Laks med byggryn, brokkoli og vin- og smørsaus (beurre blanc)

laks beurre blanc

“Once you have mastered a technique, you barely have to look at a recipe again”
― Julia Child

Det viktigste med denne retten er etter min mening sausen. Det er mange mulige endringer du kan gjøre når det gjelder de andre komponentene. Du kan for eksempel bytte ut byggryn med kokt ris, quinoa eller potetpuré. Brokkolien kan byttes ut med for eksempel asparges eller sukkererter. Laksen kan også byttes ut med ørret, kveite eller torsk.

De klassiske franske smørsausene er utrolig anvendelige. Beurre blanc betyr direkte oversatt hvit og smør, og henviser til at de viktigste ingrediensene i sausen er hvitvin og smør.

Noen tips: Bruk helst smør, ikke margarin. Alle typer hvitvin kan brukes, rosevin fungerer også godt (da blir sausen rosa). Det viktigste er at hvitvinen ikke er blitt for gammel, så smak på den før bruk dersom vinen har stått en stund. Jeg har prøvd å lage beurre blanc med hveteøl også, det ble faktisk veldig godt.

Beurre blanc-sausen er ikke vanskelig å lage så lenge man følger stegene i oppskriften. Hvitvin skal kokes ned, og deretter skal kalde smørterninger vispes inn, noen om gangen. Det er ikke så viktig med nøyaktig mengde ingredienser, men ting må gjøres riktig, dvs. smøret må være kaldt og i terninger, og sausen kan ikke koke etter smøret er vispet inn, den vil da skille seg.  Jeg har aldri opplevd at beurre blanc-sausen har skilt seg (i motsetning til den litt mer krevende hollandaise-sausen).

For å gjøre Beurre Blanc-sausen enda mer samarbeidsvillig kan man tilsette litt fløte etter hvitvinen er kokt ned og før smøret tilsettes. Dette trikset har jeg hentet fra Christer Berens sin bok Helt Chef. Jeg har prøvd å lage sausen uten fløte også, det fungerer bra, men den får litt mindre fyldig konsistens.

Matbladet Saveur summerer tipsene til Beurre Blanc slik:

 «Butter is essentially a smooth mixture of fat and water. The secret to making beurre blanc is to preserve its makeup by allowing each addition of butter to melt smoothly into the sauce, as you whisk it, before adding the next piece of butter. Also, never let the sauce come to a boil once the butter is added; that will cause it to separate. Some restaurant cooks add a little heavy cream to the wine reduction before whisking in the butter, to ensure a smooth and stable sauce.» http://www.saveur.com/article/Recipes/Beurre-Blanc

Dette trenger du til to personer:

 • Byggryn, ris eller potetpuré
 • 500 g laksefilet av god kvalitet
 • 1/4 brokkoli
 • 1 sjalottløk finhakket (kan byttes ut med 3 ss hakket vanlig løk)
 • 1 dl hvitvin (eller rosevin)
 • 2 ss kremfløte (kan til nøds sløyfes)
 • 50 g kaldt smør, i terninger
 • salt, pepper, lime

Slik går du frem (retten tar 20 min å lage)

 1. Kok byggryn i henhold til instruksjon på posen.
 2. Skjær opp 1/4 av brokkolien i små buketter
 3. Stek brokkolien i smør eller olje, salte og pepre lett, legg i liten skål
 4. Kok løk og hvitvin i fem minutter uten lokk. Skjær smøret i terninger og legg klar på en tallerken (det er viktig at smøret ikke blir for varmt, legg eventuelt tallerkenen i kjøleskapet). Mens du venter på at hvitvinsblandingen kokes ned, gjør du steg 5.
 5. Salte og pepre laksen. Brun laksefiletene på hver side, trekk stekepannen til side slik at de får ettersteke (gjerne under lokk), etterstek eventuelt i ovnen.
 6. Så snart hvitvinsblandingen har kokt i fem minutter, tilsetter du fløten og lar det koke i 30 sekunder (du kan til nøds sløyfe dette).
 7. Skru av varmen, tilsett terninger av smør (få om gangen) mens du visper godt. La smøret smelte inn i blandingen før du tilsetter nye terninger. Smak til med salt, pepper og lime/sitron. Pass på at sausen ikke begynner å koke igjen, da vil den skille seg!
 8. Sil sausen eller server den som den er.

Bon appetit!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s