5 tips for å unngå «kokt» kjøttdeig

Kjøttdeig

Kjøttdeig er svært populært i mange norske hjem og har for mange en selvskreven plass i mange pastasauser og på hjemmelaget pizza. Det er imidlertid mange som opplever at kjøttdeigen ikke får helt den smaken de vil ha, den blir nesten litt «kokt» i pannen og kjøttdeigen smaker litt kjedelig. Andre ganger har kjøttdeigen derimot en mye bedre smak, med en brun «skorpe» og et hint av karamelisert smak. Hva kan man gjøre for å steke kjøttdeig ritkig? Hvis du er interessert i kjøttsteking, kan du se en lengre og mer teoretisk bakgrunnsartikkel jeg har skrevet om prinsippene bak å steke kjøtt og hvordan man kan oppnå den såkalte «maillardeffekten», se artikkelen her.

Jeg vil i dette innlegget gi noen praktiske tips til hvordan du kan unngå å «koke» kjøttdeigen i pannen:

1) Kjøp kjøttdeig av høy kvalitet

Hvorfor er dette viktig? Jo, fordi en del produsenter tilsetter vann og salt i kjøttdeigen, det er tillatt å tilsette inntil 5 % vann. Dette gjør at kjøttdeigen blir tyngre og inneholder mer vann enn vanlig kjøttdeig. Det er en ufarlig triksing, men det kan gjøre at når du steker kjøttdeig i pannen vil vannet sive ut av kjøttet når du begynner å steke slik at kjøttdeigen «bader» i vann. Høres det kjent ut? Tips til butikkturen – se på kjøttdeigetiketten hvor mange prosent vann den inneholder, jo mindre, jo bedre. Noen kjøttdeiger er til og med merket «uten tilsatt salt og vann», så da er jo den grei. 🙂

2) Ikke stek for mye kjøttdeig om gangen, stek i to eller tre omganger.

Hvis du steker for mye kjøttdeig om gangen kan kjøttet for det første kjøle ned stekepannen noe (du trenger høy varme for å brune kjøttet), og for det andre kan vannet kjøttet slipper gjøre at den koker. Hvis du har mye kjøtt i pannen samtidig klarer ikke vannet å fordampe fort nok, da får du grå kjøttdeig.

Jeg anbefaler å steke kjøttdeigen i to eller tre omganger. Da rekker vannet å fordampe, og du har større flate tilgjengelig til å steke kjøttet.

3) Legg i kjøttdeigen først når stekepannen er blitt skikkelig varm

Kjøttdeigen blir lettest brunet når stekepannen er varm før du tar oppi kjøttet. Bruk gjerne høy varme når du steker kjøttdeig. Du kan bruke både smør og olje til steking, men husk at hvis du bruker smør kan melkerestene i smøret brenne seg. Mange bruker derfor en nøytral olje til steking på høyere temperaturer, eksempelvis solsikkeolje.

4) Hvis det kommer mye vann i pannen, fjern vann med en spiseskje

Hvis du ser at kjøttdeigen på tross av dine forsøk på å begrense skaden begynner å «koke», kan du ta stekepannen bort til vasken, hold den litt skrått, hold igjen kjøttdeigen med en stekespade, og bruk en spiseskje for å fjerne overflødig vann. Ja, det er lettest hvis du får hjelp, men det kan gjøres hvis du er alene også.

5) Tin kjøttdeigen før du steker den

Hvis du skal bruke frossen kjøttdeig er det en fordel å tine den først. Hvis du steker den fra frossen tilstand kan den være litt vanskelig å steke og vanskelig å få riktig. Har du planlagt maten lang tid i forveien har du tid til å tine kjøttdeigen i kjøleskapet. Hvis ikke kan du tine den på kjøkkenbenken, men det raskeste er å tine den i vannbad. Legg kjøttdeigen i en pose, legg posen i et vannbad med lunkent vann.

Hvis du følger disse triksene vil forhåpentligvis du klare å få en karamellisert skorpe på kjøttdeigen, slik at alle de gode smakene kommer frem. Husk forresten også på at kjøttdeig av matsikkerhetshensyn alltid må være gjennomstekt, så det er ingen god ide å smake underveis. Men når kjøttdeigen er ferdig – da er det lov å smake. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s