Grove frokostpannekaker

Havrepannekaker

«When you have something for breakfast, you’re not going to be starving by lunch.» – Bruce Barton (1886-1967)

Hvis du er tom for brød kan du selvsagt gå på butikken og kjøpe brød. Eller du kan  lage nydelige hjemmelagde frokostscones med det du har liggende i kjøleskapet. En enda raskere og sunnere frokostvariant er å lage grove frokostpannekaker. Pannekakene inneholder havregryn, som kan være godt hvis det brukes riktig, men som tilsynelatende ikke bør brukes i pannekaker uten en liten plan, jeg skal straks forklare hva jeg mener med dette. 🙂

Først om denne oppskriften – jeg fant en oppskrift på sunne frokostpannekaker som gikk igjen på en rekke blogger (usikker på hvem som fant opp oppskriften først og som skal krediteres). Uansett – jeg endret litt på oppskriften. Hovedingrediensene i retten er rett og slett havregryn og egg. Først stusset jeg litt over at det verken var melk eller mel i pannekakeoppskriften. Men så kom jeg på at det kanskje ikke var så dumt, med referanse til et festlig blogginnlegg jeg leste for en stund tilbake. En av USAs mest populære matbloggere, The Amateur Gourmet, eksperimenterte en dag med å lage restemat, slik vi alle gjør en gang i blant. Han tilsatte rester av havregrynsgrøt i en vanlig pannekakerøre. Alt virket bra, pannekakene så fine ut, men han ble en smule overrasket når han begynte å spise dem. Han valgte derfor å skrive det ganske uvanlige blogginnlegget med tittelen «You Don’t Want To Make These Oatmeal Pancakes». Morsomt! Han avslutter slik: «who wants an oatmeal-filled pancake? No one I know. Still, I ate them and enjoyed them. But I wouldn’t make them again. And you probably don’t want to make them either.» Hihi. Herlig. Bloggen hans anbefales btw. Eneste humormatbloggen jeg kjenner til. Anbefaler for eksempel hans tegneserier fra restaurantbesøk, se hans plutselige trøffelmenyprøving hos en topprestaurant her.

Litt avsporing – tilbake til oppskriften – jeg var på bakgrunn av det nevnte blogginnlegget en smule skeptisk når jeg prøvde meg på havregrynspannekaker, men dette var en  annen oppskrift, det smakte heldigvis godt og hadde en ganske annen (og bedre) konsistens enn det Amatørgourmeten beskriver i sin blogg. Så da tror jeg trikset er å holde mel og melk unna røren inntil videre. 😉 Havregryn er det som gjør disse pannekakene mettende og sunne, og eggene fungerer som et bindemiddel som gjør at dette faktisk blir sammenhengende pannekaker. For å få litt ekstra smak er det i de opprinnelige oppskriftene brukt sukrin, jeg har erstattet dette med sukker (men bare 1/3 av opprinnelig mengde) og synes i tillegg det skulle tilsettes litt salt for å i enda større grad få frem gode smaker (0,5 ts salt ble tilsatt). Min konklusjon er foreløpig at disse frokostpannekakene var sunne, gode og raske å lage. Og ja – jeg vil lage dem igjen. 🙂

Dette trenger du (til 2 personer):

 • 90 g havregryn
 • 3 egg
 • 1 ss sukker
 • 0,5 ts salt

Slik gjør du:

 1. Bland ingrediensene godt i en bolle.
 2. Varm opp en stekepanne til medium-sterk varme.
 3. Ta en øse og hell over i stekepannen. Vær varsom når du jevner dem ut, så de ikke går i stykker. Stek små pannekaker, omtrent lappestørrelse/svelestørrelse, til de er brune på hver side.
 4. Server dem til hva du vil, for eksempel med syltetøy og rømme eller maple syrup og creme fraiche.

En sunn start på dagen. Enjoy!

3 kommentarer Legg til din

 1. Hilde MH sier:

  Jeg elsker amerikanske pannekaker, og bakverk med havregryn, men synes havregrøt er grusomt.. Jeg har prøvd mange ganger å lage en variant av grove pannekaker med havregryn, men de har alltid endt opp med moshy grøt inni a la blogginnlegget du viser til over. I dag fikk jeg imidlertid et resultat som ble så bra at jeg tenkte jeg kunne dele det som et apropos til innlegget ditt:) jeg tok en vanlig oppskrift amerikanske pannekaker som jeg fikk av min venninne Tanja og tilpasset så de ble litt grovere. Ca mål er:

  1,5 dl Fibra fullkornsmel
  0,5 dl havremel
  0,5 dl lettkokte havregryn
  2,5 dl lettmelk
  2 egg
  1ss sukker/sukrin (jeg bruker som regel en blanding)
  2 ts bakepulver
  1/2 ts salt
  Ca 40 gr smeltet smør/olje

  Jeg skriver ca fordi jeg er fæl til å slumpe, og fordi det er greit å se an røra når alt er blandet – er melet tørt/havregrynet suger til seg mye væske, tilsetter jeg mer melk. Alt blandes i en bolle og vispes til glatt (i den grad det er mulig med havregryn i). La svelle et kvarters tid.
  Stekes på medium varme, gjerne 2-3 om gangen så går det fortere, snus når de blir boblete oppå og har fått fin gylden farge.

  I dag ble de servert med lønnesirup og selvplukkede blåbær, nam nam. Noe som også er kjempegodt er å slenge noen blåbær på toppen når du har tatt en sleiv røre i panna, så integreres de i pannekaka og blir deilig varme:)
  Håper det kan falle i smak!

  1. matosofi sier:

   Takk for oppskrift, Hilde! Den må jeg prøve en gang, høres veldig godt ut. Særlig med nyplukket blåbær på 🙂

 2. Helene sier:

  Heisann Ruth,

  Jeg prøvde disse- veldig gode, og enkle nok selv for meg! Så jeg skriver meg på det du sier om å prøve igjen:)

  Helene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s