Spansk tapas – spekeskinke og andre godsaker

IMG_4017

For en liten stund tilbake hadde jeg besøk av en spansk kamerat som lager skikkelig gode, klassiske, spanske tapas. Jeg fikk gleden av å være kjøkkenassistent og lære noen nye tapasretter, jeg presenterer to av disse lenger nede. Min spanske kamerat lager gjerne tapas som er enkle, med få og gode råvarer. Og de smaker kjempegodt, man kan smake alle ingrediensene. Hvis man bruker over 20 ingredienser i en rett (ja, undertegnede har kanskje syndet der), så kan man risikere at det blir for mange smaker slik at de gode råvarene ikke kommer god nok frem. I Spania serverer man gjerne gode råvarer helt uten å tukle med dem. Man får gjerne servert skinke på et fat, og ost på et fat og nystekte baguetter på et tredje fat, med litt olivenolje på en flaske. Når skinken og osten smaker latterlig godt – hvorfor gjemme dem vekk i andre smaker?

Ifølge Matleksikon stammer tapas (som forøvrig er spansk for «lokk») fra skikken med å bruke en skive brød som lokk for å holde fluene borte fra vinen i glasset. Mitt inntrykk fra den tiden jeg bodde i Spania er at spanske tapas (eller pinchos) skiller seg litt fra de norske. Hele tapasopplevelsen er litt annerledes. Og man kan spise tapas når som helst på døgnet – frokost, mellom varme måltider, som et helt måltid eller som snacks. Hvis du er i Spania på en cafebar og bestiller et glass vin, får du gjerne med en liten tapas på kjøpet (vet ikke med dere, men jeg har aldri vært så heldig å oppleve det i Norge). I Spania har de gjerne glassmontre langs baren, så da er det bare å peke ut akkurat det man vil ha. En annen ting som er litt annerledes er å finne ut hvilke tapasbarer som har best tapas. I Norge ser man gjerne etter de stedene som ser litt ordentlig og rene ut, med fine bord, innredning m.m. Etter en måned i Spania fikk jeg en skikkelig tapasinnføring av noen spanske venner. For det første har spanske byer gjerne tapasdistrikter, der alle stedene selger tapas, og nesten ingen steder har stoler (!) Stedene er smekk fulle av folk som står og spiser mat, desibelnivåer er kjempehøyt, stemningen på topp, og gulvet er fullt av servietter og tannpirkere. Og det siste lærte jeg at faktisk er en greie – for å finne et bra sted, må man se om det er skikkelig masse servietter og tannpirkere på gulvet – det er et godt tegn! Det betyr gjerne at det har vært mye folk der og at det er et populært sted. Veldig kontraintuitivt tips, syntes nå jeg, men det har vist seg å være en veldig grei kjøreregel i tapasstrøk. Når en spansk vennegjeng spiser tapas ute, ordner man det ofte slik at man legger penger i en «pott» og en person går og kjøper tapas til alle sammen. Deretter spiser man en tapas og går videre til neste sted. Man setter seg som oftest ikke ned, men står og spiser, og vandrer så videre. Tapasene er små og serveres på en serviett.

Spanske tapas skiller seg litt fra de norske variantene. Det er sjelden spanjolene serverer tapas av typen dadler med bacon eller lefser med laks og philadelphiaost (korriger meg gjerne hvis jeg tar feil her…). Spanjolene har mye croquetas/ kroketter, med all mulig innhold, alt fra kjøtt, fisk til blekksprut osv.  En tapasdisk består også gjerne av spansk tortilla (omelett med poteter og løk), noe som heter «patatas bravas» (poteter med en sterk tomatsaus), kokte fylte egg, scampi m.m. Chorizo-pølse er en must, det gjelder også gode skinker (iberico, serrano), oliven og oster (særlig manchego-ost). Det er også en del som serverer blåskjell – nam! Vi lagde også en variant av dette, men har dessverre ikke denne oppskriften oppskrevet, kanskje senere en gang?

IMG_4009

Noe som er svært vanlig er å servere en liten baguetteskive med tomat og god spekeskinke eller chorizopølse. Det er vanlig i Spania å rive tomater på rivjern. En av de to tapasrettene jeg skal presentere her bruker nettopp den teknikken. 🙂 Men først en annen rett vi lagde – nemlig fylte pimientos:

Fylte pimientos

 • 1 glass søte, syltede pimientos
 • 5 dl melk
 • 75 g smør
 • 75 g mel
 • revet fersk muskatnøtt
 • salt, pepper
 • 100 g kjøttdeig

1) Stek kjøttdeig slik at den blir godt brunet

2) Lag bechamelsaus/hvit saus, for eksempel slik: smelt 75 g smør i en kaserolle, tilsett mel, visp det godt sammen til det tykner lett. Tilsett kokende melk litt om gangen og visp hver gang til det tykner og pass på at det er klumpefritt. Det er viktig at sausen er tykk, for den skal være fyll i pimientoene og må holde seg der. Etter sausen er ferdig, tilsetter du salt og pepper. Deretter tar du litt fersk muskatnøtt og river over retten. Det lukter fantastisk og setter en god spiss på smaken til sausen.

3) Ta kjøttdeigen i bechamelsausen, bland den sammen, men skru av varmen på platen.

4) Vask pimientos-ene, fjern frøene. Fyll pimientoene med bechamelsausen. Server!

Baguetter med revet tomat og serranoskinke

2 baguetter

 • 4 tomater, revet
 • 10 store serranoskinkeskiver

1) Stek baguettene i ovnen.

2) Riv tomatene på et rivjern.

IMG_4000

3) Legg spekeskinken utover på en stekeplate. Stek spekeskinken i ovnen på 200 grader Celcius til de er skikelig sprø. Ta de over på en kald tallerken slik at de får kjølt seg litt ned. Knekk dem i små biter.

IMG_3997

4) Stek baguettene. Skjær baguettene i ca to cm biter. Fordel revet tomat oppå baguettebitene med en skje, deretter spekeskinken på toppen. Så enkelt – så godt! 🙂

Til info, jeg har valgt å bruke hel muskatnøtt, som jeg har fått tilsendt fra min sponsor krydderia.no. Det er også mulig å bruke malt muskatnøtt, men jeg vil anbefale hel muskatnøtt – det smaker og lukter ekstra godt og aromatisk. Og det holder seg veldig lenge i skapet.

4 kommentarer Legg til din

 1. For info. Paprikaene som jeg brukte heter «piquillo» paprika. De finnes på Meny og har en litt mer intens smak enn vanlig paprika.

 2. matosofi sier:

  Takk for presisering, Max! Tenkte jeg skulle prøve å lage den retten nå en gang snart, og da er det jo kjekt å vite hvor i all verden jeg får kjøpt råvarene. 🙂

 3. thefoodlover sier:

  Spennende:) Disse skal jeg teste ut neste gang jeg inviterer venner på tapas=)! Fin blogg du har!

  1. matosofi sier:

   Det var hyggelig å høre, og håper tapasen vil falle i smak. Ha en fin sommer videre. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s