Tunfisksaus og spagetti

Tunfisksaus

I dag var det om å gjøre å finne noe dugandes å lage fra det som var i skapet, og det endte opp med noe som fremover kommer til å bli en hyppig hverdagsmiddag her i heimen. I den vidunderlige italienske kokeboken Sølvskjeen fant jeg nemlig en oppskrift på Tunfisksaus, Sugo al tonno, som viste seg å være enkel og velsmakende.

Tunfisksausen er en tomatsaus tilsatt tunfisk og hakket ansjos. Ikke noe buljong eller løk slik som de fleste tomatsauser pleier å inneholde. Tomatsausen ble kraftig og god på smak og tomatsmaken ble fint balansert av den mer salte ansjosen og kjøttaktige tunfisksmaken (jeg synes tunfisk har et hint av kjøttsmak). I oppskriften står det at man skal bruke tunfisk i olje, men jeg brukte tunfisk i lake i stedet, bare fordi det var det jeg hadde liggende i dag. Jeg hadde også litt ansjos stående (etter en gang vi lagde bruschetta med olivenolje, tomat revet på rivjern (!) og peprede ansjosfileter på toppen – kan anbefales!). Det er variende kvalitet på ansjos – av de ansjostypene jeg har forsøkt til nå er det én jeg har vært spesielt fornøyd med. Jeg legger derfor med et bilde av denne, som heter CaraCucina, italienske ansjos på glass.

Ansjos

Ansjosen fås kjøpt på Meny, og sikkert også på andre velassorterte butikker. I oppskriften i Sølvskjeen står det at ansjosen skal ligge fem minutter i kaldt vann. Jeg regner med at dette er fordi ansjosen er svært salt på smak og de fem minuttene i vann gjør at den blir litt mildere.

Neste gang jeg lager retten lurer jeg på om jeg skal forsøke å tilsette sorte oliven i steden for eller i tillegg til ansjosen. Kanskje litt hakket persille også hadde vært godt? Det er strengt tatt ikke nødvendig å komplisere denne retten, den er god enkel også.

Retten tar 15-20 minutter å lage. Dette trenger du til to personer:

  • 1 boks tomater, ca 400 g
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 boks tunfisk i olje, ca 125 g, avsilt (kan ev byttes ut med tunfisk i lake)
  • 3 ss olivenolje, extra virgin
  • 6 ansjosfileter fra glass (anbefaler CaraCucina, italienske ansjos på glass)
  • salt og pepper
  • spagetti

Slik gjør du:

1) Ha tomatene med kraft i en kjele. Skrell et hvitløksfedd, legg det hele hvitløksfeddet oppi sammen med tomatene og tilsett en klype pepper. Kok opp, demp varmen og la det småkoke i 15 minutter uten lokk og kok til væsken har fordampet og sausen er ganske tykk.

2) Sett på vannet til spagettti, som skal kokes etter instruksjonene på pakken. Når spagettien er ferdig kokt og vannet er silt av tilsetter du et par spiseskjeer olivenolje og litt havsalt og rører rundt.

3) Legg tunfisken over i en sil, sil av det meste av oljen/laken og legg silen over på en tallerken slik at enda mer av oljen/laken kan få renne av. Grovhakk ansjosen og legg i en kopp med kaldt vann i fem minutter.

4) Del opp tunfisken i flak med en gaffel og ha den i sausen sammen med ansjosen og noen spiseskjeer med god olivenolje. Vend sammen og smak til med godt med salt og pepper.

5) Hell sausen over den nykokte spagettien og servér straks. Buon appetito!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s