Hjemmekontorbrød

Eltefrie brød er de perfekte hjemmekontorbrødene. De krever minimalt med innsats. Det var en før og etter eltefrie brød for min del. Før jeg oppdaget eltefrie brød for mange år siden syntes jeg brødene jeg bakte ofte ble litt for «kompakte». I ettertid ser jeg at dette med all sannsynlighet skyldtes at jeg brukte for lite tid til å elte brødene. Gleden var derfor stor når jeg oppdaget at det ved hjelp av tid også var mulig å lage eltefrie brød. Mindre arbeid, bedre resultat. Fem minutters arbeid på kvelden, og litt bearbeiding før steking i jerngryte neste dag.

Og ingen elting!

For når deigen langheves med lite gjær og kaldt vann vil den nemlig «elte seg selv» og resultatet blir et saftig og godt brød. Den klassiske eltefrie metoden har jeg beskrevet her, og vil du lese mer om metoden bak elterfrie brød kan du gjøre det her.

Siden jeg oppdaget eltefrie brød har jeg laget det nesten ukentlig. Rundstykkene har alltid vært enkle – rør sammen deigen på kvelden, neste dag stekes rundstykker i muffinsformer eller rett på bakepapir. Brødoppskriften har inneholdt litt flere steg – deigen helles ut på bakepapir og brettes før den heves i noen timer til.

Spørsmålet ble deretter – kan det gjøres enda enklere? Svaret er – ja.

Etter mye baking og eksperimentering har jeg endt opp med å forenkle teknikken. I eltefrie brød er «bretting» viktig, men brettingen kan gjøres i bakebollen i stedet for på bakepapir som standardmetoden anbefaler.

Enkelt og greit – med godt resultat. De viktigste suksessfaktorene er stekingen, at deigen er våt nok og at den hever lenge nok. Og det fortsetter vi jo med. Og så er det bare å brette så mye eller lite man ønsker. Brettingen gjør deigen mer sammenhengende og gir bedre glutenstruktur. En annen forenkling jeg har gjort er å kutte ned på siste hevingen. Dvs. at jeg ikke venter 1-1,5 timer etter siste bretting før jeg steker den.

Dette trenger du:

 • 500 g mel
 • 4 dl/ 400 g vann
 • 1,5 ts salt
 • 0,25-0,5 ts tørrgjær (alt etter hvor lenge deigen skal stå)

Slik går du frem:

 1. Bland alt i en bakebolle, og sett den tildekket på kjøkkenbenken.
 2. 8-20 timer senere: «Brett» deigen noen ganger. Med en slikkepott (eller hånden) tar du tak i deigen på den ene siden og bretter den over til motsatt side. Gjenta dette fra flere vinkler, slik at du får en fastere deig. (Har du tid kan deigen etterheve i 1-1,5 time, men det er ikke nødvendig.)
 3. Sett ovnen på 250 grader. Sett en tom, lett oljet jerngryte (med lokket på) inn i ovnen i drøyt 15 minutter eller til ovnen har blitt varm og vel så det. Gryten skal være glovarm.
 4. Hell brødblandingen i gryten og sett gryten inn i ovnen igjen med lokk
 5. Etter 20-30 minutter tar du av lokket. Brødet skal nå ha hevet seg godt og blitt litt brunt på toppene.
 6. Skru ned varmen til 220 grader og stek videre uten lokk. Etter nye 15 minutter tar du brødet ut av ovnen, ut av gryten og lar det hvile på en rist.

Håper det smaker!

Tips

Du kan bytte ut litt av hvetemelet med grovere mel, men pass på å ha størstedelen hvetemel, slik at deigen får nok gluten.

Andre oppskrifter på eltefri bakst med forslag til variasjon av ingredienser finner du her:

2 kommentarer Legg til din

 1. Ingerid Monsen sier:

  Dette så godt ut! 🙂

 2. goveggis sier:

  Genialt med eltefrie brød!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s