Firkløvermuffins

Fra firkløverkake til firkløvermuffins

En av mine absolutte favoritter er familieoppskriften firkløverkake. Det er noe med nøttesmaken, crunchy konsistens, sjokoladekrem og frisk og fyldig pisket krem. Akkurat passe mengde av alt, og kaken forsvinner alltid raskt. Men firkløverkaken har to ting som av og til gjør terskelen for å lage den litt høy:

1) Den må deles i to og deretter fylles, og topplokket revner av og til litt. Skal sies, at sjokoladekremen lapper sammen det meste, så ingen kan se revnet lokk det på endelig resultat, men det er nå uansett en terskel, også tidsmessig fordi den må kjøles ekstra ned, gjerne fryses en stund for at delingen i to skal gå greit.

2) Det er en stor og mektig kake. Må kanskje ha en spesiell anledning?

Jeg har derfor lekt med tanken om å forenkle oppskriften, men beholde de gode smakene. Resultatet ble et eksperiment med firkløvermuffins, med krem på topp i stedet for inni. Da kan de lettere fryses og tas opp ved ønsket anledning, med lavere terskel. Som sagt så gjort. Jeg gikk ned litt på steketid, utover det beholdt jeg vanlig oppskrift så langt det lot seg gjøre. Det med å ha kremen på toppen i stedet for inni gjorde prosessen enklere. Prøvde også å dele i to som ved vanlig firkløverkake, og ha kremen mellom lagene, men foretrakk faktisk muffinsene med kremen på toppen. Bildet til venstre under viser første prøvemuffins:

Den enklere varianten med begge kremlag på toppen (bildet til høyre) fungerte altså også best etter min smak, men det er smak og behag. Det var også godt å rive ekstra sjokolade over muffinsen før servering, enten firkløversjokolade eller vanlig sjokolade.

Firkløvermuffins består av tre lag, og oppskriften deles derfor i tre – firkløverbunn, firkløverkrem og pisket krem.

Del 1/3: Firkløverbunn. Dette trenger du:

 • 200 g mandler
 • 3 egg
 • 200 g sukker
 • 2 ss hvetemel
 • 2 ts bakepulver

Slik går du frem:

1) Sett ovnen på 170 grader (over/undervarme). Knus mandler i foodprosessor til det er bittesmå biter. Ikke la mandlene kjøre for lenge, da blir det oljete.

2) Ta i resten av ingrediensene og kjør til godt blandet.
3) Finn frem non-stick muffinsformer eller vanlige muffinsformer som du smører godt. Hell røren forsiktig oppi slik at den går halvveis/ to tredjedeler opp i muffinsformene
4) Stek i midten av ovnen i cirka 20-25 minutter (alt etter hvor store muffinsformer du har valgt). Ikke åpne ovnen unødvendig, men følg med. Det gjør ikke noe om noen av dem har falt litt sammen i midten. Ha muffinsene over på rist uten at du tar dem ut av formene. La dem kjøle seg noe ned (til nesten romtemperatur). Dersom du har dårlig tid kan du etter de har stått ute en liten stund også ha dem i kjøleskap eller fryser, mens du gjør klar firkløverkrem og krem.

Del 2/3. Firkløverkrem. Dette trenger du:

 • 1 dl kremfløte
 • 200 g firkløver (du kan evt bytte ut 50 g av med mørk sjokolade)

Slik går du frem:

1) Sett en gryte på svak varme (1/3 effekt).
2) Hell i 1 dl fløte
3) Knekk firkløveren i biter i gryta. Rør kontinuerlig på svak varme til sjokoladen sakte er smeltet, og du har en fyldig sausaktig masse. Viktig at du holder varmen lav slik at ikke sjokoladesausen sprekker.
4) Smør firkløverkremen på toppen av muffinsene, du trenger ikke dekke helt ut i kantene. Hvis muffinsene er avkjølte nok vil sjokoladekremen stivne noe. På dette tidspunkt kan du også fryse ned muffinsene, og så trenger du bare gjøre klar kremtopping før servering.

Del 3/3. Kremtopping. Dette trenger du:

 • 3 dl kremfløte
 • ca 1 ss hvitt sukker
 • ca 0,5 ts vaniljesukker (gjerne med ekte vanilje)
 • ca 0,5 ss mørk rom eller cognac (kan sløyfes)

Slik går du frem:

1) Pisk 3 dl fløte med sukker og vaniljesukker til det er luftig krem. Smak til med rom/cognac
2) Med hjelp av en sprøytepose, eller bare med en skje – ha litt krem oppå hver muffins. Riv gjerne over litt sjokolade
3) Spis umiddelbart eller sett muffinsene i kjøleskapet så lenge. De kan også fryses (uten krem)

Tips:

Disse muffinsene er fine å fryse (uten pisket krem), og kan da tines opp til den enkelte anledning. Hvis du fryser dem også uten sjokoladekremen kan du også varme dem opp i ovnen, men med sjokoladekrem ville jeg vært forsiktig med for mye varme (den kan sprekke). Husk at muffinsene uansett må tempereres/kjøles noe ned før du tar på sjokoladekrem og pisket krem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s