Sveler ala stjernekokken Even Ramsvik

den

sveler

Hvor ferden går videre etter Ylajali, vet ikke Even Ramsvik riktig ennå. Én ting er han likevel sikker på: Svela må med videre til en ny restaurant. Myk, varm, søt, salt, stekt, syrlig. Svela er en enkel sjel, og har aldri vært noe festmåltid. –  Artikkel i D2

Sveler er god norsk tradisjonsmat, godt til kaffe, til dessert, som turmat og definitivt som ferjemat. Sveler er imidlertid ikke kjent som fine dining-mat. Men faktisk valgte en Michelinrestaurant, Ylajalis, å servere sveler på sin restaurant (Ylajalis er nå stengt, men folkene bak er fullt i gang med nye prosjekter). Og sjefskokken Ramsvik delte nylig sin sveleoppskrift via D2. Da hadde ikke jeg noe valg – michelinsveler måtte jeg selvsagt teste ut.

Jeg skal innrømme allerede her at ting ikke gikk 100 % som planlagt når jeg testet ut oppskriften. Det skal sies, det begynte bra. Jeg målte til grammet med de ulike ingrediensene, men så skjedde det som kan skje – saltet kom litt raskere og mer enn planlagt, og svelerøren var dermed i akutt behov for litt tjutriks. Hva gjør man så da? Jeg pleier å tenke som så: Hvis noe er for salt hjelper det å tilsette ingredienser som gir volum og som mildner smaken. Jeg valgte å tilsette rømme, fløte, melk og en god porsjon lønnesirup. Det ble faktisk veldig bra. Likevel har jeg valgt å her dele de opprinnelige målene og ingrediensene til Ramsvik, ettersom dette jo er sveler ala plan A.

Dette trenger du til 10–12 sveler:

 • 3 egg
 • 120 g sukker
 • 300 g mel
 • 12 g natron
 • ½ ts hornsalt
 • 10 g salt
 • 480 g kefir

Slik går du frem:

 1. Pisk egg og sukker til eggedosis, dvs. ha egg og sukker i en miksmasterbolle og visp til luftig og lett (ca 5 minutter).
 2. Bland det tørre og rør forsiktig inn i eggedosisen.
 3. Bland inn kefiren og la røren svelle i to–tre timer. Er du utålmodig kan du begynne å steke sveler etter en time.
 4. Varm opp en stekepanne (med smør) eller takke (tørr eller med tynt lag av matolje).  Stek flere sveler om gangen, men med litt plass imellom, de vil flyte litt utover og «puffe seg opp». Når de har blitt brune under, snur du dem med en stekespade.
 5. Legg svelene på rist etter hvert som de blir ferdige. Server helst varme, men kalde går  også.

Serveringstips

Vi varierte mellom å smøre svelene med henholdsvis smør og sukker, eplesyltetøy og lønnesirup.

Ramsvik viser til at sveler også kan serveres med ristede nøtter og salt karamellsaus, med godt smør og god brunost, eller med sviskegrøt (!) med god rømme eller pisket krem.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s