Grunnoppskrift på suppe, med parmesan og krutonger

Suppe er veldig anvendelig. Dette er en grunnoppskrift som kan brukes med mange ulike typer rotgrønnsaker. Jeg hadde tilfeldigvis jordskokk i kjøleskapet, men oppskriften funker minst like godt med for eksempel blomkål. Du kan også bytte ut kyllingkraften med grønnsakskraft. Dette er et eksempel på en purésuppe, mye av de samme teknikkene brukes for å lage rotmos, men her har jeg tilsatt væske og smak (buljong) slik at den blir en suppe – en rett i seg selv. I denne oppskriften har jeg brukt hjemmelagede krutonger, som går raskt å lage, og som er en god løsning for å unngå å kaste brød som er blitt litt tørt.

Jeg mikset for øvrig sammen retten fra oppskrifter fra kokebøkene ”Flying Culinary Circus” og ”God mat på en tirsdag”. Den førstnevnte kokeboken er genial hvis man ønsker oppskrifter som ikke er detaljerte, men som viser teknikker og hvordan ulike matretter kan varieres. Det er en av mine favorittkokebøker, og den er både logisk og kreativt laget. Dette trenger du:

4 personer, ca 30 min

  • 500 g jordskokk (evt. blomkål, brokkoli, gulrot, kålrot, Søtpotet, Pastinakk eller persillerot)
  • 1 l kyllingkraft, eller vann og buljongterninger
  • 2 dl h-melk/fløte
  • salt og pepper
  • Brød, olivenolje, parmesanost (kjøp ev ferdige krutonger)
  • 50 g Parmesan
  • 0,5 dl fersk persille (eller gressløk eller andre urter du har liggende)
  • (evt biter av stekt spekeskinke, fenalår, salami eller bacon)

Slik gjør du:

Krutonger

1) Hvis du vil lage krutongene selv gjør du følgende: Skjær brød (gjerne dagsgammelt) i terninger, spre terningene på et stekebrett, sprinkle over olivenolje og revet parmesan. Stek i ca 10 minutter på 200 grader, eller til osten er smeltet og krutongene er sprø. La de avkjøle seg noe.

Suppen

2) Skrell jordskokk, skjær i terninger og fres i olje i en gryte. Ha i kyllingkraft og la det koke i 15 minutter til de er møre.

3) Tilsett melk eller fløte og kjør med stavmikser til blandingen er fløyelsmyk (kjør ev i blender). Kok opp og smak til med salt og pepper.

4) Server suppen med krutonger, parmesan i skiver (bruk ostehøvel), og masse fersk persille.

Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s