Kveldssnacks: luftig karamelldip til eple – 3 ingredienser, 10 minutter

IMG_8939

“I’m not a vegetarian! I’m a dessertarian!”
― Bill WattersonCalvin and Hobbes.

Denne dippen prøvde jeg for første gang i går, og den var både overraskende og kjempegod! Dippen serveres med knust havrekjeks og epler, og minner smaksmessig som en blanding mellom eplekake og ostekake. Og hvis du er så heldig at du har dip til overs, så passer dippen ypperlig som et søtt pålegg på skive, særlig til ferskt surdeigsbrød eller eltefritt brød.

Dippen viste seg å være en genial måte å få unna en stor mengde epler vi nylig hadde plukket. Vi hadde en hel pose full.

epler IMG_20151009_190018

Dippen består av bare tre ingredienser – kremost, karamell og litt kanel. Kremosten piskes før resten av ingrediensene tilsettes, det gjør at dippen er luftig på konsistens, men med en tydelig karamell- og kanelsmak. Det at eplet også dyppes i havrekjeks gir litt ostekake-assosiasjoner. Kanskje vi kan kalle dette en dekonstruert ostekake med eple?

Oppskriften er en modifisert utgave av en oppskrift fra Cooking Classy. Hun brukte «graham cracker pie crust», noe jeg erstattet med havrekjeks, og det fungerte veldig bra. Jeg ser for meg at også knuste sjokoladekjeks kan fungere godt. Bildet under viser de knuste havrekjeksene mine klar til dipping.

IMG_8934 - Version 2

Mengden ingredienser i oppskriften har jeg angitt bare anslagsvis, for her kan du med fordel tilpasse alt etter hvor sterk karamellsmak du ønsker på dippen. Jeg anbefaler mye karamell. 🙂 Siden det er så få ingredienser i denne retten er det slik at jo bedre karamell du bruker jo bedre blir smaken. Jeg har valgt å tilsette kanel i dippen, men du kan kutte ut kanel om du ønsker det. Bittelitt maldonsalt kan være godt dersom den flytende karamellen du bruker ikke har salt i seg. Litt muskatnøtt kan være godt, og kanskje litt stjerneanis? Litt flytende karamell på toppen av dippen gjør seg også.

IMG_8936 - Version 2

Det tar bare noen minutter å lage selve dipen og de knuste kjeksene, i tillegg tar det noen minutter å skjære eplene i båter.

Hvis du for eksempel får gjester og vil gjøre klar dette på forhånd og ikke vil at eplene skal bli brune, kan du legge eplene i en skål med vann tilsatt litt sitron. Deretter tar du bare selve eplene opp i en ny skål noen minutter før servering. Hvis det er for mye vann igjen på eplene og de ikke lar seg dippe kan du bruke litt kjøkkenpapir til å tørke av dem.

Dippen holder seg en uke i kjøleskapet.

Dette trenger du (til 4 personer):

 • ca 4-5 store epler (eller mange små)
 • ca 150 g naturell kremost (jeg valgte mascarpone 150 g)
 • 50-100 g flytende karamell (jeg brukte flytende karamell med litt salt i, du kan også bruke karamelltopping for iskrem)
 • ev. litt kanel (jeg brukte cirka 1/4 ts)
 • 5-6 havrekjeks

Slik går du frem (tar cirka 10 minutter):

 1. Pisk kremosten i ett minutt (for hånd) eller et halvt minutt med elektrisk visp til den er luftig og myk.
 2. Tilsett karamell og eventuelt litt kanel og bland eller pisk dette også inn. Smak på den og tilsett eventuelt enda mer karamell slik at den blir skikkelig søt og med kraftig karamellsmak. Av og til kan litt maldonsalt være godt for å fremme alle smakene.
 3. Ta havrekjeksene i en pose og bruk en kjevle til å knuse kjeksene slik at de blir finmalte.
 4. Ta kremost i en skål og havrekjeksene i en annen.
 5. Ta ut kjernen fra eplene og skjær dem i båter. Ha eplene i en tredje skål.
 6. Dette spises ved at eplene dyppes i karamellkremosten, deretter i havrekjeksblandingen, og spises! Gjerne med en god kopp kaffe eller en fruktig hvitvin til (Riesling?). Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s