (rett før servering), det passer nok særlig godt med bacon.

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Per sier:

  Dette var snadder! Vi hadde en grønn salat og godt brød til. Det ble en liten rest igjen som jeg hadde kald til lunsj dagen etter. Yummi!!

  1. matosofi sier:

   Så kjekt du likte den! Godt tips om å ha rester til lunsj. Noterer meg den. Får lage ekstra stor porsjon neste gang…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s