Tunfiskpai – og litt om forsteking av paibunn

Tunfiskpai

Dette er en hverdagspai som ble satt sammen av det som befant seg i kjøleskapet den aktuelle dagen. Pai er supert som restemat. For å lage pai trenger du en paibunn som du enten lager selv etter 3-2-1-metoden (3 deler mel, 2 deler smør og 1 del vann etter vekt) eller du bruker frossen butterdeig. Opp til deg! Paideig av butterdeig gir en flakete konsistens, mens vanlig paideig gir en mer smuldrete konsistens.

For at paideigen skal bli godt nok stekt, bør den forstekes. Jeg pleier å bruke tørkede erter i paideigen, men disse kan brukes om igjen og om igjen i det uendelige. Jeg pleier å oppbevare dem i et glass mellom hver gang.

tørkede erter

Når det gjelder paifyllet, kan du bytte ut flere av ingrediensene hvis du vil, det viktigste er ost, meieriprodukter og egg. Paifyllet trenger egg for å binde blandingen sammen, slik at blandingen stivner etter oppvarmingen i ovnen. Meieriproduktene er der for å skape fylde og litt kremet konsistens. Ost gir en rund smak, og skal strøs på bunnen av paien før pairøren helles over. Jeg valgte å steke løk og stangselleri for å gi retten ekstra aroma, og tunfisk ble ikke overraskende en av hovedrolleinnehaverne. Ellers så har jeg valgt å ta med mais for å få noe søtt i kontrast med de bitre og syrlige kapersene.

Dette trenger du til 1 pai:

 • 2 bokser tunfisk i lake, godt avrent
 • 5 fetaostterninger (kan sløyfes)
 • 4 egg
 • 1/2 løk, hakket
 • 1 stang selleri, hakket (kan sløyfes)
 • 3 dl meieriprodukter (jeg brukte 1 dl fløte, 1 dl melk, 1 dl cottage cheese)
 • 5 ss mais (eller mer)
 • 1-2 ss kapers, hakket (helst store kapers, små kapers går også greit), kan erstattes med sorte oliven
 • 1/2 dl godt lagret revet ost
 • gressløk, hakket (kan erstattes med andre urter, som persille, basilikum, timian)

Paideig – 3 plater frossen butterdeig ELLER

 • 250 g mel
 • 125 g smør
 • 60 g vann
 • 1 ts salt

Slik gjør du:

1) Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme.

2) Lag paibunnen. Det er to måter å lage paibunnen på:

-Fra fryst butterdeig: Legg butterdeigsplatene hver for seg på tallerkener i 20 minutter for å la dem tine. Legg platene side om side i en paiform, knip sammen i skjøtene og pass på at det kommer paideig også opp på kantene.

– Paideig fra scratch: bland sammen 250 g mel, 125 g smør i terninger, 1 ts salt og 60 g iskaldt vann. Ikke kna, bare bland det slik at deigen akkurat holder seg sammen. Det er viktig å ikke varme opp deigen for mye, noen bruker kniv for å skjære smøret inn i melet. Legg deigen i plastfolie og i kjøleskapet i minst 20 minutter. Etter paideigen har hvilt, kjevler du den ut og legger oppi paiformen.

3) Forstek paibunnen. Prikk paideigen med en gaffel, se bildet.

Paibunn, prikket

Ta aluminiumsfolie over paibunnen og legg gjerne også oppi noen tørkede erter eller lignende. Dette gjør man for at paideigen ikke skal heve seg, noe som er spesielt viktig hvis du bruker butterdeig.

paibunn med erter

Sett paiformen inn i ovnen. Stek i 15 minutter. Ta av aluminiumsfolien og stek i to minutter til. Paibunnen skal ha blitt mer matt i fargen og gjerne litt lysebrun. Paideigen forstekes slik at den ikke skal bli for klissete. Paideig skal være flakete/litt smuldrete i konsistensen.

3) Paifyllet. Stek stangselleri og løk i smør til de er blanke. Bland sammen egg, meieriproduktene, mais, kapers, tunfisk og løk- og selleriblandingen. Krydre godt med salt og pepper (smak til). Riv ost, men ikke bland det sammen med resten av ingrediensene.

4) Når paideigen er ferdig forstekt strør du osten over bunnen og heller deretter oppi tunfiskblandingen. Stikk gjerne noen fetaostterninger oppi blandingen før du setter paien i ovnen.

5) Sett paiformen midt i ovnen og stek i ca 20 minutter på 225 grader Celcius. Hvis du vil sjekke om paien er ferdig er det bare å dytte litt på paiformen og se om paifyllet beveger seg, da får du en feeling av hvor ferdig den er. Jo mindre paifyllet beveger seg, jo mer har eggeblandingen satt seg.

6) Dryss over friske urter og gjerne litt finrevet limeskall (bare det grønne) og servér. Bon appetit!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s