Eltefri focaccia

Eltefrie focaccia

Eltefrie Focaccia er mitt nyeste prosjekt. Som det har fremgått av bloggen tidligere, er undertegnede blitt hektet på eltefrie deiger og bakverk. Jeg innrømmer det. Det er så gøy når litt planlegging gjør at baksten blir hevet på et helt nytt nivå. Ja – det tar en god del lenger tid før maten er ferdig, men uten at det egentlig er mer jobb – man kan nesten påstå at det er mindre jobb, man slipper jo å elte deigen. 🙂 Jeg har skrevet om Focaccia flere ganger før. Se her for en standardoppskrift på Focaccia, og her for en variant med løk og kokte poteter. Dette er foreløpig min favoritt av de tre.

Denne gangen prøvde jeg å ta standardoppskriften på eltefrie brød og justere fremgangsmåten slik at den ble Focaccia som resultat. Forskjellen på denne oppskriften og de Focacciaoppskriftene jeg har lagt ut før er at denne eltefrie deigen er bløtere (80 % hydrering dvs 800 g vann til 1000 g mel), mens «vanlige deiger» har 60 % hydrering (600 g vann til 1000 g mel). Jeg har også droppet honningen i denne oppskriften. Oppskriften har også bare en brøkdel av gjærmengden, slik mantraet til eltefrie brød er, dette gjør at gjærettersmaken forsvinner og de naturlige smakene i melet trer tydeligere frem. Ja – jeg misjonerer gjerne for kaldhevet og eltefrie bakst sine positive sider. 🙂

Jeg har her valgt å toppe foacciaen med olivenolje, soltørkede tomater, havsalt, sorte oliven uten sten, grovhakket rosmarin og havsalt. Du kan gjerne bytte ut toppingen med andre ting, men jeg anbefaler at du ikke bytter ut det grove havsaltet og olivenoljen. Som en variant kan du lage denne Focacciaen med for eksempel fetaost eller andre typer oliven på toppen. Jeg vil ikke uten videre anbefale å bruke andre urter enn rosmarin på toppen, ettersom mange friske urter mister smak av varmebehandling. Rosmarinen holder seg imidlertid god på smak, selv etter hard behandling i ovnen. En løsning – du kan godt hakke opp masse friske urter, blande med litt god extra virgin olivenolje, og helle over brødet etter det er ferdig stekt. Det er nydelig. Også rød og grønn pesto vil smake godt på et focacciabrød.

Husk å begynne på dette brødet 14-24 timer før du vil ha det ferdig. I mellomtiden kan du sove, gå på jobb eller gjøre helt andre ting. Deigen klarer seg fint alene.

Dette trenger du til en langpanne med Focaccia:

Focacciadeig:

 • 1 kg mel
 • 8 dl vann, kaldt
 • 0,5 ts tørrgjær
 • 3 ts finkornet salt

Topping til Focaccia:

 • 0,5 dl extra virgin olivenolje
 • 20 sorte oliven uten stein
 • 5-10 soltørkede tomater, delt i to
 • 1 ss grovt havsalt
 • 3 ss grovhakket rosmarin

Slik gjør du:

1) Bland sammen de tørre ingredienesene i en bakebolle. Tilsett vannet og bland godt med en sleiv. Dekk til med plastfolie og et håndkle.

2) Vent 12-20 timer mens deigen heves sakte. Du vil etter hvert se at den har hevet seg og bobler en del.

3) Smør en langpanne med smør. Olje hendene dine inn med en god olivenolje, det gjør at deigen ikke fester seg og at den får litt god olivenoljesmak. Lag til en flate på en benk der du skal bake ut. Strø mel eller olivenolje på denne flaten. Bruk en slikkepott for å få all deigen ut av bollen og over på bakeflaten. Nå skal du brette deigen. Ta tak i en kant og brett inn mot midten, gjør det samme fra flere kanter. Så klapper du litt på deigen så den blir flatere igjen og gjentar prosessen. Dette er en prosess som kalles for «stretch and fold» og som gjør at deigen blir fastere. Ta deigen over i den smurte langpannen slik at den nesten fyller hele pannen, det er ikke så farlig om den er mindre enn langpannen, den flyter litt ut etter andre heving. Sprinkle en del olivenolje (nesten 0,5 dl) over focacciabrødet. Del soltørkede tomater i to og grovhakk rosmarin. Det er viktig at du grovhakker og ikke finhakker rosmarinen, ved finhakking blir smaken faktisk litt parfymert. Stikk de hele olivenoljene godt nede i deigen, så olivenene gjør at det blir hull/huler i deigen. Gjør det samme med de soltørkede tomatene. Strø grovt havsalt jevnt over deigen, gjør det samme med rosmarinen.

4) Strekk plastfolie eller en plastposte over deigen og la den etterheve i 1-2 timer. Stek i midten i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter. Ikke stol blindt på tidsestimatet, ettersom ovner er svært forskjellige. Focacciaen skal ha blitt mellombrun på toppen, følg med!

5) Når Focacciaen skal hvile etter steking kan den godt hvile i formen, men den blir mer crunchy under hvis du lar den heve på en rist. Pass på så du ikke brenner deg når du tar den ut av formen.

Serveringstips i fleng: server med omelett, hvitløksdip, pesto, til frokost, med ost, med smør, på et tapasbord? Ta gjerne med som gave til en venn, frys ned og ha som reservebrød. Uendelige muligheter. You choose! 🙂

4 kommentarer Legg til din

 1. Hilde sier:

  Hei Ruth!
  Inspirert av at mitt første eltefrie brød gikk så bra, så tenkte jeg at jeg skulle gi meg i kast med denne opskriften:) Nå står deigen til 2. gangsheving i langpannen, men skal si det var et strev å få den oppi for den var så innmari flytende! Skal den være det eller har jeg gjort noe feil underveis? Har brukt nøyaktige mål, og deigen stod og hevet i nesten et døgn før jeg bakte den ut (kanskje for lenge?) Tror jeg har deig og mel over halve kjøkkenet, den fløt ut så fort at jeg knapt rakk å brette den 😆 har tilsatt ca 1 dl mel under utbakingen, og til slutt bare hvelva jeg den oppi langpannen for visste ikke hvor lurt det var å bearbeide den enda mer.. Time will tell I guess, og hvis det går ad undas blir det salat uten focaccia til middag hehe.
  Klem Hilde

 2. matosofi sier:

  Hei Hilde.
  Så gøy det eltefrie brødet ble bra! Når det gjelder Focacciaen – deigen kan bli litt flytende hvis du bare bruker hvetemel. Jeg har også hatt litt utfordringer med å brette deigen, men jeg har ikke opplevd at det hadde negative konsekvenser for det endelige resultatet. Det hender jeg bytter ut 50 g fint hvetemel med 50 g sammalt mel (sammalt mel «suger til seg» mer vann), eller at jeg reduserer vannmengden til 3,75 dl eller 3,5 dl. Da blir deigen lettere å håndtere. Deigen kan også bli litt flytende hvis den står veldig lenge og det er varmt i rommet. Jeg har prøvd med litt ulike lengder på hevingen, men kanskje rundt 16 timer bør settes som maks? Si gjerne fra hvordan den blir, så kan jeg eventuelt justere litt i oppskriften. 🙂
  Klem fra Ruth

  1. Hilde sier:

   Focacciaen ble kjempegod 🙂 den hevet fint i ovnen og ble luftig og «hullete». Så tross klissete deig ble resultatet veldig bra! Neste gang vil jeg kanskje prøve og få bakt den ut litt tidligere, og holde tilbake bittelitt vann. Evt forsøke med litt grovt mel som du skriver, det er jo litt sunnere også 😉

   1. matosofi sier:

    Så gøy at Focacciaen ble god! Ja, det er selvsagt mulig å eksperimentere litt, kanskje også bytte ut toppingen med noe annet? Anbefaler forresten hvitløksdip til Focaccia. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s