Provencekylling, her med ovnsbakte cherrytomater og pasta

den

Stangekylling

Hvis man bruker gode råvarer, trenger man ikke mange ingrediensene. Stangekylling er et eksempel på kylling av høy kvalitet og det gir ofte en saftig og god kylling. Vanligvis kjøper jeg «naturell»-kyllingbryst, men i dag testet jeg ut provencevarianten. Du kan lage kyllingbryst med provence selv ved å dytte friske urter (som persille, timian, rosmarin, basilikum, oregano) på innsiden av skinnet av kyllingen. Dytt gjerne også inn noen små biter hvitløk. Jeg valgte å servere med pasta med god olivenolje og hvitløkskremost (som jeg blandet inn i pastaen) og jeg hadde også ovnsstekte tomater (som jeg la i den ildfaste formen sammen med kyllingen). Du kan gjøre det samme med sjalottløk, du trenger da ikke å ta av skallet før du steker den, for skallet kan gi en nødvendig beskyttelse mot den sterke varmen. Sjalottløken blir til slutt søt og god på smak.

Saustips

Dersom du vil ha saus til anbefaler jeg en kald hvitløksdip eller urtedip til, se oppskrift her. Du kan også lage en nydelig saus ved å utnytte smakene som ligger igjen i stekepannen som du nettopp har brukt. Ta oppi ekstra smør, stek 1 ss hakket sjalottløk, hell i litt (0,5-1 dl) hvitvin og la det dampe godt av seg i 1-2 minutter. Ha deretter i fløte (2 dl), salt og pepper og til slutt friste urter.

Tips til steking av kyllingen

For å få kyllingen ferdig, men ikke for mye stekt, pleier jeg å først brune den på begge sider i smør og olje i en stekepanne (for å få frem Maillardeffekten), og deretter steke den i ovnen til kjernetemperaturen har nådd cirka 67 grader. Når det gjelder kyllingfilet er det litt uenigheter når det gjelder hva som er ideell kjernetemperatur, jeg har hørt alt mellom 60 og 75 grader, men pleier selv å sikte på 70 grader. Det er best å bruke elektronisk steketermometer, så har du best kontroll med temperaturen. Husk at temperaturen vil stige noen grader etter du tar kyllingen ut av ovnen, så det er derfor den helst bør være litt under 70 grader når du tar den ut. Den bør også helst hvile i ti minutter etter den er ferdig slik at du beholder saftene i kjøttet. Det kan i tilfelle være en god idé å pakke kyllingen eller formen i aluminiumsfolie, så den holder varmen.

Dette trenger du:

  • kyllingfileter med skinnet på (for eksempel Stangekylling eller Leviche)
  • urter (gjerne timian, oregano, rosmarin, basilikum, persille)
  • hvitløk
  • smør og olje
  • salt og pepper
  • ev. cherrytomater og/eller sjalottløk
  • saus etter eget valg (se tips over)
  • velg tilbehør: pasta, ris, quinoa, risotto eller bulgur. Ev. grønn salat med vinaigrette.

1) Sett ovnen på 150 grader Celcius. Grovhakk urter og finhakk hvitløk. Dytt urtene og hvitløken under skinnet til kyllingen. Ta gjerne noen små klatter med smør under skinnet også.

2) Varm smør og olje i en stekepanne til det når en høy varme. Brun kyllingfiletene på begge sider, legg over i en ildfast form. Dersom du ønsker ovnsbakt cherrytomater eller sjalottløker, legger du dem i den ildfaste formen nå.

3) Sett den ildfaste formen inn i ovnen og stek til kjernetemperaturen når litt under 70 grader (temperaturen vil stige ytterligere etter du tar kyllingen ut av ovnen).

4) Servér med ønsket tilbehør.

 

 

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s