Persisk pilaffris med safran og granateple

IMG_4221

Pilaff er en risrett som fremhever risens rolle i måltidet. Risen er ikke lenger et nøytralt tilbehør, men spiller plutselig en stor rolle, der den står frem i all sin prakt og sitt store krydder- og smaksregister.

Pilaff, også kjent som pilau, er en tilberedningsmetode for ris fra Østen. Ifølge Larousse Gastronomique er Pilaf et tyrkisk ord og er relatert til det persiske pilaou, som betyr kokt ris. I basisoppskriften er risen brunet i olje eller smør med løk, deretter kokt i kraft, halvveis gjennom kokingen tilsetter man grønnsaker, kjøtt eller fisk. Pilaff er alltid sterkt krydret, ofte med safran, spesielt gjelder dette Paella, som visstnok også er en pilaff-type.

Jeg leser videre hos Larousse at det finnes en rekke ulike typer Pilaff, man har varianter med sjømat, reker, hummer, foie gras, kyllinglever, «lamb´s sweetbreads»(hva nå enn det er), sauenyrer (!), fisk i saus (?), hakket kjøtt eller kylling i tynne skiver. Vel, vi fulgte ikke noen av disse anbefalingene, men tok en matreise til Osman og lagde pepper- og kanelbiff, oppskriften på det finner du her. Smakene i biffen oppnådde fin balanse med smakene i risretten. Det var jo også kanel i begge rettene, så noen smaker fant man jo igjen.

Den varianten som presenteres her er en ris med masse smaker. Granateplet er syrlig, mens aprikosen har en dyp søtlig smak. I tillegg er det mange ulike krydre som gjør at det er fest for smaksløkene, selv om det «bare» er en risrett. Som Larousse Gastronomique også peker på, kan Pilaf utvides på mange måter, med kjøtt, fisk, kylling eller ekstra grønnsaker, så er det plutselig en rett i seg selv.

Det kreves en del ulike krydder til denne retten. Fordelen er at hvis du først har kjøpt disse krydderne, så holder de i år og dag, så du kan lage slike gøye retter en gang til – og da står krydderne der – parat til å bli brukt. 🙂

Dette trenger du til 2 personer, (det tar ca 35 minutter):

 • 2 dl basmatiris (jeg prøvde med jasmin, det fungerte også)
 • 2 ss olje
 • 0,5 løk, hakket
 • 0,25 dl grovhakket tørket aprikos
 • 1 cm kanelstang
 • 2 kardemommebelger, lett knust
 • 0,5 liter kokende vann
 • 1 ss smør
 • 1 ss yoghurt naturell
 • 8 tråder med safran
 • 0,5 ts gurkemeie
 • 2 nellikspiker
 • ev. 0,5 ts paprikapulver
 • salt
 • 1 vårløk, hakket
 • 0,5 granateple, frøene

Slik gjør du:

IMG_4180

1) Skyll risen i rennende vann i en sikt eller dørslag. Dette skal man gjøre for å fjerne stivelsen på overflaten og forhindre at risen blir klissete og klumpete.

IMG_4179

2) Gjør klar krydderne. Jeg valgte å hakke opp kanelstangen, men tror den med fordel kan beholdes hel, så kan du heller ta den ut akkurat når den skal spises. Hakk vårløk, ta ut frøene i et halvt granateple, pass på å ikke få med de hvite «veggene»

IMG_4186

3) Hakk løk og aprikos, og stek i 4-5 minutter i en stekepanne i olje. Bruk en hullsleiv og ta over i en bolle.

IMG_4197

4)Ha ris, kanel, kardemomme og nellikspiker i gryta og stek i 2-3 minutter, mens du rører hele tiden. Hell på kokende vann. La det småkoke uten lokk, over middels høy varme til risen er nesten gjennomkokt. I den opprinnelige oppskriften sto det 20 minutter, men jeg brukte jasminris i stedet for basmatiris, og lot det koke litt kortere tid.

IMG_4203

5) Hvis det er vann igjen, skal dette helles av nå, men tas vare på. Nå skal varmen skrus opp, og smør, yoghurt, safrantråder, grukemeie, paprikapulver og løk- og aprikosblanding tilsettes. Rør godt, stek i 5-7 minutter. Hvis du har kokevann igjen fra risen, kan det nå tilsettes litt etter litt, mens du rører innimellom.

IMG_4214

6) Når risen er ferdigkokt, smaker du til med salt, og blander inn vårløk og granateplefrø. Da er pilaffen klar til servering

Til informasjon har flere av krydderne i denne oppskriften (safrantråder og malt gurkemeie) blitt meg tilsendt fra min sponsor Krydderia.no.

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s