Laks med rød curry paste og ris

Det har lenge gått gjetord om curry paste blant mine venner og kollegaer. Jeg har aldri prøvd å lage mat med curry paste før, men har lenge tenkt det var på tide å teste «pejsten» alle snakker om!

Det var derfor god timing når jeg nylig fikk henvendelse fra nettbutikken krydderia.no om jeg kunne tenke meg å prøve ut noen av produktene deres på bloggen min. Jeg fikk velge en rekke produkter som jeg kunne tenke meg å lage mat med, og oppskriftene vil da selvfølgelig legges ut på bloggen etter hvert. Jeg valgte ut mange ulike curry pastes og krydder (hele og malte) – og en chilisaus. Det skal sies – på sikt har jeg lyst til å prøve meg på å lage curry paste fra bunnen av, jeg har jo et hjerte for å lage så mye som mulig fra bunnen av, også krydderblandinger, men før jeg kommer så langt vil jeg teste ut de ferdige variantene. Kanskje de kan være en grei løsning når man ikke har allverdens tid før middagen skal være klar? Det kommer nok til å bli en del spicy og asiatisk mat på bloggen fremover mot jul, i tillegg til de mer «norske» oppskriftene. Gleder meg! 🙂

I går hadde jeg lyst til å lage noe asiatisk – på en ny måte. Jeg la hodet i bløt og fant ut at rød curry paste definitivt måtte testes ut. Og jeg hadde lyst på laks. 2+2=4, så da ble det laks med rød curry paste.

Det slo meg plutselig – hva er egentlig curry paste? Og hva er curry? Det var bare å heise New Concise Larousse Gastronomique ned fra bokhylla. Boken kan gi svar på det meste jeg lurer på – også dette. Noen korte funfacts om karri følger: Underlig nok skriver Larousse Gastronomique at ideen med karri-matretter egentlig en britisk oppfinnelse, visstnok var det en feil gjengivelse av krydrede indiske retter. Fascinerende! Karri kommer opprinnelig fra ordet “kari”, som betyr saus, og ble brukt for å beskrive de krydrede indiske sausene som ble servert med ris eller annen mat.

Larousse Gastronomique påpeker at karri ikke eksisterer i tradisjonell indisk kokekunst som en spesiell rett med en fast sammensetning av krydder, men at indiske restauranter har trykket karri til sitt bryst ved å bruke karrinavnet til å beskrive ulike typer retter der man bruker en grunnsaus som man varierer ved å tilsette ulike typer kjøtt og grønnsaker.

Karri ble solgt i Europa som en fast sammensetning av krydder i løpet av East India Trading Company-tiden. Flere har forsøkt å standardisere karrisammensetningen. I verdensutstillingen i Paris i 1889 ble det bestemt ved dekree hvordan karri skulle være sammensatt: 34 g tamarind, 44 g løk, 20 g koriander, 5 g chilipepper, 3 g gurkemeie, 2 g spisskummin, 3 g bukkehornkløver, 2 g pepper, 2 g sennep. I dag kan karri bestå av mange andre krydder også, som ingefær og kanel. I india vil karrikombinasjonen variere mellom regioner, kaste og tradisjoner. Ja… og så kan du jo også kjøpe ferdigblandet karri på butikken. 🙂

I denne retten har jeg brukt rød thai curry paste. Visstnok er det forskjell på indisk og thailandsk curry paste. Jeg har prøvd den thailandske i dag, så tar utgangspunkt i den. Ifølge Wikipedia er den største forskjellen mellom karri i Thailand og India at thailandsk karri-retter inneholder mye mer friske ingredienser, slik som friske urter og aromatiske blader.

Jeg tok utgangspunkt i en oppskriften fra «Salma – til inspirasjon», og twistet litt på den (jeg klarer sjelden å holde meg til oppskrifter, det er alt for gøy å eksperimentere litt selv).

Dette trenger du (2 personer, 20 min):

 • 300 g laks
 • 0,5 ts salt
 • 0,25 ts pepper
 • 2 ss TINE meierismør
 • 1,5 dl TINE Crème Fraîche, lett eller original
 • 1,5 ss Mango Chutney
 • 1,5 ts rød curry paste (Thai Heritage)
 • 0,5 ts hel koriander, knust i morter
 • ca 20 blader fersk koriander
 • Ris
 • 1/3 brokkoli
 • Vårløk

1) Sett risen til koking, følg instruksjoner på pakken, det er risen som tar lengst tid.

2) Rør sammen ingrediensene til sausen: bland sammen crème fraiche, mango chutney, rød curry paste og koriander som du har knust i en morter.

3) Skjær laksen i porsjonsstykker og krydre med salt og pepper. Laksen skal brunes raskt i en stekepanne på middels høy varme. Laksen skal fortsatt ha en rosa kjerne i midten. Skru ned varmen, ta ev stekepannen vekk fra varmen en liten stund.

4) Nå skal sausen du har stående ferdigblandet helles over laksen i stekepannen. La dette småkoke på svak varme i ca 5 minutter.

5) Del brokkolien opp i buketter. Stek i smør på middels varme i stekepanne, dekk med lokk. Brokkolien skal bli lett stekt, men fortsatt crispy.

6) Dryss litt fersk koriander over SALMA laksen i pannen før servering eller på tallerkenen.

Tips: Karriretter kan ofte bli litt “tunge” og mektige, men det kan oppveies med litt grønnsaker og/eller litt friske urter. Jeg har her valgt brokkoli, vårløk og fersk koriander for å “friske opp” karrien. Det funket faktisk veldig bra. Denne retten kommer jeg definitivt til å lage igjen, det var en enkel og god hverdagsmiddag! Det eneste som tok lang tid var risen, hvis jeg setter på en stoppeklokke og lager dette med pasta, skal det nok gå på et kvarter.

Kanskje kylling vil kunne funke  i denne retten som erstatning for laks? Det er sikkert mange muligheter. Er det noen av dere som har noen stalltips eller ideer på lager når det gjelder curry paste?

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s