Sveler

den

Bilde

Sveler er en skikkelig vestnorsk klassiker. Ifølge en artikkel på Wikipedia var det ferjeselskapet MRF som i 1971 begynte å servere sveler ombord i ferjene i Møre og Romsda. Senere har svelene bredt seg utover resten av vestlandet, og sveler er fortsatt sterkt assosiert med ferjereiser. Og en kopp kaffe, det må til.

I Bergen er det mange som kaller sveler for lapper, de lærde strides hvorvidt det er forskjellig oppskrift eller om det er forskjeller mellom de to rettene. I praksis er sveler og lapper mye av det samme. Sveler brettes som regel i to og kan serveres med mange ulike tilbehør, man kan velge mellom smør og sukker, smør og brunost eller syltetøy og rømme.

På mange måter kan en sveleoppskrift minne om vafler, men den skiller seg på flere måter. For det første brukes kefir/kulturmelk i stedet for melk. Dette gjør at bakepulver ikke gjør susen, man er rett og slett nødt til å ty til litt hardere ting, derfor er det natron og hornsalt som får jobben med å gjøre svelene gode og luftige. I tillegg gir disse hevemidlene, sammen med kefir, svelene en karakteristisk smak. For det andre stekes svelene på takke eller i stekepanne og ikke i vaffeljern. Slik gjør du:

Stor porsjon (ca 30 små sveler)

  • 1 liter kefir
  • 450-500 g hvetemel
  • 1 liten ss natron
  • 0,5 ts hornsalt
  • 6 ss sukker
  • 4 egg
  • 2 ss smeltet smør

1) Visp egg og sukker godt slik at det blir en luftig blanding (gjerne med elektrisk visp).

2) Bland hvetemel, natron, hornsalt i en separat bolle. Tilsett litt av blandingen i eggeblandingen og rør godt. Tilsett så litt kefir og rør. Fortsett slik og tilsett kefir og melblandingen vekselvis i eggeblandingen. Rør godt og pass på at det ikke blir klumper. Ha i smeltet smør til slutt.

3) La røren stå og svelle i 1/2 time, ha gjerne plastfolie over den mens den sveller.

Bilde

4) Stek svelene i en takke eller i en stekepanne (bildet over viser takke, men du kan også steke i stekepanne, den eneste ulempen er at det tar lenger tid og det er vanskelig å få svelene helt runde). Stek svelene på medium-høy varme. Når de bobler godt og er mellombrune under, snur du dem forsiktig med en stekespade. Når de er mellombrune/gylne på den andre siden er de ferdige.

5) Legg svelene på en rist slik at de får avkjølt seg.

6) Server svelene med smør og strø med sukker, eller ta rømme og syltetøy på dem. Svelene serveres delt i to, brettet sammen. Svelene kan også serveres kalde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s