Dumplings og Ponzusaus – asiatisk mat på 10 minutter

Dumplings

Denne retten lagde jeg for første gang i helgen, og dette frister absolutt til gjentakelse, ikke minst fordi retten var smaksrik, eksotisk og klar på ti minutter. Det er greit hvis man ikke har så god tid. Jeg vil si dumplings med dip både kan være en middag og en kveldssnacks.

Dumplings egner seg godt til frysing, og kan tilberedes via steaming i henhold til tidsangivelsen på pakken. Hvis du vil lage dine egne dumplings, kan du se oppskrift her.  Jeg kjøpte denne gangen dumplings på en innvandrerbutikk i Bergen (Global Food), som har et godt utvalg av dumplings fra ulike land og med ulikt fyll. Vi valgte dumplings med skalldyrfyll.

Jeg valgte her å lage dumplings med Ponzu-saus som tilbehør, en klassisk japansk saus som er svært anvendelig. Jeg synes Ponzusausen er en liten smakseksplosjon, med syrligheten fra riseddiken, sødmen fra honningen, umami fra soyasausen og en liten, fin dose bitterhet som kommer med revet ingefær og sitronskall. Det er Heston Blumenthal sin oppskrift, og han pleier å kunne sine saker. Heston skriver at man opprinnelig bruker revet skall av yuzu og sudachi-frukt i Ponzu-sausen, men at revet sitronskall fungerer fint som en erstatning. Det er jo også betydelig lettere å få tak i, så det er jo greit.

Ponzu-sausen egner seg ypperlig som dip til dumplings, og kan holde seg flere måneder i kjøleskapet. Dette gjør at du også kan ha den klar til andre middager du skal ha, for eksempel hvis du skulle ha lyst til å lage en enkel laksemiddag med avokado, ris og ponzusaus.  Eller du kan bruke den til sushi, slik vi prøvde i helgen. Det fungerte veldig bra!

Dette trenger du til to personer:

Dumplings:

  • 20 dumplings (jeg valgte en type med skalldyrfyll, men alt fungerer).

Ponzu-saus:

  • 20 g hakket vårløk (ikke nederste cm mot rot og det mørkegrønne)
  • 70 g (ca 6 ss) light soyasaus (fås kjøpt på innvandrerbutikker, bruk evt «vanlig» soyasaus)
  • 35 g (ca 4 ss) riseddik
  • 10 g (ca 1 ss) uraffinert sukker (jeg hadde ikke, så brukte vanlig sukker)
  • finrevet skall av 1/2 sitron (bare det gule, ikke det hvite)
  • 15 g (ca 1,5 ss) rennende honning (jeg brukte akasiehonning)
  • 2 ss skrellet og revet (eller finhakket) fersk ingefær

1) Tilbered dumplings etter bruksansvisningen på pakken. I mitt tilfelle innebar det å steame dumplingene i fire minutter fra frossen tilstand, og deretter legge de på en serveringstallerken. Dersom du er usikker på om de er ferdige, kan du dele en i to og sjekke temperaturen på kjernene. Vil du lage dumplings fra bunnen selv? Se her. 

2) Bland alle ingrediensene til Ponzu-sausen sammen. Rør rundt til sukkeret har løst seg opp.

3) Oppbevar sausen i kjøleskap til du skal bruke den. Ponzu-sausen holder seg i 2-3 måneder.

Tips: hvis du skal ha Ponzu som dip til mange personer, kan hver person få en liten skål med Ponzusaus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s