Smuldrepai med rabarbra

den

Bilde 3

Rabarbra er på sesong nå, og jeg har her valgt å lage en smuldrepai med rababra, en dessert som er rask og enkel å lage.

Ifølge matleksikon var det allerede på 1500-tallet noen tok rabarbraen med fra Sentral-Asia og innførte den i Europa. Den vokser nå i Norge, men noen butikker importerer også rabarbra, blant annet fra Nederland. Rabarbra er ikke en søt frukt, den er faktisk ganske syrlig, fordi den inneholder syrer som oksalsyre og eplesyre.

I denne smuldrepai-oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i en vanlig smuldrepaideig, men jeg har laget dobbelt porsjon. I tillegg har jeg laget en blanding av sukker og maisenna og strødd dette utover rabarbraen. Jeg tilsatte sukker fordi rabarbra er syrlig og jeg trenger sukker for å balansere syrligheten litt. Maisennamelet sin rolle er å tykne saften av sukker og rabarbraen. Når du serverer paien med is får du også en fin kontrast mellom det kalde og det varme, den klassiske effekten som eplekake er kjent for. Jeg synes vaniljeis passer godt til denne rabarbrapaien, men også jordbæris vil fungere. Du kan også bytte ut litt av rabarbraen med jordbær i selve paien, det gjør at den blir litt søtere.

Dette trenger du (dessert til seks personer), 30 min:

 • ca 3 dl rabarbra, skrelt og i biter (kan også bytte ut med litt jordbær)
 • 2 ss maisenna + 3 ss sukker
 • 4 dl hvetemel
 • 2 dl sukker
 • 200 g smør
 • vaniljeis eller jordbæris til servering

1)Sett ovnen på 225 grader Celcius.

bilde 1

2) Rens, skrell og skjær rabarbraen i små biter, legg dem gjerne i vann mens du lager smuldrepaideigen.

3) Bland smuldrepaideigen. Ta mel, sukker og (kaldt) smør i en bolle. Smuldre sammen deigen med fingrene, til alt er blandet godt sammen.

bilde 2Bilde 4

4) Legg rabrabraen i en ildfast form, slik at de akkurat dekker bunnen. Bland sukker og maisennamel. Strø blandingen over rabarbraen. Fordel smuldrepaideigen over rababraen.

5) Stek paien midt i ovnen på 225 grader Celcius i ca 10- 15 minutter, til smuldrepaien har blitt brun på toppene. Det er veldig store forskjeller mellom ovnene her når det gjelder hvor lang tid det tar, så det er viktig å følge med!

6) Server den rykende varme paien med en god vanilje- eller jordbæris. Håper det smaker!

3 kommentarer Legg til din

 1. bollefrua sier:

  Great minds think alike!;) God helg!:)

  1. matosofi sier:

   Morsomt! God helg til deg også! 🙂

 2. Jeg lagde rabarbrapaien i dag med veiledning fra matosofen. Paien anbefales selv for folk som ikke har det som vane å bake.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s