Pasta med harissa, oliven og kapers

Hørt om Harissa? Jeg har lest mange oppskrifter der det sverges til at harissaen gjør hele forskjellen. Prøvde denne først i dag, i en rett som var kjapp, god og full av smaker, en pastarett med harissa ala Ottolenghi.

Retten tok under en halvtime å lage, og visstnok kan selve harissasausen lages inntil tre dager i forveien om du for eksempel skal ha gjester eller vil planlegge. Sausen oppbevares da i lufttett boks i kjøleskapet og varmes opp i stekepanne med lokk før pastaen tilsettes.

Hva er harissa?

Harissa er en chilibasert pasta som ifølge Matleksikon er veldig populær i Midtøsten og Nord-Afrika. Den produseres av chilipure, kajennepepper og olje og smakes til med hvitløk, koriander, mynte og karve.

Du får kjøpt harissa i innvandrerbutikker eller på større, assorterte matbutikker. Kjøp gjerne Rose harissa om du får tak i det, den har noen ingredienser som gjør den litt søtere og mer balansert. Jeg brukte «vanlig» harissa i dag.

Hva kan du bruke Harissa til?

Ifølge Matleksikon er harissa veldig vanlig i tunisisk couscous, og kan også være smakstilsetning i supper, salater, fisk, stuinger, ris, sauser og majones. Harissa kan brukes direkte, eller tilsettes kraft, eller blandes med olivenolje og sitronsaft. Inspirasjon finnes også hos en av mine nyeste og mest inspirerende kokebøker  – Simple av Ottolenghi – der denne oppskriften også er fra. Ottolenghi bruker Harissa mye i boken og til mye forskjellig – til å marinere biffstrimler, til krydderblanding på poteter før de ovnsbakes, til å lage omelett med Manchego eller til å lage karamelliserte harissaløk som kan være pålegg eller tilbehør til en brunch. Mange muligheter altså.

Vil du lese enda mer om Harissa og krydder fra midtøsten anbefaler jeg Claudia Rodens The New Book of Middle Eastern Food, eller den med god grunn populære bloggen Et Kjøkken i Istanbul, se lenker nederst i blogginnlegget.

Dette trenger du til to personer:

 • 1-2 ss olivenolje til steking
 • 0,5 stor løk, i tynne skiver (jeg brukte blanding av rødløk og vanlig løk)
 • 1,5 ss harissa (rose harissa eller vanlig harissa, kan gå opp/ned 50 % på mengde alt etter ønsket styrkegrad)
 • 200 g cherrytomater, delt i to
 • 30 g kalamataoliven uten stein, revet i to
 • 10 g små kapers
 • 250 g pasta (jeg brukte fersk tagliatelle)
 • 7 g persilleblader, grovhakket (jeg brukte bladpersille)
 • 60 g gresk yoghurt
 • salt

Slik går du frem (tar ca 30 min):

 1. Skjær opp og gjør klar alle ingrediensene.
 2. Ha olje i stekepannen (som du har lokk til) og sett den på medium varme. Når den er varm, tilsett løk og stek i 8 minutter, rør innimellom, til løken er myk og karamellisert.
 3. Tilsett harissa, tomater, oliven, kapers og 1/4 ts salt. Stek videre i 3-4 minutter, rør ofte, til tomatene begynner å falle litt fra hverandre. Tilsett 1 dl vann, rør det inn. Når det koker, reduser varmen til medium/lav, dekk til med lokk og la putre i 10 minutter. Ta av lokket og la koke videre i 4-5 minutter, til sausen er tykkere (men kan godt ha tomatbiter i seg), rør inn 5 g persille og sett til side med lokket på.
 4. Kok pasta i velsaltet vann etter anvisning på pakken, hell av kokevannet. Ha pastaen oppi stekepannen der harissaen er og bland godt. Server straks i dype tallerkener, med en god skje gresk yoghurt på toppen og et lite persilledryss.
 5. Bon appetit!

 

Kilder:

 • Matleksikon, Kjell E. Innli
 • Claudia Rodens The New Book of Middle Eastern Food 
 • Simple, Ottolenghi, side 188 «Pappardelle with rose harissa, black olives and capers». Nettversjon her
 • Bloggen Et Kjøkken i Istanbul – Oppskrift på Harissa

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s