Rester av øl? Lag øllebrød!

øllebrød - oppskjært

“Without bread all is misery.” – William Cobbett, britisk journalist

Hvis du har noen deciliter øl stående igjen fra helgen har antakelig kullsyren gått ut og kanskje du tenker at det ikke er noe særlig å drikke lenger. Men øl har jo flere bruksområder! Øl, spesielt hvis det er godt og mørkt, kan faktisk bli en smakfull ingrediens til et nystekt brød – et øllebrød.  Jeg har her brukt rester av en belgisk mørkt øl i et eltefritt øllebrød. Som dere kanskje har fått med dere har jeg blitt hekta på å lage eltefrie brød. Kort fortalt – eltefrie brød har en våtere deig enn vanlige brød, den hever i 12-20 timer, og til gjengjeld slipper man å bruke tid på å elte deigen. Eltefrie brød stekes på sterk varme med lokket på for å få samme effekten som steam-ovner som proffe bakere bruker. Les mer om eltefrie brød her.  Jeg har her brukt øl i et eltefritt øllebrød, men du kan bruke øl som erstatning for litt av vannet i et vanlig brød også. Det ferdige brødet smaker faktisk ikke veldig øl, men kornet i brødet smaker kraftigere. For å få brødet grovere har jeg valgt å bytte ut 100 g hvetemel med 100 g sammalt hvete, men det er ikke nødvendig.

Dette trenger du:

 • 4 dl øl/vann – jeg brukte 1,2 dl øl (bøvelen/belgisk trippel øl) og 2,8 dl kaldt vann
 • 1,5 ts salt
 • 0,25 ts tørrgjær
 • 400 g hvetemel
 • 100 g sammalt hvete (eller vanlig hvetemel)

Slik gjør du:

1) Bland alle ingrediensene i en stor bakebolle. Husk at vannet skal være kaldt, ikke temperert. Du trenger ikke elte deigen, bare bland deigen godt sammen, det tar maks et halvt minutt. Bruk slikkepott/tresleiv, eventuelt bare hendene. Deigen er litt klissete og våtere enn vanlig brøddeig.

NNB Første gangs hvile

2)Dekk bollen godt til. Jeg bruker plastfolie som jeg trekker godt over bakebollen og fester på sidene rundt slik at ikke luft slipper til, deretter dekker jeg bollen med et koppehåndkle. La deigen hvile på kjøkkenbenken/ i romtemperatur i 12-20 timer.

IMG_5527

3) Når deigen har hvilt i mellom 12 og 20 timer vil den se slik ut, den har hevet seg og det er mange små bobler i deigen.

Melet bakepapir

4) Legg bakepapir på kjøkkenbenken strø på godt med hvetemel, gjerne mer enn på illustrasjonsbildet. Hell deigen over på bakepapiret.

IMG_5528NNB bretting

5) Du skal nå «brette den» fra kantene og over, bruk gjerne en slikkepott til dette. Jeg brettet den sikkert åtte ganger (den flyter litt ut mellom hver gang), men du trenger visst egentlig bare å brette den to til fire ganger. Hvis jeg bruker hendene strekker jeg deigen litt ut først og legger bretten på toppen av brødet, og går deretter videre til andre siden. Til slutt blir brødet mer kompakt og «høyere» enn det var før brettingen. Husk å bruke nok hvetemel, det er en ganske klissete deig.

IMG_5529IMG_5469

6) Etter du har brettet den skal deigen ha en ganske rund form. Det er nå klart for heving for andre gang i 1,5-2,5 timer. For å gjøre det enkelt plasserer jeg bare bakebollen over deigen slik at ikke luft slipper til. Her står den og koser seg mens man kan gjøre helt andre ting. En annen metode er å legge deigen over i bakebollen, men smøre bakebollen med olje og strø på mel først. Da blir brødet «høyere» og er lettere å få ut av formen, man bare «velter» det over i gryten. Uansett hvilken metode du bruker er det en fordel om «brettekanten» er ned, slik får du en rustikk fasong på det ferdige brødet.

7) Etter ca 1,5 timer med heving finner du frem en gryte med lokk (som tåler ovn, ca 4,5 liter, aller helst jerngryte eller leirgryte), eventuelt en ildfast form med lokk eller form med lokk. Sett gryten inn i den kalde ovnen på en stekeplate plassert midt i ovnen og skru ovnen på 250 grader. Når ovnen er varm tar du gryten ut av ovnen. Gryten er nå glovarm. Nå skal deigen oppi gryta. Ta bakepapiret i hvert hjørne (få gjerne hjelp til akkurat dette), hell deigen over i gryten. Bruk gjerne en slikkepott for å få løs deigen. Hvis det er vanskelig å gjøre, får du hjelp fra en annen person og holder et skjærebrett bak bakepapiret, slik at det er enklere å få tak.

IMG_5472

8) Sett gryten inn i ovnen med lokk. La brødet steke i 30 minutter på 250 grader Celcius. Deretter tar du av lokket, skrur ned varmen til 220 grader Celcius og steker videre i 15-30 minutter (kommer an på ovnen, den skal få en fin brun skorpe).

Øllebrød2øllebrød - oppskjært2

6) Ta brødet ut av ovnen og legg over på en rist slik at det kjøles ned og bunnen beholder sin crispy konsistens. Server alene, med olivenolje, med smøreost, vanlig ost eller hva som helst av annet pålegg. Enjoy! 🙂

4 kommentarer Legg til din

 1. Mona Olsen sier:

  Dette så jo knallbra ut , gleder meg til å smake på

  1. matosofi sier:

   Ja, sant? Jeg er superfan av øllebrød, håper det smaker! 🙂

 2. Eirik E. UD sier:

  Hei. Skal det stekes langt nedi ovnen eller litt over midten?

  1. matosofi sier:

   Hei. Siden brødet stekes i en veldig varm gryte, er det gryten som i praksis steker brødet. Men for å få en jevn varme på gryten under steking pleier jeg å sette gryten inn på en stekeplate midt i ovnen. Jeg ser nå at det er upresist i oppskriften, og skal fikse det straks. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s