Middag på 15 minutter – pasta med basilikumolje, tomat og mozzarella

pasta m basilikum v2

Jeg er sikkert ikke den eneste som har svært mange oppskriftsbøker i hylla. Hos meg er det slik at noen av bøkene  står relativt ubrukte, mens andre blir flittig brukt. En av oppskriftsbøkene jeg har laget flest oppskrifter fra er boken «Mat på 15 minutter» (som dessverre er gått ut av produksjon). Jeg tror jeg har telt meg opp til at jeg har laget 36 oppskrifter bare fra denne ene boken. Så kan trygt si det er en velbrukt bok.

En av oppskriftene jeg har laget ofte er pasta med basilikumolje, tomat og mozarella, som ved siden av wok og risotto er blant mine vegetarfavoritter. Jeg bytter ofte vårløken ut med fersk rødløk eller sjalottløk, men synes vanlig gul løk kan bli for kraftig i smaken (med mindre du velger å steke den raskt først, da kan det gå greit). I oppskriften foreslås også ristede pinjekjerner, noe som smaker supergodt i, men det går helt greit å kutte ut dette dersom du ikke skulle finne det i butikken. Det er en vegetaroppskrift, og jeg synes den har mer enn nok av smak i seg selv. Dersom du likevel skulle ha lyst til å tilsette kjøtt, passer det godt med små baconbiter, kyllingstrimler, eller svinekjøtt. Retten smaker absolutt best med mozarellaost, men jeg har også forsøkt med revet gul ost, og det fungerer greit som en plan B.

Basilikumoljen i oppskriften kan også brukes som dressing til salater eller som saus til kylling eller hvit fisk. Oljen gjerne kan stå i romtemperatur i 20-30 minutter på kjøkkenbenken før du bruker den, slik at oljen «setter» seg bedre. Du kan også tilsette 1 dl revet parmesan og 2 ss ristede pinjekjerner som du kjører i food prosessor sammen med basilikumen og olivenoljen, så får du pesto. Men tilbake til originaloppskriften.

Dette trenger du til fire personer:

  • 400 g pasta (jeg valgte tagliatelle)
  • salt
  • 1 dl olivenolje (velg en god extra virgin olje, gjerne italiensk)
  • blader av 1 basilikumplante (kan ikke byttes ut med tørket basilikum)
  • 4 tomater (helst med god smak, som klasetomater, økologiske tomater e.l.)
  • 1 mozzarella
  • 1-2 vårløk eller 0,5 rødløk
  • eventuelt 2 ss pinjekjerner

1) Sett pastaen til koking i lettsaltet vann etter angivelser på pakken.

2) Plukk av alle bladene av en basilikumplante, gjør klar 1 dl olivenolje. Bruk en hurtigmikser/blender/stavmikser til å blande basilikumbladene og olivenolje slik at du får en glatt og fin urteolje. Smak til med litt salt slik at smaken av basilikum kommer ekstra godt frem (jeg brukte kanskje 0,25-0,5 ts salt).

3) Skjær tomater og mozzarella i små terninger og vårløk eller rødløk i små biter.

4) Dersom du skal ha i pinjekjerner, rister du dette i en tørr stekepanne (la stekepannen bli varm, ta i pinjekjernene og rist litt på pannen innimellom for å snu på pinjekjernene til pinjekjernene får en gyllen og lett brun farge).

4) Bland sammen pasta, tomater, mozzarella, vårløk/rødløk, basilikumolje og eventuelt basilikumolje. Rør godt og tilsett ev litt kvernet pepper. Voila!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s