Brokkoli og crispy grønnkålsalat med hvitløk, spisskummen og lime

Denne salaten er utrolig smaksrik, ikke minst takket være spisskummen, chili, lime og mynte som sammen setter et godt smaksbilde på retten.

Jeg har laget denne mange ganger nå, både en ren brokkoliversjon, og en versjon der jeg byttet ut litt av brokkolien med blomkål (på bildet). Denne retten kan du spise alene som en vegetarrett, eller som tilbehør til for eksempel stekt laks og med rømme eller hvitløksdip til. Jeg ser for meg at den også kan fungere godt som tilbehør til stekt kylling.

Anbefaler å bruke hel spisskummen til denne oppskriften og ikke malt spisskummen. Du får tak i spisskummenfrø på velassorterte matbutikker eller innvandrerbutikker. Spisskummen kan du også bruke til kjøtt og er en sentral ingrediens i taco etc. Hvis du har morter kan det være en ide å knuse den før du bruker den i krydderblandinger, men i denne retten skal frøene være hele.

Du kan rive opp din egen grønnkål til denne retten, jeg fikk bare tak i en pakke ferdigoppskjært grønnkål, men det fungerte godt det også, men husk å ta vekk de tykkeste stilkene, de kan være litt bitre på smaken.

Dette trenger du (til 2 personer, eller til 4 personer hvis siderett)

 • 1 stort brokkolihode, delt i 3-4 cm buketter (ca 300 g) – du kan bytte ut litt av brokkolien med blomkål
 • 300-350 g grønnkål, uten den tykke stammen (ca 250 g til slutt)
 • 3 ss olivenolje
 • 3 hvitløksfedd, i tynne skiver
 • 0,5 ts hele frø av spisskummin
 • 1 ts chiliflak (tørket krydder)
 • 10 g mynteblad, grovrevet
 • 1 ss limejuice
 • salt
 • – kan serveres som siderett til laks, kylling m.m. Godt da med hvitløksdip eller rømme til.

Slik går du frem (20 minutter):

 1. Gjør klar og mål opp ingrediensene. Sett en stor gryte til koking med mye vann, godt saltet.
 2. Når vannet koker – tilsett brokkoli og kok/blansjer i 90 sekunder. Med en hullsleiv (eller stekespade med hull) – ta brokkolien ut av gryten og frisk den opp med masse kaldt vann. Tørk den godt.
 3. La vannet fortsatt koke. Tilsett grønnkål og kok/blansjer i 30 sekunder, hell deretter av det kokende vannet og frisk opp kålen med kaldt vann, hell av det kalde vannet. Press ut så mye vann du klarer fra grønnkålen, for eksempel med et rent koppehåndkle. Sett til side.
 4. Ha olivenoljen i en stor stekepanne over høy varme. Tilsett hvitløken og spisskummin og stek for rundt 2 minutter, rør noen få ganger, til hvitløken har en lys, gyldenbrun farge. Fjern hvitløken (ikke oljen) forsiktig og sett til side i en liten skål.
 5. Tilsett grønnkålen i oljen – fprsiktig, for den spruter gjerne litt i begynnelsen. Stek i 3-4 minutter, til  bladene begynner å bli crispy. Tilsett brokkolien, halvparten av chiliflakene og 1/4 ts salt. Rør i et minutt, ta deretter over på en stor dyp tallerken eller skål. Bland forsiktig inn mynte og sprinkle over limejuice. Server med resten av chiliflakene og den sprøstekte hvitløken.

4 kommentarer Legg til din

 1. Ghiulis sier:

  Elsker salater, denne skal jeg prøve. Har ikke brukt spisskummen men det skal jeg prøve nå.
  Takk for tips til en god salat

  1. matosofi sier:

   Så bra, anbefaler å prøve! Husk å kjøpe spisskumminfrø, det er noe med konsistensen som gjør at de ikke er det samme å kjøpe dem malt. Håper salaten faller i smak 🙂

  1. matosofi sier:

   Bare hyggelig, enjoy! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s