«Fromage facile» – hjemmelaget ost på en halvtime – med helt vanlige ingredienser

IMG_8990

“Poets have been mysteriously silent on the subject of cheese.”
― G.K. ChestertonAlarms and Discursions

I dag har jeg laget min første ferskost, etter oppskrift fra boken «One Hour Cheese».

Boken «One Hour Cheese» inneholder forøvrig oppskrifter på hjemmelaget chevre, mozarellaost, cottage cheese, etc, og som tittelen sier skal alle kunne lages på under en time. Siden jeg er ny på ysting valgte jeg å begynne med den enkleste av de enkle ferskostene, nemlig «Fromage facile», som jo også betyr «enkel ost» på fransk. Til min store glede ble resultatet upåklagelig, og uten at det egentlig var så mye stress.

Det mest tiltalende med denne oppskriften er for meg at ingrediensene finnes i enhver matbutikk. Det eneste du trenger for å lage denne osten er nemlig h-melk, kulturmelk, sitron og salt.

IMG_8971

Du trenger i tillegg følgende utstyr for å lage osten:

 1. Steketermometer (helst elektronisk)
 2. Klede for å filtrere osten fra mysen. Oppskriften foreslår at man bruker en sil dekket av et «osteklede», dvs. et løstvevd bomullsstoff som blir brukt til ysting av ost. Min erfaring er at dette kan være vanskelig å få fatt i. Flere blogger og nettsteder foreslår å bruke kaffefilter i stedet. Det har jeg ikke forsøkt, men det sies at det fungerer greit. Etter å ha lett i en rekke butikker fant jeg til slutt en løsning: et «saftestativ», som kan plasseres på en bakebolle, se bildet under.  Dette fungerer kjempefint både til å lage saft og til ysting. Du kan få kjøpt det her (ikke sponset):

IMG_8967

Dette trenger du (til en ost):

 • 1 liter helmelk
 • 2,5 dl kulturmelk
 • 2 ts fersk sitronjuice
 • 1/4 ts maldonsalt (ev. vanlig salt)

Slik går du frem (tar cirka 30 minutter):

1)Sett klar bolle som tåler varme, pluss enten sil dekket med et osteklede, eller saftstativ.

IMG_8967

2)Hell melken i gryten, varm opp melken på medium varme til 80 grader (jeg hadde temperaturmåleren oppi hele tiden, men det viktigste er å ha den der mot slutten). Følg nøye med, rør rundt minst annenhvert minutt (helst kontinuerlig), for å unngå at melken får «snerk» og for å unngå at melken brenner seg i bunnen. Reduser varmen om du føler melken setter seg fast.

IMG_8968

3) Når melken har nådd 80 grader tilsetter du kulturmelken og sitronsaften og rører godt. Du vil nå se at blandingen begynner å koagulere, den skal se ut omtrent som på bildet under. Når du har rørt inn kulturmelken og sitronen, tar du gryten av varmen og lar den stå uberørt (og uten lokk) i fem minutter.

IMG_8972

4) Du vil nå se at blandingen har skilt seg helt og består av osten og restvæske som kalles myse. Rør forsiktig i noen sekunder for å sjekke endringen i konsistens. Hell deretter osten og mysen gjennom ostekledet eller saftkledet du har plassert over en bakebolle. La det stå og renne i et par minutter slik at mysen får renne gjennom og du sitter igjen med osten. Du kan gjerne flytte litt forsiktig rundt på osten slik at all mysen renner gjennom. Rør forsiktig inn saltet og tilsett eventuelt annen smakstilsetning.

IMG_8980IMG_8978

5) Kle innsiden av en liten creme brule-form eller lav kopp med bakepapir. Tilsett osten og pakk den med en spiseskje slik at den blir kompakt.

IMG_8982

6) Snu den opp ned på en liten tallerken. Voila! Klar til spising.

IMG_8987

Tips til oppbevaring

Osten kan spises med en gang, og/eller den kan kjøles ned. Ved nedkjøling blir den mer kompakt og «mozarellaost»-aktig. Jeg pakket den inn i plastfolie, og la den deretter oppi en lav kopp og inn i kjøleskap. Noen foreslår at osten kan legges rett i en liten glasskrukke (og oppbevares kaldt).

Tips til smakstilsetning

Tenk på alle typer ferskost og kremost som er i butikken, alle disse smakene kan passe til denne osten.

 • Hakkede friske urter er veldig godt. Du kan også bruke osten naturell og drysse over litt tørkede urter ved servering, det fungerer også
 • Finhakket hvitløk, gressløk eller ramsløk er en klassisk smakstilsetter til osten
 • Finhakkede soltørkede tomater (uten olje), gjerne også med litt fersk, grovhakket basilikum?
 • Hakket tørket frukt, for eksempel fersken, for en mer søt variant

Som naturell kan du også bruke den på skive sammen med:

 • Karamellsaus eller karamellpålegg
 • Syltetøy
 • Skiver av spekeskinke
 • Biter grønnsaker eller frukt

Bruk av mysen

Når du er ferdig å yste sitter du igjen med en god del væske, som kalles myse. Denne er svært næringsrik og er visstnok veldig god som erstatning for vann i brød.

Det sies også at hvis du blander myse med fløte og koker i to-tre timer under kontinuerlig omrøring så vil den bli til brunost. Dette er visst slik brunost opprinnelig ble laget, selv om noen av brunostene vi nå får i butikken er «jukset med». Jeg har ikke klart å oppdrive en oppskrift på brunost (er det ingen som lager det selv?), så forsøkte meg med en engelsk oppskrift på geitost, med noen tilpasninger. Det sto imidlertid i oppskriften at man ikke kunne bruke myse fra ostelaging (hvordan får man da tak i myse?) Jeg valgte nå å prøve likevel. 🙂 Blandingen skal karamelliseres av seg selv (mange av de som skriver om brunost viser til at smaken kommer fra Maillardeffekten), men i mitt lille eksperiment skjedde det ingen karamellisering. Det betyr at jeg må gjøre mer research og prøve igjen. Jeg holder dere oppdatert!

13 kommentarer Legg til din

 1. Einar Ranum sier:

  Søk på myssmør eller møssmør. Mange oppskrifter

  Sendt fra min iPad

  1. matosofi sier:

   Takk for tips! 🙂

 2. Randi sier:

  Hei hei.
  Fant bloggen din når jeg googlet Svineknoke 🙂 Så nå surrer knoken i gryten. Gleder meg til å prøve denne retten. Takk for oppskrift som ikke tar 8 timer 🙂 Tror jeg griller den litt i ovnen etter endt koking for å få finere farge og kanskje sprø svor. Vel, nå er jeg hektet på bloggen din og må prøve å lage ost i morgen da kanskje he he he.
  Ha en fin dag videre
  Randi

  1. matosofi sier:

   Takk for hyggelig kommentar! Håper svineknoken blir god. 🙂 Ost var gøy og overraskende enkelt å lage, anbefales! Ha en fin dag videre du også. Hilsen Ruth

 3. solbik sier:

  Jeg har gjort noen få forsøk på å lage brunost av mysen etter gommeproduksjon, og det har karamellisert fint. Brukee kun kulturmelk for å skille melka, ikke sitronsaft. Konsistensen ble dog litt for hard, men det er vel bare øvelse.

  1. matosofi sier:

   OK, tror jeg må forsøke på nytt neste gang. Jeg hadde i litt mye sitron, kan hende det var det som gjorde forskjellen. Eller at jeg ikke kokte det lenge nok. Ser for meg at dette må eksperimenteres/forskes mer på, ja!

 4. Så deilig ut. Den oppskrifta må prøves. Ha n videre fin kveld 😉

 5. Tove Sveen sier:

  Jeg er langt fra noen ekspert på ost/ysting, men det kan være at problemet med brunostlagingen skriver seg fra at butikkmelken er behandlet på meieriet. Om det er pasteuriseringen eller homogeniseringen, det vet jeg ikke. Men det er ofte ikke vanskelig å få tak i melk fra lokale bønder.

 6. Ingeborg sier:

  Hei Jeg var på jakt etter fransk kjøttgryte, fant den og mange andre fristende oppskrifter!
  Fint med oppskrift på Fromage facil 🙂 den skal jeg prøve!
  All brunost/geitost lages av myse, men siden du har felt ut ostestoffet ved hjelp av sitron og melkesyre fra surmelken, vil den smake surt og rart.
  Mysen inneholder melkesukker og det blir karamellisert hvis det kokes lenge nok, akkurat som når man lager knekk eller krokan, men det er sikkert riktig at maillardeffekten også bidrar for det er fortsatt proteiner igjen i mysen etter at ostestoffet er silt fra.
  Til god brunost er det nok best med uhomogenisert melk, da kan du ta av fløten, felle ut ostestoffet med løype, og så tilsette fløten igjen etter at karamelliseringen har startet.
  Eller man kan kjøpe verdens beste geitost på bondens marked:-)

  1. matosofi sier:

   Hei! Takk for hyggelig kommentar, håper du finner en god oppskrift eller to her! Og takk for nyttige tips til brunostlaging. Det høres ut som det kan være en god ide å prøve en annen strategi dersom jeg vil prøve å bruke brunost igjen… 😉 Jeg har uansett inntil videre gått tilbake til å kjøpe brunost, og er helt enig i at verdens beste geitost kjøpes på bondens marked. Den er supergod og jeg bruker den masse i desserter og på nystekt brød. 🙂

 7. Tarjei Jensen sier:

  Bare for å ha nevnt det, så kan man bruke eddik i stedet for sitronsaft.

 8. Kirsti Braarud sier:

  Har prøvd å lage ost ifølge oppskriften over. Konsistensen ble fin. Har også prøvd med geitemelk og kefirmelk, men det blir ingen koagulering. Temperaturen var ikke helt 80 grader. Hva er årsaen til at blandingen ikke koaguleres? Geitemelka eller at temperaturen ikke var riktig?
  Spent på svar.
  Vennlig hilsen Kirsti Braarud

  1. Tarjei Jensen sier:

   Det kan se ut som man ikke bruker den metoden når man skal lage ost av kefir. Se lenke nedenfor.

   Info fra opplysningskontoret for melk : Melk til yoghurtproduksjon blir varmet til 85 grader for at mindre myse skal skilles ut under lagring (myseproteinene denatureres og danner et slags nettverk som holder på mer av vannet). Konsistensen blir også tykkere. Det er likevel ikke nødvendig å varme den så mye, men resultatet blir noe annerledes.

   https://www.culturesforhealth.com/learn/recipe/cheese-recipes/herbed-soft-kefir-cheese/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s