“Don’t judge each day by the harvest you reap but by the seeds that you plant.”
― Robert Louis Stevenson
Ramsløk er nå på slutten av sin sesong, men det er fortsatt mulig å få plukket det. Stedene ramsløk plukkes holdes gjerne hemmelig blant de som har funnet dem, de anses blant matglade personer som «hemmelige perler», og hemmeligheten voktes med stor entusiasme og fasthet. Men det er likevel mulig å finne ramsløk, gjerne i skrenter og på steder med lite sol. Skal du ut på jakt kan det være greit å vite at ramsløk likner til forveksling på liljekonvall, men liljekonvall er giftig. Et godt triks for å velge riktig er at ramsløk lukter løk, liljekonvall gjør ikke. 🙂
Det kan være en fordel å vaske og tørke ramsløkbladene før du bruker dem i mat. Jeg valgte å skylle dem, bruke salatslynge for å grovtørke dem, og deretter la jeg ramsløkbladene utover en flate for lufttørking. Har du dårlig tid kan du bruke tørkepapir til å tørke dem.
Hvis du ikke plukker ramsløk selv, kan du få kjøpt ramsløkpure på Bondens Marked og i enkelte butikker på små glass.
Hvordan bruke ramsløk i mat – 9 tips
Generelt kan du tenke på ramsløk som en erstatter for hvitløk, gressløk og/eller persille. Jeg synes for eksempel at ramsløkdip fint kan erstatte hvitløksdip hvis du skal lage en kald dipp som tilbehør til kjøtt, spekemat eller chips. Det sies gjerne at ramsløk kan brukes til «alt». Men det er jo strengt tatt ikke særlig konkret, så basert på det jeg har laget de siste ukene, har jeg samlet 10 tips til hvordan ramsløk kan brukes i matlaging.
1. Lag ramsløksalt
Ramsløksalt er en av mine ramsløkfavoritter, det bruker vi som smakstilsetning til pastaretter, på hardkokt egg, for å fremme andre smaker i dipper etc. Husk at hvis du legger ramsløksalt i en liten krukke, bør du ha på lokket så mye som mulig, så ikke den gode aromaen fordufter (bokstavelig talt).
Slik lager du ramsløksalt:
- Ramsløk (jeg tok 80 blader)
- Havsalt (jeg brukte kanskje 1-2 dl)
1) Vask og tørk ramsløksbladene
2) Kjør i mikser til det er most
3) Legg mosen utover bakepapir, og sett inn i ovnen på 40 grader i 2-4 timer.
4) Kjør i mikser med salt
5) Ha på en liten krukke med lokk eller lufttett beholder. Holder seg svært lenge.
2. Lag ramsløksmør
Ramsløk er ypperlig blandet med smør (ramsløksmør), legg gjerne en tynn skive ramsløksmør over en nystekt biff, eller varm laks, eller som smør på brød. Egentlig kan ramsløksmøret bare oppbevares i plastfolie eller en liten boks, men hvis du vil lage det litt annerledes visuelt, kan du «pakke» en liten bunt med ramsløksmør inn i et ramsløkblad (som på bildet over).
Slik går du frem for å lage ramsløksmør:
- Smør (jeg brukte kanskje 50 g)
- Ramsløksblader (jeg tok i rundt 20 blader), kan også erstattes med ramsløkpuré som du får kjøpt på glass
1) Vask og tørk ramsløkbladene
2) Skjær smøret i terninger eller skiver og ha i kjøkkenmaskinen (eller blender). Tilsett eventuelt 1-2 ss olje.
3) Kjør i miksmaster eller med stavmikser
4) Legg på bakepapir, rull sammen til en pølse, pakk inn.
5) Oppbevar i kjøleskap eller i fryser. Holder seg lenge.
3. Ramsløksolje
Ramsløkolje kan du lage raskt ved å kjøre ramsløkblader og nøytral olje i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser. Jeg fikk også et godt tips fra kokebokforfatteren og ramsløkentusiasten Helene CH Gede Tallaksen, nemlig å la blandingen stå noen dager i kjøleskap og deretter filtrere ramsløkoljen gjennom et klede. Det fungerte veldig fint, og ramsløkoljen fikk en fin, grønn farge.
Dette trenger du og slik går du frem for å lage ramsløkolje:
- 60 gram ramsløk
- 3 dl nøytral olje
- 1/4 ts salt
- Vask og tørk ramsløken.
- Kjør i blender med olje, smak eventuelt til med salt
- Sett i kjøleskap i noen dager.
- Sil oljen gjennom et klede og legg på sterilisert glass (jeg fylte det først med kokende vann, deretter satte jeg inn glasset i ovnen på 150 grader slik at det fikk dampet av seg vannet, deretter kjølte jeg det ned før oljen ble tilsatt)
4. Ramsløk i tomatsuppe
Ramsløk kan du bruke i tomatsuppe, gjerne servert med eltefritt brød med ramsløksmør, som på bildet. Tomatsuppen er opprinnelig fra boken «Mat på 15 minutter» av Hensley, Hensley og Løwe, men med en ramsløkvri. Slik lager du tomatsuppen:
- 1 ss olivenolje
- 0,5-1 finhakket rødløk
- 2 fedd hvitløk, hakket
- 1 boks hakkede tomater
- 1/2 ts sukker
- 2 dl vann
- 1-2 hønsebuljongterninger (eventuelt grønnsaksbuljong)
- 4 ss hakket ramsløk eller basilikum
- Varm oljen i gryte og stek løk og hvitløk til løken blir myk
- Ha tomater, sukker, vann og buljongterninger i gryta
- La suppen småkoke i 10 minutter
- Smak til med salt og pepper, tilsett en god del hakket ramsløk eller basilikum
- Server gjerne med brød
5. Ramsløk til laks
Ramsløk passer også svært godt til laks eller røkelaks (se bildet over). Så hvorfor ikke koke pasta, skjære opp litt røkelaks, og deretter tilsette philadelphiaost, litt sitronsaft, salt, pepper og masse fersk hakket ramsløk? Veldig enkelt og smaksrikt. Ramsløkpure går også fint å bruke, om du har det, men den er konsentrert på smaken, så ikke bruk mer enn et par teskjeer.
6. Grønn ramsløkpotetpuré
Ramsløk passer også godt i grønn potetpuré, følg oppskrift her, men bytt ut sennepen med noen teskjeer ramsløkpure, en liten neve ferske, grovhakkede ramsløkblader, eller litt ramsløksmør.
7. Eggs Benedict med ramsløkhollandaise
Følg denne oppskriften, men erstatt litt av det vanlige smøret i hollandaisesausen med ramsløksmør, eller følg oppskriften helt som normalt, men tilsett grovhakkede ramsløkblader eller 1 ts ramsløkpuré helt til slutt.
8. Ramsløk i risotto
Følg denne oppskriften på risotto med vin/champagne og røkelaks, men erstatt smøret med ramsløksmør (smør blandet med ramsløkblader eller ramsløkpure). Det er også godt med grovhakket, fersk ramsløk over risottoen etterpå.
9. Eltefritt ramsløkbrød
Følg denne oppskriften på eltefritt brød, men tilsett grovhakkede ramsløkblader eller 1 ts ramsløkpuré i deigen. Så får du et brød med lett smak av ramsløk. Et hvitløksbrød «light».
Håper det smaker!
Hei,vedlagt er et bilde du kan legge til kommentaren min under oppskriften til boeuf bourguignon. mvhshiv greppÂ
hei, jeg får ikke frem bildet, men har du mulighet, så send det gjerne til matosofisk@gmail.com, så kan jeg legge det ut under oppskriften. 🙂