Hjemmelaget pizzabunn – langpanne

IMG_7316

«You better cut the pizza in four pieces, because I am not hungry enough to eat six» – Yogi Berra

Dette er en enkel oppskrift på pizzabunn. En grunnoppskrift som jeg pleier å bruke, og som har gitt et trofast og godt resultat.

Hvor mye gjær du skal tilsette kommer an på hvor fort du vil det skal gå. Jo mer gjær du tilsetter (maks mengde er oppgitt i oppskriften) jo fortere går det, men du kan selvsagt risikere at det blir ørlite smak av gjær i deigen. Når det gjelder temperatur på vannet så vil gjæren virke raskere jo varmere vann du har (inntil 37 grader, hvis du har vesentlig mer enn 37 grader på vannet, vil gjærbakterien «dø» og deigen hever seg ikke). Hvis vannet er kaldt må deigen stå lenger å heve, men smakene får bedre tid til å utvikle seg. Konsistensen blir også bedre da.

Grunnen til at man elter deigen er at man vil utvikle et «glutennettverk» i deigen, som fanger opp C02 i gjæren og gjør at deigen hever bedre. Et godt glutennettverk gjør også at deigen blir mer sammenhengende og ikke smuldrer så lett opp. Glutennettverk kan også dannes naturlig i en deig hvis du har høy vannprosent og lang hevetid, slik som i eltefrie deiger. Men når du skal lage ferdig en deig på kort tid må du skynde på prosessen og dermed kna. Men hvor lenge skal du kna? Jeg kom tilfeldigvis over «vindustesten» for et års tid siden, og siden den tid har jeg brukt trikset hver gang jeg har eltet pizzadeig for å sjekke om deigen er smidig nok. Teknikken går ut på at du tar en deigbit og strekker ut. Hvis den revner, må du elte litt mer, men hvis deigen er elastisk nok til at du klarer å strekke på den og lage en tynn, gjennomsiktig membran, så er den klar. Se beskrivelse på vindustrikset her.

Jeg pleier å smøre hendene inn med en god olivenolje før jeg elter pizzabunnen, så setter ikke deigen seg fast. Det samme gjør jeg også når deigen skal kjevles ut. Det er bare godt med ørlite olivenoljesmak på deigen, synes nå jeg. 🙂

Du kan godt bytte ut litt av hvetemelet med speltmel eller sammalt hvete. På bildet under ser du en pizzadeig vi laget der litt under halvparten av hvetemelet var byttet ut med sammalt hvete.

Grov pizza

Dette trenger du til langpannepizzabunn:

 • 8 dl hvetemel
 • 3 dl vann (kaldt vann hvis du har god tid, lunkent hvis du vil det skal gå fort)
 • maks 1/2 pakke gjær/tørrgjær (helst eller mindre, alt ettersom hvor god tid du har på å la deigen heve seg. Jo lenger tid du har, jo mindre gjær kan du tilsette. jeg brukte 1,5 ts tørrgjær og kaldt vann, da brukte deigen 2 timer på å heve seg)
 • 1 ts salt

Slik gjør du:

1) Bland sammen det tørre i en bakebolle. Rør raskt rundt. Hell vannet i en grop i midten og bland sammen deigen med hendene.

2) Elt deigen i ca. fem minutter, slik at den blir smidig og elastisk.

3) Dekk bakebollen med et håndkle, plastfolie e.l. og la den stå til deigen har hevet til dobbel størrelse.

IMG_7307

4) Strø mel på en bordflate e.l. Kjevle ut deigen og løft den over på et stekebrett (med bakepapir) eller smurt langpanne. Har du tid lar du deigen etterheve i 15-20 minutter før du har på fyllet og ost.

IMG_7315

Steketips: Selve stekingen av pizzaen kommer an på om du lager mange små pizzaer eller en stor. Jeg pleier å steke langpannepizza midt i ovnen/litt nede i ovnen på 225 grader i ca 30-35 minutter. Følg med! Og er du avansert og har pizzasten eller pizzastål, (jeg har ingen av delene, men har hørt mye bra om det) trenger pizzaen visstnok ikke mer enn 5 minutter på varmen før du får en god pizza som smaker litt som fra et italiensk pizzaria.

4 kommentarer Legg til din

 1. Vegard Bell sier:

  Ser bra ut. Skal teste en vakker dag 🙂

 2. Bente sier:

  Suksess. Takk for forklaring på eltingen. Eltet maaaaaasse, ble elastisk etterhvert. Forstår at jeg har eltet alt for lite tidligere.

  1. matosofi sier:

   Så hyggelig å høre at det ble bra, og at forklaringen kunne være til hjelp! Jeg eltet også alt for lite tidligere, nå elter jeg enten veldig mye eller setter deigen til kaldheving slik at jeg slipper helt å elte. 🙂 God sommer videre!

 3. Glen sier:

  Very nice blog you have hhere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s