Svart pepper fritert tofu med ris

wp-1584554282762.jpg
Svart pepper fritert tofu er en av de mest spennende oppskriftene jeg har gått løs på nå i vår. Jeg lager sjelden mat med tofu, men denne Ottolenghi-oppskriften har jo tatt internett med storm, og det skulle vise seg at det ikke var uten grunn. Om du har en veganer rundt bordet eller vil gå på en smaksreise til asiatisk streetfood ville jeg testet ut en oppskrift som denne.

Ottolenghi ble inspirert på en kulinarisk reise i Malaysia der han spiste seg gjennom den beste av den beste gatematen. Etter reisen bestemte han seg for å gjenskape noen av høydepunktene og twiste litt på dem. Oppskriften jeg skal dele er en av dem. «Svart pepper fritert tofu» er en vegetarversjon av en kinesisk klassisk rett, og Ottolenghi mener den er best servert med vanlig hvit ris. Selv har jeg også god erfaring med smaksrik ris, bakt i ovn.

Jeg har laget varianter av retten tre ganger og er fascinert over hvor smekkfull av smak den er. Poenget er at tofuen vendes i maismel (eller hvetemel) og friteres. Slik blir den litt crispy på utsiden og myk inni. Deretter vendes den inn i en smakseksplosjon av chili, 3 (!) typer soyasaus m.m. Ingredienser kan du få kjøpt til hjemlevering, det er bare å søke opp, blant annet har Meny tofu på lager.

Jeg har servert denne retten med ulike former for ris. Vanlig kokt eller steamet ris fungerer fint, og om du vil ha ekstra mye smak (på en enkel måte!) anbefaler jeg å prøve «bakt ris» – jeg fulgte denne oppskriften, men uten kanel.

Se nederst for flere tips til variasjoner og tilpasninger.

Dette trenger du til 4 personer

 • 200 g fast tofu (som Tau kwa)
 • olje som er egnet til frityr
 • Maismel til å dekke tofu med (hvetemel kan også fungere)
 • 40 g smør
 • 3 små sjalottløk, skrellet og i tynne skiver
 • 2 friske røde chili, i tynne skiver
 • 3 hvitløkfedd, presset eller finhakket
 • 1 ss ingefærrot, skrellet og hakket
 • 1 ss søt soyasaus
 • 1 ss light soyasaus
 • 1,5 ss mørk soyasaus
 • 0,5 ss sukker
 • 1,5 ss knust svart pepper
 • 4 små og tynne vårløk, kuttet i 3 cm biter
 • Ris – kokt, steamet eller bakt i ovn
 • evt. creme fraiche

Slik gjør du:

 1. Start med tofuen. Hell nok olje i en stor gryte til at det kommer 5 mm opp på kantene. Varm opp til høy varme (180 grader, oljen beveger seg og det vil bruse rundt en tresleiv om du tar den nedi). For tips til frityr, se her.
 2. Kutt tofuen i store terninger, ca 3 x 2 cm. Dekk dem forsiktig med maismel og rist av ekstra, ha dem deretter i varm olje. Stek i flere omganger. Stek dem, snu dem til de er gyldne og har en tynn skorpe. Ta dem over på en tallerken med kjøkkenpapir etter hvert som de er ferdige.
 3. Fjern oljen og andre sedimenter fra stekepannen, ha i smøret og smelt det. Tilsett sjalottløk, chili, hvitløk og ingefær. Saute på lav til medium varme i ca 15 minutter, rør innimellom, til ingrediensene er skinnene og helt myke. Tilsett soyasausene og sukker og rør, tilsett deretter pepperet.
 4. Tilsett tofuen i sausen i et minutts tid, til den er varmet opp. Rør inn vårløk. Server varm, med steamet ris, og eventuelt en liten klatt creme fraiche for å dempe om det blir for mye chili.

Variasjoner og tips/erstatninger til ingredienser

 • Du kan bytte ut maismel med hvetemel
 • Jeg har bare prøvd med fast tofu, det får du i innvandrerbutikker og på velassorterte butikker, som Meny.
 • Du kan bytte ut vårløk med koriander (men synes vårløk er best!).
 • Jeg anbefaler 3 typer soyasaus for å få en spennende dybde, men det kan godt hende det går med 1 type soyasaus også. Jeg gikk motsatt vei og brukte 4 typer soyasaus den ene gangen, og likte det godt.
 • Kjøtt/fisk. Er det ikke nok med bare grønt? Ok – du kan servere stekt laks til om du ønsker fisk. Stekte kyllingbiter eller strimler av svinekjøtt er nok også godt, men det har jeg ikke prøvd selv ennå.

Kilder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s