Sjokomole: mousse av sjokolade og avokado

Sjokolademousse 4 til blogg

“Look, there’s no metaphysics on earth like chocolates.”
― Fernando Pessoa

Første gang jeg hørte om sjokolade og avokado var på Masterchef Australia. Deltakeren Skye Craig hadde laget sjokolademousse med avokado. Jeg satt i sofaen med hevede øyenbryn – jeg hadde aldri hørt om avokado i desserter før. Jeg var en smule skeptisk, men håpet at Skye halte dette crazy eksperimentet i land.

Og det skulle vise seg – desserten ble en super hit blant Masterchef-dommerne, og Skye Craig sin sjokolademousse har i ettertid blitt kopiert av matbloggere verden over, noen bloggere har også fått hjelp fra hovedpersonen selv. Skye har forøvrig i ettertid laget kokebok med dessertoppskrifter og deltatt på ulike programmer. Se video under for hennes demonstrasjon av hvordan den opprinnelige sjokolademoussen lages:

Den sjokolademoussevarianten jeg har laget her er en smule enklere enn den Skye Craig lagde. Men fortsatt like sunn. Vanlig sjokolademousse inneholder mye sukker og smør, som smaker nydelig, men som gjør at de fleste reserverer sjokolademousse til helgene. Denne sunne sjokolademoussen kan like gjerne spises på en ukedag. Jeg fulgte oppskriften til Berit Nordstrand, fra Fraiva. Til tross for at jeg hadde sett den nevnte Masterchef-episoden skal jeg innrømme at jeg var en blanding av spent, litt skeptisk og nysgjerrig. Men resultatet ble overraskende godt! Det smakte kraftig sjokolade, avokadoen bidro til å få en myk og rund konsistens på moussen, dadlene ga en god søtlig touch og bærene var friske og i en fin kontrast til den litt søte sjokolademoussen. Mørk sjokolade er jo egentlig svært bittert og trenger søtlighet for å skape en god smaksbalanse. Denne oppskriften inneholder derfor dadler, som skal erstatte det søte fra sukker og bidra til konsistens. Det er best om du bruker myke dadler, slik at konsistensen blir riktig og du klarer å mose dem med blenderen/stavmikseren (husk også å ta ut stenene eller kjøpe stenfrie dadler!) Dadler blir forøvrig innenfor Raw Food-miljøet hyppig brukt som erstatning for sukker, for eksempel i bunnen til ostekaker, i sjokoladekaker mm. Denne sjokolademoussen får også søtsmak fra lønnesyrup eller honning. Cashewnøttene jeg brukte var saltfrie, men jeg tror det går ok å bruke cashewnøtter med salt på også. Er det for mye salt, er det bare å børste av litt før du legger nøttene sammen med de andre ingrediensene.

Denne er interessant og jeg skal definitivt lages igjen. Men det skal sies at dette ikke er en ukontroversiell rett, det er rett og slett en diskusjonsstarter. For kan man egentlig putte avokado i en dessert? Er det lov å tukle med sjokolademoussen? Tilhengerne vil si at den smaker godt selv om den ikke har vanlig sjokolademoussekonsistens, og  den kan faktisk også  telle som en av «fem om dagen», så det er jo ikke et minus, eller hva?

Dette trenger du til tre personer:

  • 1 moden avokado
  • 4 store dadler (eller 7-8 små)
  • en håndfull cashewnøtter (12-14 stk)
  • 1-2 ss lønnesyrup eller god honning, eks.Akasiehonning
  • 2 spiseskjeer mørk kakaopulver (gjerne 70 % kakao eller mer, Nordstrand brukte rå kakao)
  • 0,5 dl kaldt vann
  • til servering: bær (eks. bringebær, blåbær), hakkede pistasjnøtter (ev. peanøtter/pekannøtter?)

Slik gjør du:

1) Skjær avokado i to, ta ut stenen og skrell avokadoen. Skjær vekk eventuelle brune flekker i avokadoen. Ta ut stenene fra dadlene.

2) Legg alle ingrediensene i en stor bolle eller legg i en blender.

3) Kjør med stavmikser (eller i blender) til blandingen er ferdig most. Smak på blandingen og tilsett ev mer lønnesyrup hvis du vil ha blandingen søtere.

4) Server i små skåler med friske bær og hakkede nøtter. Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s