Tallerkenstekt laks med mango, koriander og chutney-dip

“Most seafoods…should be simply threatened with heat and then celebrated with joy.” – Jeff Smith, The Frugal Gourmet

Denne oppskriften er ganske moro, god og veldig enkel! I denne retten blir laksen lett «stekt», i den forstand at den blir skånsomt varmebehandlet ved hjelp av en svært varm tallerken, og får en nydelig konsistens og smak. Jeg synes ikke laksen skal stekes i hjel, god laks kommer virkelig til sin rett her!

Denne retten har vært med i SalmaChefkonkurransen (se http://www.salma.no), og jeg var så heldig å komme videre til delfinalen. Den har derfor blitt prøvd ut av en av dommerne, en matblogger, som også driver matblogg. Du kan se testen hans av retten, og gjerne sjekke ut bloggen hans også på http://larsspiserdrikkerogsynser.matprat.no/2012/08/22/tallerkenstekt-laks/

I siste finalen i SALMA-chefkonkurransen var det fire utrolig gode oppskrifter som gikk videre. I dag ble det kåret en vinner, det var Frank Brurarøy som vant, med en nydelig rett med confitert laks, høres gøy og godt ut. Tipper jeg skal prøve den ut snart! Gratulerer så mye med seieren, Frank!

Tilbake til oppskriften – jeg har her valgt litt asiatiske smaker til laksen, men det er viktig å være forsiktig, og passe på at smaksammensetningen ikke overdøver laksesmaken.

Dette trenger du:

  • 400 gram laks av høy kvalitet
  • 1/3 mango, skjært i små terninger
  • en god neve frisk koriander
  • litt lime
  • 2 dl Creme Fraiche
  • ca 2 ss Mango Chutney
  • ca 0,5 ss Sweet Chilisaus
  • litt lime
  • ca 0,5 ts sukker

Slik går du frem:

1) Skjær av skinnet på mangoen, og del mangokjøttet opp i små terninger. Vask den friske korianderen, ta av bladene, det er ikke nødvendig å kutte dem i mindre biter.

2) Lag til Mango Chutney-dippen. Ta 2 dl med creme fraiche, rør dette så det blir mykt, tilsett ca 2 ss Mango Chutney, ca 0,5 ss Sweet Chilisaus og smak til med litt lime og sukker, for å forsterke de andre smakene. Det er faktisk ikke nødvendig å tilsette salt og pepper i denne dippen.

3) Sett vann til koking i en gryte som er stor nok til å romme fire tallerkener.

4) Skjær laksen i tynne skiver med en god kniv.

5) Når vannet i gryten koker, ta oppi tallerkenene, la de ligge i et par minutter (varmen på komfyren kan med fordel skrus litt ned nå). Bruk deretter egnet kjøkkenutstyr (for eksempel pastaklype eller grill) for å vippe en og en tallerken langt nok opp til at du får tak i den med en gryteklut. Tørk raskt av vannet med kjøkkenpapir, eller la det dampe av tallerkenen (det tar bare noen sekunder). Legg de tynne skivene med laks pent utover tallerkenen, gjerne helt inntil hverandre, men ikke oppå hverandre. Poenget er at de skal bli skånsomt varmebehandlet av varmen fra tallerkenen.

6) Legg de små mangoterningene utover tallerkenen oppå laksen, press over litt lime, dryss over koriander, og dander med Mango Chutney-dippen (for eksempel flere små «topper» med dip eller en ring). Det er også mulig å raspe litt limeskall over.

7) Le voila! Server med en gang!

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s