Svinekoteletter med rotmos – enkelt og greit

I dag vil jeg presentere en god og veldig enkel rett – rotmos og svinekoteletter. Dette er en billig, sunn og rask middag.

Rotmos er en nær slektning av den kjente og kjære kålrabistappen. Kålrabistappe bringer frem gode minner hos mange. Ofte serveres kålrabistappe på julaften, når hele familien har satt seg til bords, og pinnekjøttet er servert. Julemusikken er i bakgrunnen, pinnekjøttet fyller rommet med sin særegne lukt, og kålrabistappen står og damper og venter tålmodig i et hjørne av bordet. Kålrabistappe har en vidunderlig rolle i et slikt herremåltid. Ettersom pinnekjøttet er salt og fremtredende, setter kålrabistappen en søtlig, mild, og smakfull finish som gjør smaksopplevelsen komplett. Man trenger egentlig ikke poteter. Noen vil gå så langt som å si at man ikke alltid trenger kjøttet heller. Kålrabistappe kan rett og slett være utrolig godt alene.

Uansett hvordan man liker sin kålrabistappe – man trenger vel ikke vente til julaften med slike stapper og moser? Jeg vil komme med et par tips før jeg går videre til oppskriften

Rotmos i alle varianter

I denne rotmosen har jeg brukt gulrøtter, kålrabi og jordskokk. Dette kan varieres. Jordskokk kan du selvsagt bytte ut, den selges jo ikke i alle butikker. Sellerirot og persillerot kan sikkert også brukes, og hvorfor ikke tilsette litt søtpotet? De fleste rotgrønnsaker kan benyttes til en slik rotmos og de vil sette hvert sitt preg på den endelige smaken. Teknikken er den samme uansett hvilke grønnsaker du tar oppi, med ett unntak. Hvis potet er en av ingrediensene gjelder det egne regler. Andreas Viestad viser i sin supre bok ”Hvordan koke vann” til at poteter inneholder mye stivelse, og hvis man moser potetene for hardt, risikerer man å ødelegge celleveggene som stenger inne stivelsen. Som en konsekvens av dette – bruker du en matprosessor eller stavmikser, kan du risikere at potetmosen får en ubehagelig limkonsistens.

Hvis du skal ha poteter som en av ingrediensene i mosen, er cluet rett og slett å gjøre det på gamlemåten – en god, gammeldags potetstapper, eventuelt en gaffel. Du kan gjerne overkoke potetene litt, så blir de enklere å mose.

Ifølge programlederne i Masterchef Australia finnes det en tommelfingelregel med tanke på når grønnsaker skal tas oppi kokende vann. Hvis grønnsakene har grodd under bakken, skal de oppi før vannet koker. Hvis de har vokst over bakken, skal de oppi etter vannet koker. Når stjernekokkene i Masterchef snakker, så lytter jeg nøye. Og noterer. Rotgrønnsaker kan du altså ta oppi gryta etter hvert som du får kuttet det i terninger.

Svinekoteletter

Å få møre svinekoteletter kan være litt tricky business. Jeg synes det er krevende å få helt korrekt kjernetemperatur på kotelettene. I kokeboken ”Mat på 15 minutter” lærte jeg en effektiv og enkel teknikk for å gjøre svinekotelettene mindre tørre. Hvis svinekotelettene fylles med ost og stekt skinke, oppleves svinekoteletten som ekstra saftig, selv om de kanskje egentlig har gått et par grader over ønsket temperatur. Veldig kjekt! I tillegg bruker jeg ofte en todelt teknikk. Jeg vil først brune svinekotelettene i panne for å få frem den karamelliserte smaken, deretter ettersteker jeg dem enten på svært svak varme under lokk, eller i ovnen i en ildfast form.

Slik går du frem:

4 personer, 15-20 minutter:

 • 4 svinekoteletter
 • 8 skiver gulost
 • 4 skiver med kokt skinke
 • ev. noen friske urter
 • 3 gulrøtter
 • 1/3 kålrabi
 • 100 g jordskokk (kan byttes ut med annen rotgrønnsak)
 • 50-100 g smør
 • ev. 2-3 ss fløte
 • salt og pepper, ev. friske urter (eks rosmarin, timian, persille, gressløk, basilikum, ramsløk)

1) Skjær en lomme i svinekotelettene. Legg inn i lommen to osteskiver med en skinkeskive imellom. Salte og pepre, stek svinekotelettene på hver side slik at de blir karamellisert. Legg dem over i ildfast form og la dem steke  ca. 10 minutter i ovnen på 150 grader.

2) Skrell rotgrønnsakene og del i terninger. Legg dem i vann, som du koker opp, eventuelt med en buljongterning i. Når grønnsakene er kokt møre, heller du av vannet, lar det dampe av seg litt, og tilsetter smøret. Kjør med stavmikser eller i blender til det har blitt en jevn pure. Smak til med salt, pepper og urter. Jeg har brukt hakket, fersk rosmarin.

3) Voila! Håper det smaker.

 

Husk! Hvis du vil holde deg oppdatert på siste nytt fra bloggen kan du gjerne trykke på knappen i høyre kolonne, så vil du motta e-post hver gang jeg poster et nytt innlegg. Du kan også like Matosofi på facebook, eller følge meg på Twitter. 🙂

5 kommentarer Legg til din

 1. Morten sier:

  Jeg kan si at dette smakte meget godt. Jeg lagde mosen med sellerirot i stedet for jordskokk. Var som matosofen sa veldig enkel å lage. 🙂

 2. Susanne sier:

  Dette ble dagens middag! En hit! Jeg var litt fin på det og kjøpte flatbiff av svin, og i likhet ned Morten brukte jeg sellerirot. Det er mest fordi jeg liker at den er sterk på smak. for meg kan jordskokk+gulrøtter gjøre mosen litt vel søt. Nå får jeg snart besøk av matosofen selv, og gleder meg til det!

  1. matosofi sier:

   Så gøy å høre at det ble bra! God ide dere kom med ang sellerirot! Smakte en smashing rotmos på en restaurant i vår, og spurte kelneren om hva som var den hemmelige ingrediensen. Det var sellerirot! Skal definitivt prøve det i neste rotmosversjon jeg lager. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s