Hjemmelagde dumplings

IMG_3181

“There’s a saying in Japan, and it has to do with cherry-blossom viewing: hana yori dango (Dumplings over flowers). It basically means that someone should value needs over wants, substance over appearance. As in, make sure you have food and shelter before you burn money on something extravagant. And, you know, choose genuine friends who will be there for you over pretty, shallow ones. Don’t get carried away by beauty if it leaves you empty.”
― Amanda SunInk

Dumplings er en undervurdert matrett. Dumplings kan kjøpes frosne og dampes rett fra frossen tilstand slik jeg har gjort tidligere, men hvis du har tid anbefales det å lage dem fra bunnen av, slik jeg har gjort her.

Jeg har kjøpt Wanton-deig, som du finner frossen i de fleste innvandrerforretninger. Du kan også lage din egen dumplingdeig, men du må da beregne ekstra tid.

Oppskriften på dumplings er tilpasset fra Flying Culinary Circus-kokeboken, som jeg for tiden bruker flittig som inspirasjon. Jeg har byttet ut dippsausen de anbefalte med hjemmelaget ponzusaus og sweet chilisaus. Hvis du vil gjøre det enklere kan du kjøpe sweet chilisaus, dumplingsaus (kjøpes på innvandrerbutikker) og/eller bruke vanlig soyasaus som dipp.

Ifølge Larousse Gastronomique ble dumplings opprinnelig laget for at utnytte små mengder kjøtt best mulig. Dumplings kan lages med mange ulike typer fyll, jeg har her valgt kjøttdeig, men andre varianter inkluderer fisk og sjømat og vegetarvarianter. Jeg har prøvd å lage dumplingene både med kyllingkjøttdeig og oksekjøttdeig.

Det finnes flere måter å pakke dumplings på, jeg har valgt en enkel versjon, men under er sju andre, litt mer ambisiøse forslag.

For at retten ikke skulle bli «tung» valgte jeg også å lage en avokado- og mangosalat til. Jeg synes det fungerte godt, både for å friskne opp retten, og for at den skulle bli mer mettende.

Dette trenger du (4 personer, 45 minutter):

 • 400 g kjøttdeig av kylling eller okse
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 bit ingefær, tommelstor, skrelt og hakket
 • 1 ss bakepulver
 • 1 ss maisenna eller hvitt maismel
 • 1/4 hodekål, finsnittet og grovhakket (kan byttes ut med kinakål eller bok choy)
 • 3 vårløk, finkuttet (det hvite og lysegrønne)
 • 3 ss soyasaus/ mushroom soy sause
 • 1 ts fiskesaus (kan erstattes med ca. 0,5 ts salt)
 • 2 pakker med Wonton-deig, tint
 • 2 Avokado, skrelt og i terninger
 • 1 Mango, i terninger (kan erstattes med cherrytomater)
 • Fersk koriander (kan sløyfes), grovhakket
 • Saften av 1/4 lime

Slik går du frem:

1) Legg wantonplatene på kjøkkenbenken til tining.

2) Vask og hakk grønnsakene. Bland kjøttdeig, grønnsaker, bakepulver, maisenna og soyasaus i en bakebolle.

IMG_3162

3) Når wantondeigen er tint, tar du den ut av pakken og legger plastfolie rundt (for at den ikke skal tørke ut)

IMG_3161

4) Pakk en toppet teskje med fyll og legg det på en wantonplate. Brett sammen til en halvmåne hvor den ene enden er foldet i bølger (ved å knipe sammen i enden på dumplingen).

IMG_3166IMG_3167IMG_3169

Her er det bare å eksperimentere seg frem, det viktigste er at dumplingen blir «lukket» i kantene slik ta varmetilberedningen går etter planen.

5) Varm opp en stekepanne, legg i cirka 1 ss olje. Legg dumplingene ved siden av hverandre med brettesiden oppover (du må steke i flere omganger eller bruke flere stekepanner). Stek dumplingene til de er gylne på bunnen på middels høy varme (7/10). Hell så på 1 dl vann, sett på lokk og reduser varmen til middels lav varme (4/10). Damp til vannet er borte. Dette tar rundt ti minutter, sjekk underveis, men ikke ta av lokket for ofte, da forsvinner mye av vannet. Hvis du lar dumplingene stå litt lenge blir de crispy i bunnen, hvis de står alt for lenge blir de brent. Men du har relativt grei margin.

6) Skjær mango og avokado i terninger og ha i en bolle. Tilsett grovhakket fersk koriander og litt limesaft.

7) Server dumplingene med mango- og avokadosalaten og dippsausene i hver sin skål. Enjoy!

IMG_3174

PS! Hvis du lager en stor porsjon, kan du fryse ned dumplings slik at du har en rask middag til senere. Jeg la dumplingene på en plasttallerken og surret med plastfolie, slik du ser på bildet under:

IMG_3176

2 kommentarer Legg til din

 1. Helene sier:

  Heisann, dette ser godt ut! Har du et forslag til vegetarfyll? Hilsen Helene:)

  1. matosofi sier:

   Hei! Ja, det er veldig godt. Anbefales å prøve! Jeg har ikke prøvd vegetarisk versjon, men det står på to-do-listen. Da kommer jeg antakelig til å gå for en versjon med sopp og soyasaus i fyllet (det gir litt kjøttliknende umamismak), denne ser for eksempel god ut: http://www.vegetarbloggen.no/2012/08/09/dampa-dumplings/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s